Ansök om lån

Tänk på detta när du ska bygga tvättstuga! Publicerat 21 juli 2020 under kategorin Hus & Hem

Bygga tvättstuga kanske låter som en lite tråkig renovering. Men tänk vad härligt det är när den är på plats och du kan tvätta och dona i din nya fräscha tvättstuga! Som med alla våtrum är det viktigt att tänka på detaljerna när man ska renovera eller bygga ny tvättstuga. I denna artikel ger vi dig våra bästa tips när du ska bygga tvättstuga!

Bygga tvättstuga – var börjar man?

bygga-tvättstuga-planering-2

Starta med att göra en grundlig behovsanalys för att kunna planera ditt utrymme på ett bra sätt. Vilken yta har du att jobba med och hur ska den planeras på bästa sätt? Vilken typ av arbetsytor önskar du dig och ska dessa stå i direkt anslutning till tvättmaskin och torktumlare? Kommer du ha behov av andra förvaringsutrymmen som skåp eller hyllor och var ska i så fall dessa placeras? Kanske har du även utrymme för garderober eller liknande förvaring här, planera då även detta. Gör en behovsanalys helt enkelt!

Skissa upp din nya tvättstuga

bygga-tvättstuga-ritning-3

När du har sett över dina behov är det dags att göra upp en tydlig skiss över hur din nya tvättstuga ska se ut. Om du gör detta själv, se till att allt görs skalenligt så att dina mått stämmer överens på pappret och i verkligheten. Ju tydligare skiss, desto lättare process! Är du osäker på vad som gäller för bygglov så guidar vi dig här.

Gör upp en ekonomisk plan

bygga-tvättstuga-ekonomi-4

När du har din skiss är det dags att börja göra upp en ekonomisk plan. Räkna på allt, golv, väggar, vitvaror, inredning, eventuellt arbete om du köper in hantverkshjälp och övrig inredning. Se också till att ha en liten extra buffert utifall att något skulle hända längs vägen som innebär ett kostnadspåslag. 

Våtrumsstandard

bygga-tvättstuga-våtrum-5

Tvättstugor ska ha vattentät golvbeläggning, klass VT. Klass VT ska användas på golv och väggar som kan utsättas för vattenspolning, vattenspill eller utläckande vatten, om angränsande byggnadsdelar inte tål denna fuktpåverkan. Fogar, anslutningar, infästningar och genomföringar i det vattentäta skiktet skall också vara vattentäta. Här kan du läsa mer om vad som gäller när det kommer till våtrumsstandard.

Ta in hantverkare

bygga-tvättstuga-hantverkare-6

Om du behöver anlita hantverkare för hjälp med din nya tvättstuga, ska du även göra en noggrann utvärdering av vilka tjänster du kommer behöva samt vilken firma du ska välja för att utföra jobbet. Här kan du läsa mer om att välja rätt hantverkare.

Bygga tvättstuga – inred smart!

bygga-tvättstuga-detaljer-7

När du har gjort själva jobbet och fått din nya tvättstuga på plats är det dags att fundera över de sista detaljerna. Om du planerat din ekonomi rätt har du nu även en summa kvar att inreda för. Kanske vill du ha nya tvättkorgar, bra förvaringslådor och (om du har ett fönster i tvättstugan) nya gardiner. För mer inspiration rekommenderar vi verkligen en sväng in på Pinterest!

Vi på MyMoney hjälper dig gärna med finansiering till din nya tvättstuga! Ansök enkelt om lån här. 

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

10 mars 2020

Dränera husgrunden - våra tips!

Vad tänker du på när vi säger dränering? Vi gissar på att det inte är speciellt roliga tankar som dyker upp i huvudet! Nej, att dränera husgrunden är kanske inte jätteroligt – men ack så viktigt för både hus och hälsa! Nedan kan du ta del av våra bästa tips. Dränera husgrunden…Läs mer »

11 november 2019

Bygga uterum - våra tips!

Är du sugen på att bygga uterum? Då kan du pusta ut! Vi har plockat fram våra bästa tips på hur du ska tänka inför ditt uterumsbygge. Med denna artikel blir du byggredo på nolltid! Vissa projekt känns helt enkelt roligare än andra! När det handlar om att genomföra projekt som kommer hö…Läs mer »

4 maj 2020

Bygga utekök - våra tips!

Sugen på att bygga utekök så här i vårtider? Snart är sommaren här och då kan det ju vara trevligt att kunna laga maten utomhus. För vem håller inte med om att maten alltid smakar lite bättre när man äter den utomhus? Och kanske blir den snäppet ännu godare om man också tillagar den …Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng