Ansök om lån

Dränera husgrunden – våra smartaste tips! Publicerat 10 mars 2020 under kategorin Hus & Hem

Vad tänker du på när vi säger dränering? Vi gissar på att det inte är speciellt roliga tankar som dyker upp i huvudet! Nej, att dränera husgrunden är kanske inte jätteroligt – men ack så viktigt för både hus och hälsa! Nedan kan du ta del av våra bästa tips.

Dränera husgrunden – vad betyder det egentligen?

dränera-husgrund-2

De flesta dräneringsprojekten startar till följd av en besiktning. Som ny husägare får du ofta rekommendationen att dränera husgrunden och på den vägen är det. För att svara på frågan vad dränering är så innebär det konkret att man gräver diken för att leda bort oönskat grundvatten eller ytvatten från ett område. Antingen transporteras vattnet till en stenkista på tomten eller till en dagvattenledning. En otillräcklig dränering gör att man på sikt kan få problem med fukt i källare eller i husgrunden. Om dräneringen är lagd för mer än 25 år sedan bör du göra en utvärdering på hur väl vattentransporten bort från ditt hus fungerar. 

Tips 1 – förbered projektet väl

dränera-husgrund-projekt-3

Att dränera runt huset är ett dyrt, omfattande och tungt jobb som de flesta drar sig för att utföra själv. Man bör verkligen veta vad man sysslar med om man väljer att axla dräneringsjobbet på egen hand. Många husägare underskattar dessutom den stora mängd jord som grävs upp under en dränering. Vi rekommenderar att oavsett om du väljer att utföra delar av arbetet själv eller låter ett seriöst bolag ta sig an projektet, att sätta dig in i arbetets alla steg för att bli en bättre och kunnigare kund.  

Tips 2 – ta in offerter

dränera-husgrund-offert-4b

Fördelen med att låta en entreprenör sköta allt – från grävning till återställning, inklusive materialkostnader – är smidigheten och det faktum att du lättare vet vem du ska vända dig till om någonting går fel eller dräneringen över tid visar sig vara dåligt utförd. Nackdelen med att använda ett och samma bolag är att kostnaderna kan bli högre om du inte får en god och prisvärd offert. Se därför till att ta in offerter från olika markentreprenörer och jämför dessa. Du kan också välja att dela upp arbets- och materialkostnader på flera företag och entreprenörer. 

Tips 3 – ta det försiktigt

dränera-husgrund-sättningar-5

När du ska dränera husgrunden är det viktigt att tänka igenom säkerheten noga. Det är dessvärre inte ovanligt att dräneringsarbeten leder till olyckor. Det vanligaste problemet som uppstår är att marken runt ”gropen” blir instabil och leder till olika typer av ras. Du kan också framkalla sättningar i huset om du inte är försiktig. Det säger sig själv, men ju större del av dräneringsjobbet du väljer att utföra själv, desto mer fokus på säkerheten. 

Tips 4 – ställ dig frågan “är det värt det?”

dränera-husgrund-kostnader-6

Dränera huset, inte plånboken eller din personliga tidsbank. Förvissa dig alltid om att dräneringsarbetet och kostnaderna är nödvändiga. Du ska inte dränera om för sakens skull och kanske är ett fuktskydd tillräckligt istället för dränering? Det är skillnad på fukt och vatten och har du problem med fukt och mögel inomhus, måste du alltså försäkra dig om att problemen verkligen beror på en dålig dränering. Fukt kan nämligen inte ledas bort i en dräneringsledning.

Finansiering

dränera-husgrund-finansiering

Har du noggrant undersökt alternativen och har koll på att en dränering faktiskt är nödvändig – då kan vi hjälpa dig framåt! Kostnaderna för en ny dränering kan variera högst avsevärt beroende på hustyp och eventuella hinder på tomten. Räkna med att det kommer att kosta ca 150 000 kr för ett vanligt hus med källare. Här kan du snabbt och enkelt ansöka om lån!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

11 november 2019

Bygga uterum - vi ger dig våra bästa tips!

Är du sugen på att bygga uterum? Då kan du pusta ut! Vi har plockat fram våra bästa tips på hur du ska tänka inför ditt uterumsbygge. Med denna artikel blir du byggredo på nolltid! Vissa projekt känns helt enkelt roligare än andra! När det handlar om att genomföra projekt som kommer hö…Läs mer »

10 juli 2020

Anlita hantverkare - här är våra tips!

Behöver du anlita hantverkare till något som ska fixas där hemma? Det kanske inte alltid känns så lätt att veta hur man ska tänka. I denna artikel ska vi ge dig våra bästa tips när du ska anlita extern hjälp för att renovera eller bygga till därhemma.  Det finns många tillfällen …Läs mer »

23 maj 2022

Inreda vinden? Här är allt du behöver veta!

Nästan alla hus i Sverige har ett extrautrymme under taket, men det är inte alla som väljer att utnyttja detta och inreda vinden. Ordet ”vind” väcker bilder av gamla dammiga lådor och arvegods, gömda och bortglömda. Men inte varje vind är ett dammigt förvaringsutrymme! Vissa hem…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng