Ansök om lån

Bygga bastu – här är våra tips! Publicerat 28 augusti 2020 under kategorin Hus & Hem

Ska du bygga bastu? För den frusne är kanske en egen bastu drömmen! Inte dumt med en riktigt varm bastu att hoppa in i under årets kallare månader. Och när om inte nu är läge att bygga bastu? I denna artikel ska vi snacka bastu och allt vad det innebär, häng med!

För många är nog bastu förknippat med avkoppling och härliga stunder i goda vänners lag. Kanske är det ett sätt att koppla av eller meditera en stund? För vissa är det kanske rent av en rit som bör utföras med noga förberedelser. Oavsett anledningen att bygga bastu har vi här samlat våra tips och råd när du ska sätta igång bygget.  

Bygga bastu – Placering

bygga_bastu_bastustuga_2

Hur du ska planera ditt bastubygge beror ju såklart lite på var du ska placera din bastu. Är det en fristående bastu på tomten eller bryggan eller ska du bygga en bastu inomhus i badrum, gillestuga eller källare? Om du vill bygga en fristående bastustuga bör du ha koll på om det krävs bygglov eller ej. Det vanligaste är kanske att man väljer att bygga sin bastu i direkt anslutning till ett badrum. Viktigt att komma ihåg när man bygger bastu inomhus är att utrymmet där bastuaggregatet placeras måste ha mellan 190-210 cm i takhöjd beroende på aggregatets storlek. 

Aggregat

bygga_bastu_aggregat_3

Vilket aggregat du ska välja beror på hur stor bastu du ska bygga. För en större bastu krävs ett aggregat med större effekt. Vilket material du bygger bastun i (trä, glas, betong) avgör också hur stor effekt du behöver då olika material isolerar värmen olika bra. Tänk på att en bastu för hemmabruk bör vara ekonomiskt effektiv. 

Ventilation

bygga_bastu_ventilation_4

För att undvika dålig luft och en otrevlig bastuupplevelse, är det väldigt viktigt att din bastu förses med rätt ventilation. Tilluftsventilen måste placeras under bastuaggregatet och frånluftsventilen i taket eller högt upp på väggen mittemot tilluftsventilen. Hur stora ventilerna ska vara beror på hur stor bastun är. För att se till att bastun behåller värmen på ett bra sätt är det också viktigt att isolera väggarna ordentligt och på rätt sätt. 

Interiören

bygga_bastu_interiör_5

Hur bastun ska se ut invändigt kan man givetvis själv bestämma. I många fall beror ju bastuns invändiga utseende på hur stor bastun är. Bra träslag att använda till interiören är gran och asp som tål värmen i bastun på ett bra sätt. 

Olika bastutyper

bygga_bastu_varianter_6

Som med så mycket annat så finns det olika varianter av bastu man kan bygga. Nedan går vi igenom några av de vanligaste.

Vedeldad bastu

Den här varianten är kanske vanligast om man har en bastu som inte används så ofta. På landstället eller liknande. Den här typen kräver lite planering innan du kan njuta av en härligt uppvärmd bastu. 

Elektrisk bastu

Att välja en elektrisk bastu är nog det allra vanligaste alternativet. Med ett elektriskt bastuaggregat behöver du bara trycka på en knapp och vänta tills bastun är så varm som du önskar. 

Infraröd bastu

En bastu med infravärme fungerar lite annorlunda än de föregående två alternativen. Här värms man istället upp inifrån med hjälp av infravärme vilket gör att det inte blir samma yttre påverkan på kroppen som i en elektrisk eller vedeldad bastu. Den infraröda bastun anses ha goda hälsoeffekter som kan reducera stress och utmattning. 

Sugen på att fixa bastu än? Vi hjälper dig såklart med finansieringen om du behöver! Ansök enkelt om lån här. 

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

26 juni 2020

Vill du bygga damm? Tänk på detta!

Bygga damm! Varför inte? Att ha en fin liten damm i trädgården är säkert mångas dröm och behöver inte på något sätt vara en ouppnåelig sådan. Tänk dig näckrosor, kaveldun och kanske fiskar eller kräftor beroende på hur stor damm du ska bygga. Med rätt kunskap och utrustning kan du …Läs mer »

14 oktober 2020

Renovera badrummet - Så lyckas du!

Renovera badrummet är något som många av oss gärna vill göra, vare sig du bor i lägenhet eller hus. Tänk så mycket tid vi ändå tillbringar inne i badrummet, självklart vill man ha det fint, fräscht och trivas där – hela familjen! Dessutom ökar det värdet på din bostad också. H…Läs mer »

21 juli 2020

Tänk på detta när du ska bygga tvättstuga!

Bygga tvättstuga kanske låter som en lite tråkig renovering. Men tänk vad härligt det är när den är på plats och du kan tvätta och dona i din nya fräscha tvättstuga! Som med alla våtrum är det viktigt att tänka på detaljerna när man ska renovera eller bygga ny tvättstuga. I denna a…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng