Billig elbil – finns det?

Publicerat 6 maj 2019 under kategorin Bilar och miljö

-

Elektrisk framtid!

Elbilsutvecklingen i Sverige är stark, framtiden är sannerligen elektrisk. Både elbilarnas och laddhybridernas marknadsandel förväntas växa – för att helt dominera marknaden från 2026. Det är fortfarande dyrare att köpa en elbil, men det har man igen i längden då det är billigare att äga en elbil i det långa loppet.

Många bilköpare idag låter sitt köpbeslut styras av vad bilen kostar, medan det är betydligt viktigare att tänka på vad bilen kostar på lite längre sikt. Där har elbilen enormt många fördelar. Om fyra år är elbilarna billigare att köpa än fossildrivna modeller, det förutspår elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle. Se hela deras rapport kring eldrivna fordon i Sverige samt en prognos över vad som kommer hända framåt inom elbilsbranschen.

Elbilens fördelar

Förutom den lite högre prislappen i bilhallen, har elbilarna väldigt många fördelar – utöver att de är det bästa motordrivna fordonet ur miljösynpunkt. Här kommer några av många:

  • Bränslekostnaden – De är billiga att köra. Det är oftast mycket billigare att ladda en elbil än att tanka en bensin- eller dieselbil. Bränslekostnaden för en elbil är cirka 1-2 kronor per mil. Kostnaden blir dessutom galet låg om du kan ladda bilen hemma eller på jobbet.  
  • Service – Din bilservice kan bli betydligt billigare, eftersom en elbil har 30% färre rörliga delar. Detta innebär att fordonet inte kräver lika mycket underhåll och blir därför både enklare och billigare att äga.
  • Jämnt vridmoment – Föraren kan utnyttja alla hästkrafter redan från start. I en vanlig bensin- eller dieseldriven bil med en förbränningsmotor måste motorn varvas upp innan den får tillgång till alla hästkrafter. Med ett jämnt vridmoment kan bilen accelerera snabbare än många traditionella fordon.
  • Längre hållbarhet – Biltillverkarna bygger i många fall de nya elbilarna av så lätta material som möjligt för att få ner vikten på bilen. Livslängden blir längre jämfört med traditionella fordon eftersom dessa material löper mindre risk för korrosion.
  • Bättre köregenskaper – Oftast är batteriet monterat i bottenplattan av elbilen, vilket resulterar i en mycket låg tyngdpunkt. Bilen ligger då bättre på vägen och kurvorna blir lättare att hantera.    

Billig elbil – Kan man få lång räckvidd till ett överkomligt pris?

Prislappen på marknadens elbilar har länge varit lite väl dyr för många bilister – eller så har räckvidden inte varit tillräckligt lång för att räcka som enda bil i hushållet. Detta är nu på väg att ändras, med hjälp av bl.a. nya Hyundai Kona Electric, som på pappret verkar erbjuda det alla väntat på. Lång räckvidd till ett överkomligt pris! I vårt grannland Norge, som är det stora föregångsexemplet, har Hyundai redan mottagit omkring 7 000 förhandsbeställningar och mycket tyder på att bilen kommer vara väldigt eftertraktad även på den svenska marknaden.  

Förslag på billigare elbilar

Här nedan har vi listat några av de elbilar som vi tycker är mest prisvärda just nu.

Kia e-NIRO

kia e niro billig elbil

Med en räckvidd på hela 455 km och en överkomlig prislapp har Kia e-NIRO slagit sig in på elbilsmarknaden med dunder och brak. Kombinationen mellan prestanda, utrustning och pris gör modellen till en svårslagen elbil.

Pris: Från 444 900 kronor.

Volkswagen e-Golf

volkswagen e golf billig elbil

Ser ut som en vanlig Golf och är precis lika säker enligt dem själva. Designen är ny, men med 40 års historia. 134 hästkrafter och en toppfart på 140 km/h. Med två olika körinställningar kan du påverka räckvidd, acceleration och maxfart själv. Den har en räckvidd på ca 23 mil (enligt WLTP) på en laddning med blandad körning. En elbil som ser ut som en bensinbil med en låg förbrukning.

Pris: Från 428 900 kronor.   

Nissan Leaf

nissan leaf billig elbil

En storsäljare! Den nya generationen av Leaf har anpassats efter önskemål och åsikter från 300.000 ägare av föregångaren. T. ex. har bagageutrymmet blivit större och ladduttaget blivit frontmonterat. Bilen har en räckvidd på respektabla 38 mil (27 mil enligt den nya, hårda körcykeln WLTP), med en hög säkerhetsstandard. Klicka här om du vill läsa en längre artikel om Nissan Leaf.

Pris: Från 397 000 kronor.   

Hyundai Kona Electric

En lägre prislapp, med en räckvidd som matchar en Tesla. Kona Electric kommer i två olika batteri-utföranden. Med det mindre batteriet på 39 kWh kommer bilen 28,9 mil (enligt WLTP) på en laddning och 44,9 mil (enligt WLTP) med det större batteriet. Hästkrafterna skiljer sig åt också, där det stora batteriet kommer upp i 204 hästar.

Pris: Från 359 900 kronor.

Opel Ampera-e

opel ampera e billig elbil

Denna bil har hittills bara lanserats i Norge och intresserade kan redan nu skriva kontrakt, med leveransstart i september i år. Bilen klarar 42 mil enligt den nya WLTP-körcykeln.

Pris: Från 408 000 norska kronor.

Renault Zoe

En storsäljare i Europa där det nya batteripaketet klarar runt 30 mil under verkliga förhållanden. Du får inte den senaste designen eller häftigaste teknikfinesserna, men likväl en lättanvänd vardagsbil som ger mycket för pengarna. Renault har tillämpat en modell där du antingen kan köpa bilen med batteri, eller hyra det till en månadskostnad från 599 kronor.

Pris: Från 225 990 kronor utan batteri. Från 305 990 kronor med batteri.

Tesla Model 3

Teslas modell för den breda massan. Eller? Ingen elbils-lista utan en Tesla. Om den är billig? Tvek på den. Den är i alla fall garanterat snygg, snabb och körsäker, med en räckvidd på upp till 56 mil. En imponerande bil, med en imponerande prislapp. Kostnad för denna elbil i USA, helt utan tillval, ligger på runt 318 000 svenska kronor. I Sverige kommer priset däremot gå loss på över 650 000 kronor som minimum. Läs mer om Tesla Model 3 här!  

Elbilsmarknaden växer och konkurrensen med den. Många varumärken är på väg med tuffa utmanare. Volkswagen är en av dem och rullar ut sin nya eldrivna serie I.D. nästa år. Enligt dem själva ska den första modellen Neo kosta under 250 000 kronor, med en grym räckvidd på 55 mil på en laddning. Läs mer om elbilen och allt du behöver veta här.

Bonus malus – Statligt bidrag för elbil

Supermiljöbilspremien har ersatts av en bonus för så kallade klimatbonusbilar med låga utsläpp av koldioxid på upp till 60 g/km. Från den 1 juli 2018 premieras dessa fordon med en miljörabatt på upp till 60 000 kronor för bilar inköpta efter 1 juli 2018. Det är bilar med noll-utsläpp som får den högsta bonusen. Läs mer och räkna ut din bonus hos Transportstyrelsen här. Mer om hur Bonus Malus funkar hittar du här!

Vill du också köra elbil, men behöver hjälp med finansieringen? Vi hjälper dig! Vi vet att det är ett stort och viktigt beslut att köpa bil, med oss vid din sida kan du vara lugn eftersom vi är experter på billån. Ta första steget här genom att ansöka om ett billån.

/Vännerna på MyMoney


S

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.