Planera din ekonomi och undvik stress. 5 tips!

Publicerat 2 oktober 2023 under kategorin Finansiering

-

Att planera sin ekonomi kan vara ett stressigt moment för många. Pengar är ofta inte roligt, och vi brukar bara se över vår ekonomi om vi har det knapert – men så behöver det inte alls vara. Idag ska vi ta oss igenom 5 tips som kan minska stressen kring pengar. Genom att planera din ekonomi väl kan du lägga mindre tid på att oroa dig över pengar, och mer tid till att leva ditt liv! Låt oss dyka in.

Vikten av att lägga upp en hållbar ekonomi

Att bygga en hållbar ekonomi är en grundläggande pelare för trygghet. Genom att skapa en bra planering och ett sunt förhållande till pengar samt ekonomisk planering så kan du minska stressen du känner inför planeringen. När du har koll på vart pengarna går och hur mycket som spenderas inom varje sektor så kan du leva ett liv av mindre ekonomisk stress!

Låt oss utforska hur du kan lägga upp en hållbar ekonomi och hur det kan påverka ditt liv positivt.

Skapa en budget och följ den noggrant

Det första steget mot en bättre ekonomisk hälsa är att skapa en detaljerad budget. Identifiera dina inkomster och utgifter, inklusive fasta kostnader som hyra eller lån, samt rörliga utgifter som mat och underhållning. Vi rekommenderar att du skapar ett tydligt dokument, antingen på papper eller i excel, där du samlar och sorterar alla inkomster och utgifter. En klassisk budget du kan försöka följa är 50-30-20 budgeten

  • 50% av inkomsterna går till nödvändigheter
  • 30% av inkomsterna går till shopping och nöjen
  • 20% av inkomsterna går till sparande

Denna kan du såklart justera efter dina behov, det viktigaste är att du vet vart dina pengar går och att du är bekväm med den uppdelningen. Genom att ha en klar översikt över din ekonomi kan du bättre planera och undvika överskridanden.

Planera för det oplanerade – med en nödfond

En nödfond är som en ekonomisk trygghetsmatta. Försök att spara åtminstone tre till sex månaders utgifter i en separat nödfond. Om oväntade kostnader dyker upp, som en bilreparation, trasig kyl eller medicinska utgifter, kan du känna dig säker i vetskapen om att du har pengar att täcka dem. 

Denna nödfond kan du bygga upp över tid, och den kommer ibland att behöva användas – men tryggheten i att veta att det finns en reserv att ta ifrån i nödfall kommer spara dig mycket stress och huvudvärk. Vi rekommenderar även att du sparar till mer än endast en nödfond – spara gärna för ett generellt sparande, semestrar, i fonder och inför pensionen!

Framtiden runt hörnet – planera för pensionen

Tänk på din långsiktiga ekonomiska framtid genom att investera i pensionssparande. Ju tidigare du börjar, desto bättre. Eftersom att pengarna ska marineras länge så får du ta del av den fantastiska ränta-på-ränta effekten. För att ge ett räkneexempel:

Sparar du 1000 kr/månaden i 20 år, så kan du (med en beräknad avkastning på 7% per år) ha sparat ihop strax under 600 000 kr. Sparar du däremot bara 10 år längre – alltså i 30 år, så växer det beloppet till strax över 1,1 miljoner!

Se till att du startar ditt pensionssparande i god tid. En generell rekommendation är att försöka spara 4% av din månadslön till pensionen. Det finns olika pensionssparandealternativ, så ta reda på vilket som passar dig bäst. Det bästa är att rådfråga din bank om en pensionsplan.

Byt manuellt mot automatiskt – och spara mera

För att undvika att glömma bort att betala räkningar i tid och för att öka dina besparingar kan du automatisera dina transaktioner. Sätt upp automatiska överföringar till ditt sparkonto och låt dina räkningar betalas direkt från ditt bankkonto.

Även här kan du rådfråga din bank om det bästa upplägget för dig. En lösning du kan göra är att sätta upp 3 konton:

  • 1st räknekonto – här går inkomsterna in, och alla fasta avgifter dras automatiskt härifrån.
  • 1st sparkonto – här sätts en summa in varje månad. Denna kan sparas antingen på ett sparkonto med ränta, eller automatiskt gå in till ett ISK konto.
  • 1st kortkonto – härifrån görs alla vardagsköp. Summan överförs från räknekontot.

Mycket som snurrar? Ta hjälp av proffsen! 

Om du känner dig osäker eller överväldigad av din ekonomiska situation, tveka inte att söka professionell rådgivning. En ekonomisk rådgivare kan hjälpa dig att utveckla en anpassad plan för att nå dina ekonomiska mål.

Att hantera din ekonomi behöver inte vara stressigt. Genom att följa dessa riktlinjer och ta steg mot att förbättra din ekonomiska situation kan du uppnå en ökad trygghet och minska den ekonomiska stressen i ditt liv.

Vill du ha mer råd om att hantera din ekonomi? Kontakta oss på MyMoney, vi finns här för att hjälpa dig!

Vi finns här för att hjälpa dig!

Vi finns här för dig om du har frågor angående sparande, ekonomisk planering eller finans. Kontakta oss här

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.