Bygga pool? Här är de bästa tipsen!

Publicerat 26 september 2022 under kategorin Hus & Hem

-

Har du äntligen bestämt dig för att bygga pool? Grattis! En alldeles egen pool i trädgården – mer sommarlyx än så blir det inte. Men innan du sätter igång, ska vi hjälpa dig att ta några steg tillbaka och planera ditt poolbygge ordentligt. Oavsett om du ska bygga själv eller anlita en byggfirma, så är tålamod och gott om tid nyckeln till ett framgångsrikt poolbygge. Nu sätter vi igång!  

Poolbygge – var ska du börja?

Vi har sagt det innan och vi säger det igen – gör ordentlig research och en tydlig planering innan du påbörjar ett byggprojekt. Det finns alltså många beslut du behöver ta innan du kan komma igång med ditt poolbygge, och dessa ska vi nu gå igenom.

Bygga pool själv eller anlita proffs? 

Det är faktiskt inte så svårt att bygga pool som många tror, utan det handlar om hur mycket tid, pengar och energi du har. Det är såklart dyrare att låta någon annan göra jobbet, men väldigt bekvämt. Å andra sidan, är det en otroligt härlig känsla att kunna ta ett dopp i pool som du har byggt själv.  

Fundera över när du vill att poolen ska vara klar, och ställ det mot hur mycket av din egna tid du kan tänka dig att lägga på arbetet. Är tiden knapp så är det bättre att anlita en professionell montör för att jobbet ska bli noggrant och ordentligt gjort.  

Vilken typ av pool?

Att välja vilken typ av pool du ska ha är inte helt enkelt. Det finns flera olika varianter och funktioner att välja mellan, och vi har listat några av de vanligaste här nedan.  

Glasfiberpool 

Glasfiberpool är perfekt för dig som har ont om tid, eftersom det oftast bara tar en vecka att få poolen färdiginstallerad och redo för användning. 

Modellen påminner om ett stort badkar, eftersom det är en gjuten grund som levereras som en stor konstruktion, utan svetsade skarvar. Allt du behöver göra innan är att gräva ut och dränera marken. Gjutningen består av flera olika lager och skikt av bland annat polyester och vinylester. 

Om glasfiberpoolen är av sämre kvalitet, kan det tränga igenom vatten i lagrena som gör att poolen spricker vid minusgrader. Se till att välja en glasfiberpool av hög kvalitet, det kommer att spara dig pengar i längden!

Läs mer om glasfiberpool här!

PP-pool

PP står för polypropen, och är en typ av plast. Likt glasfiberpoolen, levereras även PP-poolen näst intill färdigbyggd. En PP-pool är ofta billigare vid inköp jämfört med en glasfiberpool, men kostnaderna möts ofta eftersom en PP-pool kräver med jobb runt om.  

Alltså, en PP pool kräver utöver förarbete med utgrävning och dränering, att du gjuter en betongplatta i grunden, eftersom en PP-pool är mjukare i konstruktionen än en glasfiberpool. Däremot, har PP-poolen en rakare profil eftersom att alla kanter har svetsas ihop, vilket ger poolen ett kantigare intryck. 

Läs mer om PP-poolen här!

Thermopool med liner  

En thermopool består av isolerings block i frigolit som fylls med betong. Det betyder att uppvärmningskostnaderna inte är lika höga, eftersom thermopoolens isolering gör att temperaturen håller bättre än andra pooltyper. 

När gjutningen är klar kläs den med en liner, alltså en måttanpassad duk, ofta med ett mönster av mosaik, som används som tätning och grundklädsel av poolen. Det är en typ av pool som tar lite längre tid att bygga, ungefär 6-10 veckor, eftersom betongen måste härda. 

Läs mer om thermopooler här!

Stålpool med liner 

En stålpool har som namnet inger en stomme som består av flera stålplattor som man skruvar ihop, vilket innebär att modellen är både stadig och hållfast. Däremot, är en stålpool inte isolerad och har därför högre uppvärmningskostnader än till exempel en thermopool.  

Med färdigborrade hål är grunden relativt enkel att montera, och även den kläs med en liner duk i valfritt mönster. 

Läs mer om stålpooler här!

Gjuten pool med mosaik

Slutligen, har vi den lyxigaste varianten – en gjuten pool med mosaik. Här kan du vara kreativ vad det gäller form, färg och mönster, eller varför inte bygga en infinity pool? Möjligheterna är otroligt många när det kommer till gjutna mosaik pooler.

Å andra sidan är det den dyraste av poolmodeller, som kräver en hel del underhåll. Till exempel måste poolen tömmas varje vinter, eftersom isen kan göra att mosaiken spricker. Dessutom, behöver fogarna rengöras och underhållas med jämna mellanrum. 

Storlek och placering

Storleken på poolen avgörs av flera olika faktorer, till exempel utrymme i trädgården, hur många ni är i familjen, budget, och användning. Vanliga mått är till exempel 3 x 6,  8 x 4 eller 10 x 4 meter, men är du osäker är det alltid bra att rådfråga de som du beställer din pool av.  

Även om en rundad eller abstrakt formad pool kan vara lockande, är det viktigt att komma ihåg att i Sverige behöver poolen vara övertäckt större delen av året. Genom att välja en kantig och rektangulär form på poolen, är det lättare att hitta ett poolskydd eller tak som täcker hela. 

Vid placeringen av din pool bör du undvika träd och buskar, för att slippa onödiga mängder fallande löv, samt stora skuggpartier. Vill du dessutom kunna värma upp din pool med tomtens befintliga värmesystem, är det vara god idé att placera poolen i närmare anslutning till huset.

Behöver du bygglov för att bygga pool?

Vid poolbygge är det sällan krav på bygglov, men det kan gälla för saker som eventuellt tillkommer runt poolen, till exempel trädäck, altan, pooltak, plank eller en mur. Läs mer om bygglov för pool här!

Vilka tillval finns det vid poolbygge?

När du bygger en pool kan du välja att göra det enklast möjliga, men självklart finns det också fler tillval du kan göra för att få till en lite mer unik design. 

Trappor: Välj mellan runda, kantiga, hörnplacerade eller centrerade trappsteg för att ge din pool en unik och lyxig touch.

 Belysning: Är både praktiskt såväl som estetiskt tilltalande eftersom det lyser upp poolen under de ljumma sommarkvällarna – och ger en hotellkänsla till din trädgård. 

Uppvärmning: För att kunna ta ett dopp tidigt på säsongen är det god idé att ha ett uppvärmningssystem för din pool. Välj mellan allt från elvärme, poolvärmepump till solceller, läs mer här! 

Pooltak: Skyddar din pool mot väder och vind, men gör det också möjligt att bada under vinterhalvårets kalla månader. 

 Behöver du hjälp med finansiering?

Det löser vi! Vi hjälper dig gärna med att finansiera investeringar i ditt hem, som till exempel ett poolbygge. Ansök om lån direkt!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.