Ansök om lån

Dags att byta tak på villan? Här är våra tips! Publicerat 18 februari 2020 under kategorin Hus & Hem

Byta tak är kanske inte favoritgrejen att lägga pengar på, men det kan bli ännu mer kostsamt att vänta för länge. Taket är det som skyddar ditt hus mot väder och vind och utan ett tak i gott skick kan man få många problem. Häng med när vi ger våra bästa tips när det är dags att lägga nytt tak på villan!

Byta tak kräver god planering

byta-tak-planering

Att byta tak är såklart inget man gör i en handvändning och kräver således sin planering. Se till att du har en tydlig plan över ditt takbyte och stressa inte igenom denna fas. Med en ordentlig planering på plats kommer ditt takbyte gå smidigt och du kan känna dig tryggare under processen. 

Välj rätt tak

byta-tak-taktyper

En viktig del i ett takbyte är såklart att välja rätt typ av tak till ditt hus. Det finns många olika typer av tak såsom betongpannor, plåttak, lertegelpannor och papptak m. fl. Det vanligaste är nog att man väljer samma tak som redan ligger på huset och det är nog i de flesta fall ett smart val. Om man ska byta till en ny typ av tak är det viktigt att man har koll på vilka förändringar det innebär. Om det nya taket till exempel är tyngre har det en direkt inverkan på huset. Här finns en bra artikel om olika taktyper. När man sedan har valt vilken typ av tak man vill ha är det också viktigt att välja produkter av bra kvalitet. En annan sak man kan fundera över är om man vill installera solpaneler i samband med det nya taket. Läs gärna med om solceller här.

Glöm inte grundarbetet och var noggrann med detaljerna

byta-tak-grundarbete-4

En viktig sak att tänka på vid takbyte är att lägga en hel del kärlek och omsorg på undertaket. Ofta är det grundarbetet som gör helheten och ger ett bra slutresultat. Andra detaljer som skorstenshuv, takrännor, vindskivor och skorstensbeslag är också viktiga att tänka på. För ett perfekt slutresultat krävs detaljplanering. 

Byt tak i rätt tid

byta-tak-gammalt-tak

En viktig del i att slippa onödig stress eller tråkiga extrakostnader är ju att byta tak i rätt tid. Ett friskt och väl fungerande tak är A och O för att slippa problem som till exempel läckage. Rekommendationen är att man gör en översyn av taket ett par gånger om året för att upptäcka eventuella skavanker. Ett gammalt tak behöver inte alltid bytas ut utan kan kräva lite extra underhåll. 

Byta själv eller ta hjälp?

byta-tak-takmontör

Som med andra stora ingrepp på huset kan det vara en god idé att ta hjälp av en expert när det kommer till själva arbetet. Har man inte själv den kompetens som krävs för att utföra själva takbytet, rekommenderar vi alltid att man tar hjälp av en takmontör som har stenkoll på läget. Som med de flesta andra entreprenörer gäller det att ta in flera offerter för att jämföra pris och vad som ingår. Var noggrann här och se till att ställa rätt frågor. När man tar hjälp av en entreprenör är det också viktigt att ha koll på vilka garantier de lämnar på utfört arbete. 

Tänk ekonomiskt

byta-tak

Att byta tak är inte den billigaste investeringen för ditt hus men kan såklart löna sig i längden. Ett hus med ett nytt och fint tak blir givetvis mer värt vid en eventuell försäljning än ett hus med ett gammalt och slitet tak. Man får nog räkna med minst 100 000 kronor för ett nytt tak med en entreprenör som utför jobbet. Glöm inte att ett takbyte är avdragsgillt! Här kan du läsa mer om Rotavdraget. Ofta kan man behöva hjälp med finansieringen och då hjälper vi på MyMoney gärna till! Ansök om lån här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

23 september 2019

5 saker du ska tänka på när du ska renovera köket

Funderar du på att renovera köket? Att renovera köket är en bra investering, det blir roligare för dig att laga mat och umgås i köket samtidigt som det höjer värdet på huset. Det finns såklart mycket att tänka på när man ska renovera kök, allt från vilken stil man ska välja till all…Läs mer »

6 juli 2021

Skaffa badtunna - Allt du behöver veta!

Tänk att kunna förlänga badsäsongen och kunna ta sig ett varmt och skönt dopp även under de kalla vintermånaderna. Detta är möjligt med en egen badtunna! Att skaffa badtunna har blivit allt mer populärt och utbudet har därför också ökat lavinartat. Med ett större utbud kommer även fl…Läs mer »

21 december 2021

Inredningstrender 2022 - Så fixar du hemma!

Skippa vårstädningen, nu börjar vi med år-städningen! Vilka är de hetaste inredningstrenderna inför 2022? Hur kan du piffa upp ditt hem för att skapa högre trivsel, komfort och modernitet? Vi har samlat de absolut hetaste trenderna för 2022 – ta fram anteckningsblocket, för nu renov…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng