Rotavdraget – så funkar det!

Publicerat 27 december 2019 under kategorin Hus & Hem

-

Rotavdrag är en skattesubvention som ges till privatpersoner som anlitar någon för att utföra vissa arbeten i hemmet. Denna skattereduktion ger dig 30 procent i avdrag när du anlitar en hantverkare. Som bostadsägare betalar du alltså 70 procent av arbetskostnaden till hantverkaren/utföraren. Det är sedan hantverkarens ansvar att ansöka om att få resterande belopp utbetalt av Skatteverket. Tänk på att du inte får anställa en närstående om du ska använda dig av ROT-avdraget. Förutsättningen för att kunna utnyttja detta avdrag är att man ska ha betalat tillräckligt med skatt under ett år för att ha rätt att utnyttja rotavdraget. ROT är en förkortning av Renovering, Ombyggnation och Tillbyggnad och namnet anger alltså vad det kan användas till.

Vem får använda rotavdraget?

rot dokument 2

Rotavdraget är till för privatpersoner som vill göra avdrag för olika typer av renoveringsarbeten i hemmet. Hur mycket avdrag man har rätt till bestäms av hur mycket inkomstskatt man betalat under inkomståret. Ytterligare regler är att du måste bo i eller i anslutning till den byggnad du söker rotavdrag för. Man kan få max totalt 50 000 kronor i rot (och rut) avdrag per år och person. 

Vilken typ av arbete är avdragsgillt?

rot skatteverket 3

Som namnet avslöjar är det olika typer av renoveringsarbeten som täcks av rotavdraget. Renovering, ombyggnation och tillbyggnad är arbeten som är avdragsgilla. Att försöka använda rot till nybyggnationer är inte gångbart då avdraget inte gäller för denna typ av projekt. För full guide om vilka typer av arbeten som täcks och på vilken typ av bostad, titta på skatteverkets översikt

Villkor för att få rotavdrag

rot villkor 4

Det finns en del villkor som gäller för att du ska kunna utnyttja rotavdraget, här följer en checklista:

  • Arbetet ska utföras i en byggnad du äger och bor i.
  • Arbetet måste ge rätt till rotavdrag.
  • Du måste ange din fastighetsbeteckning till den som utför arbetet på sin bostad.
  • Du måste ha rätt till rot.
  • Företaget som utför arbetet måste ha F-skatt.

Hur fungerar det i praktiken?

rot deklaration 5

Det fungerar helt enkelt så att den som utför arbetet i din bostad gör ett avdrag för arbetskostnaden på din faktura. När du betalt fakturan kan utföraren sedan begära en utbetalning från Skatteverket. De rotutbetalningar som gjorts till utföraren förifylls på din deklaration året efter. 

När får man inte rotavdrag?

rot avslag 6

Det finns såklart en hel del regler kring hur man får lov att använda avdraget. Tillfällen då man inte får använda avdraget är till exempel om bostaden är uthyrd under den period som arbetet utförs. Detta gäller oavsett om bostaden är uthyrd en längre eller kortare period. Ansökan om rot för bostäder man inte äger kommer heller inte gå igenom. Man får heller inte godkänt på sitt rotavdrag om man vill att en släkting ska stå för arbetet. Samma gäller för om man själv har en enskild firma som ska utföra arbetet eller om man är delägare i andra bolagsformer som utför arbetet. 

Snabbguide till rot

Skatteverkets guide till rotavdraget hjälper dig att ta reda på om du har rätt till rot eller inte. Snabbt sammanställt kan det vara bra att svara på frågorna:

  • Vad ska göras?
  • Var ska arbetet göras?
  • Vem ska utföra arbetet?
  • Är ni överens?
  • Räcker din skatt?

Om du tycker det är knepigt med rotavdrag och vilka regler som gäller är det alltid en bra idé att kontakta Skatteverket för att se till att allt görs enligt deras riktlinjer. När du har arbete som ska utföras på din bostad kan vi däremot hjälpa dig med finansieringen, ansök om lån här. 

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.