Elbilar – Här är allt du behöver veta!

Publicerat 5 november 2018 under kategorin Bilar och miljö

-

Elbilens historia sträcker sig långt bak i tiden. Det kanske man inte tror men så är det faktiskt. Redan under 1830-talet började dåtidens stora ingenjörer och uppfinnare att experimentera med eldrivna fordon. I den här artikeln ska vi ta oss en närmare titt på elbilen och alla dess fräcka finesser. Vi plockar såklart även fram några av våra absoluta favoriter på marknaden just nu!

Ja det kanske är svårt att föreställa sig att elbilen faktiskt hade en storhetsperiod för nästan 200 år sedan men så är det! När de fossildrivna motorerna sedermera utvecklades och kunde erbjuda en högre prestanda, övergav man nästan helt utvecklingen av eldrivna fordon. Såklart en stor förlust för, framför allt, miljön. Om du vill läs mer om bilens historia hittar du en artikel på just det ämnet här.

Elbilar – så funkar det

elbilar så funkar det allt du vill veta

En elbils motor drivs helt av el och kan laddas med batterier för användning gång på gång. Detta till skillnad från hybrid- eller fossildrivna bilar som istället drivs av en förbränningsmotor som i sin tur drivs med bensin, etanol eller diesel. Hybridbilarna drivs av både elmotorer och förbränningsmotorer. Elbilens räckvidd (alltså hur långt den kan köra) avgörs av batteriets kapacitet.

Bränslecellsbilen – en omtvistad elbilsvariant

elbil bränslecell allt du vill veta om elbilar

Ytterligare en elbilsvariant finns, den kallas bränslecellsbil och drivs av bränsleceller som omvandlar vätgas till elektricitet och på så vis driver bilen framåt. Dessa bilar släpper endast ut vattenånga genom avgasröret. Den här typen av elbil har dock stött på en del kritik, bl. a. från Elon Musk som påstår att det är en onödigt krånglig, farlig och dyr teknik. Biltillverkaren Toyota har lanserat Toyota Mirai som är en av de få bränslecellsbilar som finns på marknaden idag.

Elbilens räckvidd

Här är det konstant tävling mellan elbilsproducenterna. Den som kan optimera sina batterier till så lång räckvidd som möjligt vinner. Räckvidden avgörs av hur mycket energi som kan lagras i batteripaketet och hur stor energiåtgång bilen kräver. Bilens energiåtgång avgörs såklart av en hel del yttre faktorer som luft- och rullmotstånd. Även saker som till exempel air condition eller komfortvärme i bilen accelererar bilens energiåtgång.

Elbilens laddningstid

elbil laddningstid allt du vill veta om elbilar

Elbilarnas laddningstid är också beroende av vilken kapacitet batteriet har. De flesta batterierna i elbilarna på marknaden idag har en total laddningstid på cirka 6-8 timmar. De flesta producenterna erbjuder dock snabbladdningslösningar som kan ladda batteriet på 20-30 minuter.

Ekonomi

elbil ekonomi bonus malus allt du vill veta om elbilar

När det gäller att köpa en nyproducerad elbil får man räkna med ett högre inköpspris än om man istället väljer en nytillverkad bil som drivs av fossila bränslen som bensin eller diesel. Vill man köpa en nytillverkad bil är det dock läge att fundera över den nya bilskatten, Bonus Malus, som infördes 1 juli i år. I praktiken kan det nämligen innebära att du får betala en högre skatt om du köper en nytillverkad bil som registrerats efter 1 juli 2018. Köper du däremot en elbil kan du får bonus på upp till 60 000 kronor.

Miljö

Den största vinningen med att köpa en elbil är såklart att det är ett mer miljövänligt alternativ än bilar med fossila avgaser. Med en elbil kan man minska lokala utsläpp av luftföroreningar som sotpartiklar, kolväten, kolmonoxid, ozon och bly med mera. Mycket kritik har dock riktats mot huruvida tillverkningsprocessen av elbilsbatterierna är miljövänlig eller ej. De tillverkare som kan använda förnybara energikällor vid framställning av batterierna, är såklart de mest miljövänliga alternativen.

Våra favoriter på marknaden

Ingen elbilsartikel är ju komplett utan några av marknadens hetaste alternativ på elbilar just nu. Vi håller stenkoll på denna heta marknad och här följer några av våra absoluta favoriter just nu!

Tesla Model S

tesla model s elbil silvergrå

Teslas Model S är given på listan. Det här vrålåket är definitivt en av våra favoriter på marknaden. Dock är priset ordentligt tilltaget och den här bilen ligger i lyxsegmentet. Enligt statistik från elbilsstatistik.se finns det hela 3 342 av denna modell i Sverige.

Pris: Från 914 000 kronor. Saftigt, vi vet!

Hyundai KONA Electric

Hyundai KONA Electric elbil röd

Hyundai KONA Electric ska lanseras under vintern 2018/2019 och är en helt eldriven SUV från Hyundai. Den här SUVen kommer vara ordentligt rymlig och med en räckvidd på upp till 55 mil. Dessutom kommer den vara utrustad med en hel massa smarta säkerhetsfunktioner som bland annat trötthetsvarnare och autobroms med fotgängardetekriering.

Pris: Priset är ännu inte helt fastställt men gissningsvis hamnar prislappen på någonstans runt 300 000 kronor.

Nissan Leaf

nissan leaf elbil allt du vill veta om elbilar

Det finns en anledning till att Nissan LEAF är världens mest sålda elbil. Detta är en elbil med hög prestanda till ett överkomligt pris. Enligt uppgifter finns det idag omkring 3000 Nissan LEAF på våra svenska vägar. Vi har tidigare skrivit om denna omåttligt populära elbil.

Pris: från 380 000 kronor.

Renault ZOE

renault zoe elbil blå metallic

Vill man ha en liten men kraftfull elbil bör man titta på en Renault ZOE. Detta är elbilen som ger längst räckvidd för pengarna. ZOE tar dig upp till 300 km på en laddning.

Pris: från 250 000 kronor.

För fler elbilar, kika på vår lista med mest populära elbilar i Sverige. För den som funderar på vad framtiden (eller i alla fall nästa år) har att erbjuda, kika på vår lista med elbilar som släpps 2019.

Är det dags att köpa en elbil? Vi hjälper dig med billånet när du bestämt dig!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.