Ansök om lån

Här är årets bil 2020! Publicerat 20 april 2020 under kategorin Bilinspiration

Årets Bil 2020 är korad! Äntligen! En jury beståendes av 60 motorjournalister från 23 europeiska länder har enats. Det blev Peugeot 208 som tillslut gick vinnande ur tävlingen och därmed snuvade favorittippade Tesla Model 3 på segern.


Årets bil – En speciell ceremoni 

årets-bil-2020-geneve-2

Årets Bil är en av av bilvärldens mest prestigefulla utmärkelser, som har delats ut sedan 1964. Den årliga ceremonin, i sann Eurovision-anda, hålls i Genèvesalongen som i vanliga fall är fylld av reportrar, tv-team och förhoppningsfulla representanter från bilindustrin. Men i år tvingades Genèvesalongen ställa in i sista stund. 

”Vi hade inget val, vi var tvungna”, sa mässchefen Olivier Rihs i samband med ceremonin på måndagen den 2 e mars. Beslutet fattades till följd av spridningen av coronaviruset Covid-19 i Europa. Som följd fick juryns ordförande, Frank Janssen från tyska Stern, dela ut utmärkelsen “Årets bil” utan publik.  

Kampen om förstaplatsen stod mellan sju bilar, som alla hade tagit sig hela vägen till finalen: Tesla Model 3, Porsche Taycan, Renault Clio, Ford Puma, Peugeot 208, Toyota Corolla och BMW 1-serie. Länge såg Tesla Model 3 ut att vinna, men tillslut blev det Peugeot 208 som gick som segrare ur toppstriden.

”Vi är väldigt glada och det här är väldigt stort för vårt företag”, 

Jean-Philippe Imparato, vd på Peugeot.

Vinnare i tävlingen

årets-bil-2020-peugeot-208-3

När Volvo XC40 utsågs till årets bil 2018 var det första gången som en svensk bil tog hem utmärkelsen. Årets bilmärke, Peugeot vann för tredje gången på sju år och bilmodellen tog tidigt ett stadigt grepp om toppstriden – trots att flera jurymedlemmar gav många poäng till elbilskonkurrenterna Tesla Model 3 och Porsche Taycan. Peugeot 208 vann tillslut med totalt 281 poäng, före Model 3 och Taycan.

Motiveringen

årets-bil-2020-peugeot-208-4

Vinnarbilen, Peugeot 208, är intressant på många sätt, och säljs med flera olika typer av motorer. Bland annat fanns elbilen e-208 i programmet. Att en och samma bottenplatta kan användas både för eldrift och för traditionell förbränningsmotor gör att bilen passar många olika länder. Det och att 208 är en relativt billig bil blev avgörande. Peugeot 208 vann Årets bil efter en jämn omröstning. Motiveringen är som följer: 

Det är som elbil nya Peugeot 208 verkligen imponerar, med fina köregenskaper och bra komfort. Räckvidden på 34 mil är tillräcklig för de allra flesta, med tanke på att modellen i första hand är en stadsbil. Elmotorns 136 hästkrafter räcker gott för bilens storlek och batteriet går att snabbladda på 30 minuter.

Peugeot har även gjort ett smart val genom att lansera 208 med både förbränningsmotor och elmotor. Det gör att man kan hålla ned priset på instegsversionerna samtidigt som man kan stoltsera med att ha en renodlad elbil. Den franska tillverkaren har också lyckats få till en design som sticker ut, både exteriört och interiört.

Slutresultatet i årets bil 2020 

årets-bil-2020-resultat-5

1. Peugeot 208 (281 poäng)

2. Tesla Model 3 (242 poäng)

3. Porsche Taycan (222 poäng)

4. Renault Clio (211 poäng)

5. Ford Puma (209 poäng)

6. Toyota Corolla (152 poäng)

7. BMW 1-serie (133 poäng)

Sugen på årets bil 2020? Vi hjälper dig med finansieringen! Ansök enkelt här

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

29 augusti 2018

Vi granskar klassikern: Ford Mustang

Vem vill ha en Ford Mustang? Vi hade sannerligen inte tackat nej! I den här artikeln ska vi gå tillbaka i historien och granska den klassiska bilen som kom ut på marknaden redan 1965. Den har kommit att bli nästintill kultförklarad och alla vet väl idag hur en Ford Mustang ser ut? Häng med n?…Läs mer »

28 november 2017

In-car Delivery - nyheten inom nätshopping

Bild: Volvo Cars Volvo Cars imponerar med sin nya tjänst In-Car Delivery. Alla vet vad home delivery är – att få något som man köpt på nätet levererat hem till dörren. Varför skulle inte kunder som shoppar på nätbutiker lika gärna kunna få sina varor levererade till bilen? In-Car …Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilinspiration

Stäng