Ansök om lån

Bygga ut huset – Det här behöver du tänka på Publicerat 3 september 2021 under kategorin Hus & Hem

Är det dags att bygga ut huset? Kanske väntas tillökning i familjen – eller så vill du bara ha lite mer yta att leva på. Vad är egentligen viktigt att tänka på vid en tillbyggnad av huset? I den här artikeln går vi igenom alltifrån tips om hur du bör planera för projektet till skillnaden mellan totalentrepenad och delad entreprenad – Allt du behöver tänka på för att kunna bygga ut huset! 

Bygga ut huset – Tillbyggnad eller påbyggnad? 

Det allra första som du behöver reda ut är huruvida ditt bygge är en till- eller påbyggnad. Vissa tror att att begreppen har samma innebörd men det finns en distinkt skillnad:  

En tillbyggnad är en utökning av byggnadens grundyta, där man kan behöva gjuta en ny grund osv. Medan en påbyggnad byggs ovanpå en redan befintlig byggnad. Det innebär även att reglerna för de olika typerna av byggen ser olika ut, samt att kostnaderna kan variera i större och mindre grad.

Exempel på tillbyggnad:

  • Altan
  • Uterum
  • Extrarum
  • Utökning av farstun 

Exempel på påbyggnad:

  • Takkupor
  • Ett nytt våningsplan
  • Takhöjning
  • Ändring av tak

Planering för att bygga ut huset

Ett av de allra viktigaste momenten när det gäller att bygga ut huset är att göra en noggrann projektplanering innan du sätter igång. En bra planering täcker både små och större delmoment. Räkna även med att vara generös när det gäller både gällande budget och din tidsram i planeringen – Ett bygge kan stöta på oväntade hinder, oavsett hur bra man planerat i förväg, och kan därmed dra iväg när det gäller kostnad och tid. 

En bra start för att komma igång med din planering kan kräva att du tar hjälp av en arkitekt, för att få en överblick av projektet och få hjälp med konstruktion och ritningar.

Totalentreprenad och delad entreprenad – skillnaden. 

Vill du vara din egen byggherre, styra över arbetet och projekteringen själv och anlita olika företag vid behov för att utföra byggmoment? Då är det delad entreprenad som passar bäst för dig. Vill du däremot anställa ett företag för att sköta alla dessa delar åt dig? Då är det totalentreprenad som gäller. Läs mer om skillnaderna här. 

Regler & bygglov 

Precis som vid alla byggen så måste du ha koll på byggreglerna och byggloven innan du greppar hammaren och börjar snickra. Ta en titt på Boverkets hemsida för att reda ut alla frågetecken innan du sätter igång.

Vad kostar det att bygga ut huset?

Detta är helt beroende av hur litet eller stort ditt byggprojekt är, konstruktionen på ditt hus, kostnad för virke, oförutsedda avgifter och kostnad för att leja bort arbetet etc. Enligt Byggstart.se så ligger den genomsnittliga kostnaden för att bygga ut huset på 22.500 kr/kvadratmeter. Läs mer här.

Behöver du sätta igång med att bygga ut huset så snart som möjligt? Behöver du hjälp med finansieringen för att komma igång? Ta kontakt med oss på MyMoney så hjälper vi dig vidare! Du hittar alla våra kontaktuppgifter här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

4 maj 2020

Bygga utekök - våra tips!

Sugen på att bygga utekök så här i vårtider? Snart är sommaren här och då kan det ju vara trevligt att kunna laga maten utomhus. För vem håller inte med om att maten alltid smakar lite bättre när man äter den utomhus? Och kanske blir den snäppet ännu godare om man också tillagar den …Läs mer »

15 januari 2020

Bygga attefallshus - detta gäller

Sugen på att bygga attefallshus? Det har under de senaste åren blivit väldigt populärt att bygga attefallshus men vilka regler gäller egentligen? I den här artikeln ska vi reda ut just det. Häng med! Ett attefallshus är en upp till 25 kvm stor komplementbyggnad som får uppföras utan bygglo…Läs mer »

23 september 2019

Vad du ska tänka på vid val av värmepump

Det är inte helt lätt att veta vilken värmepump man ska köpa, det finns ingen som passar alla. Det finns många olika modeller och alternativ att välja mellan. Men att skaffa en värmepump är en smart investering som kan göra att du sänker dina uppvärmningskostnader. Det finns också mycket…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng