Ansök om lån

6 praktiska tips inför renovering av badrum! Publicerat 9 maj 2023 under kategorin Hus & Hem

Vill du piffa upp ditt hem och få en lyxigare känsla? Då är det dags att renovera badrummet? Det finns mycket att tänka på inför renovering av badrum, här kommer våra 6 bästa tips inför din renovering! 

Renovera badrummet? 

Att renovera badrummet är en stor investering och en viktig del av alla hem. Det är också en av de mest använda platserna i hemmet, så det är viktigt att det är bekvämt och funktionellt. Här är några saker du bör tänka på när du planerar att renovera ditt badrum!

Sätt en tydlig budget!

Det första du bör göra är att planera din budget. Badrumsrenoveringar kan vara dyra så det är viktigt att du har en realistisk uppfattning om hur mycket det kommer att kosta. Gör en lista över allt du behöver köpa in för renoveringen och vad du behöver ta in professionell hjälp för. Det som vanligtvis behövs vid renovering av badrummet är till exempel rörmokare eller elektriker – mer om detta kommer längre ner!

Kom också ihåg att inkludera en extra budget för oförutsedda utgifter eller problem som kan uppstå under renoveringen. Vårt tips är att budgetera enligt olika kategorier, som exempelvis:

  • Material (exempelvis kakel)
  • Fast inredning
  • Lös eller övrig inredning
  • Extern hjälp

Genom att spalta upp de olika delarna får du också en bättre överblick av projektet och vad du behöver köpa in eller göra.

Behöver du tips som rör din personliga hushållsbudget så hittar du allt du behöver här.

renovering av badrum

Anlita rätt hjälp vid renovering av badrum

När det kommer till att renovera badrummet så är det viktigt att anlita rätt hjälp. Att anställa erfarna och kunniga hantverkare gör att du kan luta dig tillbaka samtidigt som du försäkrar dig om att det blir rätt gjort! Att ta in professionella hantverkare brukar oftast också resultera i ett bättre utfört jobb med säkerheten att ditt nya badrum kommer vara hållbart, tätt och säkert!

När det kommer till att renovera badrum och kök så är professionell hjälp en välgjord investering.

Använd och köp in rätt material

Att använda rätt material är såklart väldigt viktigt när du renoverar badrummet. Välj material som är vattentäta och lätta att rengöra, till exempel kakel, sten eller glasmosaik. Dessa material är också tåliga och kommer att hålla i många år utan att behöva bytas ut.

Vi rekommenderar att du kollar på olika material och färger för att få den bästa bilden av hur det kommer att se ut i ditt framtida badrum, och vad det kommer att kosta.

Tips: Du kan ofta be om prover i butikerna så att du kan se materialen tillsammans och i ditt badrum – ljuset brukar skilja sig åt ordentligt mellan butikerna och ens hem, så be alltid om att få ta hem ett prov!

Ljus eller ljus?

Belysning är en annan otroligt viktig faktor att tänka på när du renoverar ditt badrum. Vid spegeln och duschen / badkaret vill du tänka på att ha en god belysning. Välj ljuskällor som ger tillräckligt med ljus för att göra sig i ordning på morgonen, eller för att fixa sig för kvällen.

Dekorativ belysning är de som bidrar med en trevlig atmosfär och avslappnad miljö till ditt badrum. Ett hett tips är att ha 2 olika typer av ljuskällor eller dimbara lampor! Du vill kunna ha en väl upplyst plats när du fixar dig inför dagen samtidigt som du vill kunna ha en mer nedtonad belysning. Försök att hålla den primära belysningen mellan 200 – 500 lumen!

renovering av badrum

Glöm inte färgen!

Färgsättning är en viktig del av varje renovering. Ofta kan vi tänka på våra badrum som neutrala zoner där endast vitt, grått eller svart kan finnas, men så är det absolut inte! Du vill välja en färgpalett som är tidlös och kommer att vara attraktiv även efter flera år, i många fall är en neutral palett det absolut säkraste för framtiden, men du gör ditt badrum mycket mer personligt och trevligt genom att tillsätta en genomtänkt stil som sträcker sig till färgvalen. 

Besök gärna butiker eller leta inspiration på internet för att se vilken stil och färgsättning som bäst passar er! Neutrala färger är ofta säkra och går att piffa upp med färgrika detaljer, men ett färgstarkt och personanpassat badrum sticker ut och skapar en miljö som ingen annan!

renovering av badrum

Funktion eller komfort?

Funktion och komfort är avgörande när det gäller badrumsrenoveringar. Du vill ha såväl bekväma  som funktionella fixturer i badrummet. Tänk på hur toaletten är placerad i förhållande till ex. dusch eller badkar, handfat, spegel och eventuella avlastningsytor. 

Badrummet ska också vara bekvämt och komfortabelt, detta kommer ofta genom en funktionell grund, så sätt inte pappershållaren för långt ifrån toaletten eller handdukarna på andra sidan rummet från dusch eller badkar. Glöm inte att ett badrum behöver gott om förvaringsutrymme för exempelvis handdukar, hygienprodukter och annat badrumsrelaterat! Och lite härlig golvvärme är ju inte heller fel.

Komforten i ditt badrum kommer oftast från en välplanerad layout, rätt materialval, rätt ljussättning och en personlig färgsättning!

renovering av badrum

Behöver du hjälp med finansiering?

Är det nu dags att renovera badrummet? Vi hjälper dig att finansiera dina projekt och investeringar i hemmet, ansök om lån direkt här

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

26 juni 2020

Vill du bygga damm? Tänk på detta!

Bygga damm! Varför inte? Att ha en fin liten damm i trädgården är säkert mångas dröm och behöver inte på något sätt vara en ouppnåelig sådan. Tänk dig näckrosor, kaveldun och kanske fiskar eller kräftor beroende på hur stor damm du ska bygga. Med rätt kunskap och utrustning kan du …Läs mer »

27 december 2019

Rotavdraget - så funkar det!

Rotavdrag är en skattesubvention som ges till privatpersoner som anlitar någon för att utföra vissa arbeten i hemmet. Denna skattereduktion ger dig 30 procent i avdrag när du anlitar en hantverkare. Som bostadsägare betalar du alltså 70 procent av arbetskostnaden till hantverkaren/utföraren.…Läs mer »

23 september 2019

5 saker du ska tänka på när du ska renovera köket

Funderar du på att renovera köket? Att renovera köket är en bra investering, det blir roligare för dig att laga mat och umgås i köket samtidigt som det höjer värdet på huset. Det finns såklart mycket att tänka på när man ska renovera kök, allt från vilken stil man ska välja till all…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng