Renovera husfasad – våra tips för ett lyckat resultat!

Publicerat 11 september 2020 under kategorin Hus & Hem

-

Renovera husfasad kan vara både enkelt och relativt billigt, beroende på vilken typ av fasad du har. Tegel, puts eller trä är de vanligaste fasaderna vi ser runtom i landet. I denna artikel ska vi ge våra bästa tips när det är dags för dig att renovera din husfasad. 

Vilken husfasad har du?

renovera-husfasad-husfasad-2

För att kunna fastställa vilken typ av renovering du ska genomföra, behöver vi veta vilken typ av husfasad du har. Här nedan går vi igenom de vanligaste fasaderna och deras egenskaper. 

Träfasad

renovera-husfasad-träfasad-3

Träfasaden är vanlig och ger stora valmöjligheter men kräver givetvis en del omvårdnad. Trä är en av de vanligaste fasadvalen. Vanliga träslag att använda i en träfasad är gran, tall, lärk och jättetuja

Fördelar: Fördelar med en träfasad är att det är ett naturligt material som är lätt att variera. Det har även god hållbarhet vid rätt skötsel. Dessutom är de enkelt och kostnadseffektivt att bygga till. 

Nackdelar: Nackdelen med träfasaden är att det är den husfasad som kräver mest underhåll. Behandling eller målning krävs omkring vart 10-15 år beroende på läge och färg. 

Tegelfasad

renovera-husfasad-tegelfasad-4

Tegel är ett mycket hållfast och långlivat fasadval. Ofta relativt underhållsfritt under långa perioder.

Fördelar: Tegelfasaden har en väldigt lång livslängd och kräver väldigt lite underhåll. Dessutom står denna fasad emot fukt väldigt bra. Ett bra och miljövänligt fasadalternativ helt enkelt. 

Nackdelar: Kan kräva underhåll i murbruk som kan behöva bättras på. Kan uppstå frostsprängningar samt ger inte lika stor frihet i utseende som en träfasad. Vid tillbyggnader blir det oftast dyrare än om man har en träfasad då material och arbete kostar mer. 

Fasad i puts

renovera-husfasad-putsad-fasad-5

En putsad fasad kan ge ett snyggt intryck. Denna typ av fasad är väldigt populär i södra Sverige. En slät och snygg fasad!

Fördelar: Kräver inte lika mycket underhåll som en träfasad. Behöver putsas om omkring vart 50:e år. 

Nackdelar: Vid tillbyggen blir det ofta dyrare då tekniken kräver en viss yrkesskicklighet. Kan vara fuktkänsligt, ska byggas med luftspalt. Vid eventuella skador måste ofta hela väggen putsas om vilket gör det dyrare. 

Renovera din fasad

renovera-husfasad-renovera-6

Nu ska vi börja renovera! Här nedan går vi igenom vilka renoveringsmetoder som passar för respektive husfasad samt vad man ska tänka på.

Renovera träfasad

Hur ofta du behöver renovera din träfasad avgörs av en rad faktorer. Dels beror det på hur stor åverkan naturen har på din fasad. Bor du på en plats där fasaden utsätts för mycket fukt är risken större att du behöver underhålla din fasad oftare. 

Tvätta & skrapa fasaden

Genom att regelbundet tvätta din fasad kan du förlänga livslängden på din färg avsevärt. Har färgen börjat flagna är det dags att förbereda för en ommålning. Börja alltid med att tvätta hela fasaden. Använd sedan en skrapa eller stålborste och skrapa bort flagnad färg.  

Byta ut delar av fasaden

Är fasaden så pass illa tilltygad att du behöver byta ut en del av virket ska du alltid satsa på ett trä av hög kvalitet. Det lönar sig alltid att betala lite mer för bättre kvalitet då fasaden håller bättre på lång sikt. 

Måla om fasaden

När fasaden är i ett sånt skick att du måste måla om alltihop ska du alltid göra detta med stor noggrannhet. Se till att skrapa, slipa eller ta bort den gamla färgen med färgborttagningsmedel. Var noggrann så att du inte skadar virket i processen. När du har en ren träyta måste du börja med att grunda på ett bra sätt. När du gjort ett gediget grundarbete kan du lägga på en ytfärg av hög kvalitet. Glöm inte att du kan behöva ansöka om bygglov om du ändrar färgen på din fasad. Tänk också på att träet måste vara torrt innan du målar. 

Genom att vara petig under hela processen kan du skapa en fasad som håller länge och med rätt underhåll kan du öka livslängden ytterligare. 

Renovera tegelfasad

Som ovan nämnt kräver oftast inte en tegelfasad lika mycket underhåll som en träfasad. Men! Det gäller att ha koll på sin tegelfasad. Framförallt ska man ha koll på fogen. Om denna blir dålig och fukt kan ta sig in kan detta orsaka problem om fukten fryser. Då expanderar vattnet och kan göra att teglet spricker, sk. frostsprängning. Om fukt kommer in i fogarna kan även armeringen i väggen börja rosta och då kan man få mycket stora problem. Så! Se till att ha koll på dina fogar och reparera dessa när du upptäcker att de börjat vittra sönder. Ofta kan man behöva anlita en specialist som kan ta sig an jobbet. Läs mer om att anlita hantverkare här. 

Renovera putsad fasad

Vanligaste problemen med en putsad fasad är precis som på en tegelfasad, frostsprängning. Om du får sprickor i din putsade fasad är det dock oftare knepigare att reparera då man kan behöva putsa om hela väggen. Här är det också viktigt att använda samma typ av bruk som tidigare då olika sorters bruk kan orsaka nya skador om materialen krymper olika mycket i härdningsprocessen. För reparationer av en putsad fasad är det en god idé att anlita en expert för att se till att det blir gjort på ett bra sätt från början. 

Är det dags att reparera din husfasad eller någon annan del av ditt hem? Vi hjälper dig gärna med ett renoveringslån. Ansök enkelt här. 

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.