Viltolycka? Tänk på det här!

Publicerat 29 juni 2018 under kategorin Bilsäkerhet

-

Det finns flera olika typer av vilt i den svenska naturen och risken att råka ut för en viltolycka är därför stor. Bara under 2017 inträffade 61 282 viltolyckor.  Rådjur, vildsvin och älg är de vanligast förolyckade djuren. Olyckor sker året om men absolut vanligast är oktober och november då klövdjurens brunstperiod inträffar. Hanarna är på jakt efter honor samtidigt som de bevakar de sina revir. Att det vid det här laget även blivit mörkt gör det ännu svårare att upptäcka djuren.

Förutom mörkret finns det andra faktorer som ökar olycksstatistiken under årets resterande månader. I maj månad stöts fjolårsungarna bort av mamman och många förvirrade kalvar hamnar på vägarna. Under vintern är det också många gånger vägsaltet som lockar djuren till körfälten.

Så gör du när olyckan är framme

Råkar du köra på ett vilt djur ska du alltid anmäla det till polisen. Det är faktiskt brottsligt att inte anmäla en viltolycka, och kan i vissa fall leda till böter. Kontakta alltid polisen även om djuret springer in i skogen, till synes oskadat. Detta för att polisen ska kunna göra en bedömning om eftersök av utbildad jägare ska sättas in. Sätt sedan ut en varningstriangel på vägen så att andra bilister ser att en olycka inträffat och kan sänka hastigheten. Platsen ska markeras med en viltmarkeringsremsa. Denna remsa är gratis och finns att hämta på ett flertal ställen, bland annat brukar de finnas på bilprovningen. Åkerier och de som genom yrket vistas ute på vägarna, kan beställa remsorna via polisen. Saknar du en viltmarkeringsremsa kan du markera med något annat, en plastkasse eller något annat som finns i bilen duger bra. Remsans uppgift är att göra det lätt för eftersöksgruppen och spårhundarna att hitta den exakta platsen för olyckan.

Viltolycka – uppge viktig information

När du ringer till polisen ska du uppge så mycket information som möjligt. Bland annat ska du uppge dina person- och fordonsuppgifter och vilket typ av djur som är inblandat i olyckan. Det är ju en viss skillnad om eftersöksgruppen ska ge sig efter ett rådjur, en älg eller en björn. Det är också viktigt att uppge platsen för olyckan samt åt vilket håll det skadade djuret sprungit. Detta för att underlätta för eventuell eftersöksgrupp som sänds ut.

Ta inte saken i egna händer

Försök aldrig själv att spåra ett skadat djur. Om polisen bedömer att en eftersöksgrupp ska skickas ut, kontaktas det lokala jaktlaget som har speciell utbildning i hantering av viltolyckor. Skadade och stressade djur kan vara aggressiva. Det är viktigt att du följer de direktiv du får av polisen. De djur som räknas som vilt är örn, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, björn, varg, järv, utter, vildsvin och mufflonfår. Observera att ren inte räknas som vilt utan som tamboskap. Kör man bil i de norra delarna av Sverige kan det vara bra att veta att en pinne med svart sopsäck vid vägrenen betyder varning för ren på vägbanan.

Agera efter direktiv

Är djuret svårt skadat och du har kunskap om avlivning, får du enligt lagen själv göra slut på dess lidande. Har djuret redan avlidit av krocken, bör du försöka flytta det döda djuret från vägbanan. Men läs alltid av situationen och följ de direktiv du fått av polisen. Riskera aldrig din egen säkerhet genom att rusa ut i en trafikerad vägbana för att flytta på ett kadaver. Dina två viktigaste uppgifter vid en olycka är larma och markera. Vid larmet är de två viktigaste sakerna att uppge; platsen för olyckan och vilket djur som är inblandat.

Sammanfattat är detta de viktigaste punkterna att komma ihåg om man skulle råka ut för en viltolycka:

  • Ring alltid 112 eller 114 14 och anmäl olyckan.
  • Sätt ut en varningstriangel.
  • Markera platsen med en viltmarkeringsremsa.
  • Notera åt vilket håll djuret springer för att underlätta för ev. eftersök.
  • Förfölj aldrig själv ett skadat djur.

Till sist vill vi bara påminna dig som passerar en viltolycka att sakta ner! Det kan befinna sig både människor och spårhundar på vägbanan. Ha koll på märkningarna som finns längs vägarna och respektera dina medtrafikanter.

Har du råkat ut för en viltolycka som lämnat skador på bilen som inte går att reparera? Vi hjälper dig med finansieringen av en ny bil, ansök enkelt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.