Ansök om lån

5 saker du ska tänka på när du ska renovera köket Publicerat 23 september 2019 under kategorin Hus & Hem

Funderar du på att renovera köket? Att renovera köket är en bra investering, det blir roligare för dig att laga mat och umgås i köket samtidigt som det höjer värdet på huset. Det finns såklart mycket att tänka på när man ska renovera kök, allt från vilken stil man ska välja till alla praktiska detaljer som är viktiga att tänka på. Likväl som köket ska vara hemtrevligt, måste det vara funktionellt och lättstädat. Många ser även köket som en social samlingsplats där man inte bara lagar mat, utan också som en naturlig plats för umgänge. I den här artikeln ger vi dig våra bästa tips på vad du ska tänka på vid en köksrenovering!

1. Renovera köket – Planera, planera, planera.

renovera kök

Oavsett om du har en stor eller liten budget, är det viktigt att tänka igenom och planera allt ordentligt innan du påbörjar din renovering. Med tanke på hur många möjligheter det finns för renovering och köksbyggnationer är det viktigt att tänka till innan. Planera utifrån dina behov, vad är bra idag och vad behöver förändras? Viktigt att tänka på är planlösningen och placeringen av vitvarorna. Det blir roligare och framförallt enklare att laga mat om spis, diskbänk, kyl och frys är genomtänkt placerade.

2. Rita upp köket & bestäm budget

renovera kök_3

Mät upp köket noggrant och börja skissa på olika alternativ som passar både dig och ytan bäst. Lista saker som ska finnas i köket. Kika runt hos olika köksleverantörer för att få inspiration och gör kanske en moodboard för att få en känsla för vilken stil som passar för just ditt kök. Gör en noggrann budgetkalkyl innan renoveringen startar. Att inte ha satt en budget kan nämligen bli både tidskrävande och kostsamt. Ta in offerter och jämför mellan olika köksleverantörer och hantverkare om så behövs. 

3. Ta hjälp av experter

Ta hjälp av en köksplanerare som har mycket kunskap och som kan hjälpa till att planera och rita upp köket så att det blir som du har tänkt att du vill ha det. I butikerna finns det även säljare som kan hjälpa er med värdefulla tips, och råd. För den som själv vill planera finns en del verktyg online att testa, kolla in kitchenplanner.

4. Fokusera på detaljerna

renovera kök_4

Det är oftast detaljerna som gör köket personligt. Det finns många tillval att välja mellan och det är oftast detaljerna som knyter ihop helheten. Viktigt att tänka på är att det underlättar om detaljerna är funktionella. Det behövs till exempel ofta några fler eluttag än man tror. För att få ett fint helhetsintryck kan man därför välja en färg som passar till köket och placera uttagen så att finns där de behövs samt välja en färg som gör att de smälter in fint. Detaljerna är många i ett kök och dessa behöver definitivt räknas med i budgeten.

5. Ordna ett provisoriskt kök

renovera kök_5b

Att renovera köket är en stor investering som kan ta lång tid och inget man ska stressa fram. Det kan därför vara smart att fixa ett litet provisoriskt kök som ni kan använda under tiden renoveringen pågår. Det kan räcka med en kokplatta, en micro och en kylbox, för att värma eller tillreda några enkla rätter. Att äta ute kan vara härligt till en början men kan i längden bli väldigt dyrt och omständigt. 

Är ni sugna på att renovera köket eller blev det lite dyrare än vad ni tänkte er? Då hjälper vi er såklart med finansieringen. Ansök här!

Funderar du istället på om du ska renovera badrummet istället, eller är det kanske nästa projekt hemma? Isåfall har vi samlat lite tips i vår artikel ”Renovera badrummet – så lyckas du!”

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

12 juni 2020

Renovera sommarstuga - här är våra tips!

Dags för en ny säsong i sommarstugan! Kanske har du nyss förvärvat en liten pärla och går i renoveringstankar? Att renovera sommarstugan behöver inte kännas som ett jobbigt måste om du planerar för hur du vill genomföra dina renoveringar. I denna artikel ska vi ge dig några goda råd nä…Läs mer »

11 september 2020

Renovera husfasad - våra tips!

Renovera husfasad kan vara både enkelt och relativt billigt, beroende på vilken typ av fasad du har. Tegel, puts eller trä är de vanligaste fasaderna vi ser runtom i landet. I denna artikel ska vi ge våra bästa tips när det är dags för dig att renovera din husfasad.  Vilken husfasad ha…Läs mer »

15 januari 2020

Bygga attefallshus - detta gäller

Sugen på att bygga attefallshus? Det har under de senaste åren blivit väldigt populärt att bygga attefallshus men vilka regler gäller egentligen? I den här artikeln ska vi reda ut just det. Häng med! Ett attefallshus är en upp till 25 kvm stor komplementbyggnad som får uppföras utan bygglo…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng