Ansök om lån

Höjd trängselskatt nästa år – det här vill du veta! Publicerat 26 september 2019 under kategorin Bilar och miljö

Dags för höjd trängselskatt ännu en gång. Den första januari 2020 blir det ännu dyrare att köra in och ut i vår huvudstad Stockholm. Det maximala dagsbeloppet höjs nu från 105 kronor till 135 kronor. Den höjda trängselskatten tros nu komma att bidra med 325-340 miljoner extra till statskassan.

Höjd trängselskatt skapar säkert frustration och irritation, men det är med en god tanke som detta görs. Med de extra miljonerna som kommer in till statskassan kommer det satsas ännu mer på att utveckla infrastrukturen och kollektivtrafiken i Stockholm.

Så mycket dyrare blir det med den höjda trängselskatten

Trängselskatten blir inte bara dyrare, den blir även förlängd. Idag gäller trängselskatten från klockan 06.30, men från och med 1:e januari 2020 gäller den redan från klockan 06.00. Andra förändringar som sker, är att året nu delas upp i låg- och högsäsong. Högsäsongen är 1 mars till dagen före midsommar, samt 15 augusti till 30 november. Då kommer trängselskatten vara som högst, all annan tid ses som lågsäsong. Priset för enskild in- eller utkörning i stan höjs från 35 kronor till 45 kronor. I praktiken betyder den höjda trängselskatten att, för de privatbilister som dagligen kör in och ut från Stockholm, pga. jobb eller annat, kommer se en höjning av årskostnaderna från 15 750 kronor till 19 300 kronor.

Betyder höjd trängselskatt minskad trafik?

trängselskatt_3_tomma gator

Den effekt som regeringen vill åstadkomma med en höjd trängselskatt är att minska trängseln i våra största städer, Stockholm och Göteborg. Men frågan är om det egentligen fungerar? 2018 sågs för första gången på sex år, sedan trängselskatten infördes på Essingeleden i Stockholm, en minskning av trafik. Under första halvan av 2018 gjordes 5000 färre resor per dag, jämfört med samma period året innan. Vilket betyder en minskning på cirka 1 miljon resor under den perioden. 

Målet med höjd trängselskatt


Regeringen hoppas att en höjd trängselskatt ska bidra till att resenärer i större utsträckning väljer att åka kollektivt istället för att ta bilen. Detta skulle bidra till en minskning av koldioxidutsläpp och minska den negativa klimatpåverkan de flesta av våra bilar har. Dessutom ökar ju framkomligheten i tungt trafikerade områden i Stockholm vilket kan vara positivt för utryckningsfordon och annan tjänstetrafik. 

Vill du minska dina bilkostnader, är kanske en elbil något för dig. Läs vår artikel om hur en elbil kan sänka dina transportkostnader samtidigt som du väljer ett klimatsmart alternativ. Behöver du hjälp med finansieringen för din bil, så finns vi här för dig. Ansök om billån här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

5 november 2018

Elbilar - Här är allt du behöver veta!

Elbilens historia sträcker sig långt bak i tiden. Det kanske man inte tror men så är det faktiskt. Redan under 1830-talet började dåtidens stora ingenjörer och uppfinnare att experimentera med eldrivna fordon. I den här artikeln ska vi ta oss en närmare titt på elbilen och alla dess fräck…Läs mer »

7 januari 2019

Dieselbilar - ska man byta eller behålla?

Det var inte längesedan nya dieselbilar klassades som miljöbilar. Utsläppen av koldioxid var betydligt lägre än för motsvarande bil med bensinmotor. Tyvärr är koldioxid inte det enda som kommer ur avgasröret. Vissa dieselbilar har även skyhöga utsläpp av kväveoxider (NOx). I en tysk und…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilar och miljö

Stäng