Så gör du en budget – 5 steg

Publicerat 29 november 2022 under kategorin Finansiering

-

Att sätta ihop en budget – Måste det vara krångligt och trist? Absolut inte säger vi! Oavsett vad ditt ändamål med att göra en budget är så är det viktigt för alla att ha koll på inkomster och utgifter och att kunna spara ihop till en buffert. 

Med våra 5 tips på hur du gör en budget kommer du en bra bit på vägen. Läs här!

1. Att komma igång med en budget

Vad är egentligen det allra första steget man behöver ta för att kunna komma igång? Om det blir allt för tidskrävande och avancerat att sätta en budget kan det ofta bli så att man drar sig för att ens sätta sig ner och göra något alls. Därför uppmuntrar vi dig till att göra processen så enkel som möjligt. 

Ett sätt att göra detta på är att först och främst se över och spalta upp dina inkomster och dina fasta utgifter för en månad – Det som du behöver titta på här är de utgifter som är absolut nödvändiga för att få din vardag att gå ihop och de som senare även måste finnas med i din färdiga budget. Detta gör du för att kunna få en bra överblick på hur mycket pengar som du har att röra dig med när de fasta utgifterna är betalda men också för att kunna se om du har några onödiga utgifter bland dessa.

Här ser du främst över utgifter som du har för:

  • Hus och hem – Här ska din hyra, avbetalning på bolån och andra månatliga utgifter som har med ditt boende att göra läggas in. 
  • Matkostnader – Här ser du över hur mycket pengar lägger du på mat under en månad. 
  • Försäkringar – Vilka försäkringar betalar du för i nuläget och vilka är fortfarande aktuella? Ta dig en närmare titt på detta för att få en bättre uppfattning om och hur mycket som du betalar för.

 

2. Flexibla utgifter 

Det andra steget i att göra en budget är att titta på alla dina rörliga utgifter. Dessa innefattar allt som du betalar för utöver dina fasta utgifter, sådant som inte är absolut nödvändiga för din överlevnad. 

Detta är utgifter som till exempel täcker: 

  • Fordons- och transportkostnader – I den här kategorin ingår även eventuella pendlingskostnader, såsom buss- eller metrokort osv. 
  • Nöjen – Restaurang- och biobesök och eventuella kostnader för dina hobbys.
  • Kläder – Klädinköp både till dig själv och familjen ska räknas med här.
  • Semesterresor 
  • Medietjänster – Här behöver du titta på abonnemangstjänster såsom Netflix, Spotify och liknande. 
  • Spontanköp – I den här kolumnen hamnar alla de där sakerna som du kanske egentligen inte behöver men som du vill ha och köper ändå.

3. Vilken budgetmodell ska du välja?

För den som tidigare aldrig har gjort en budget för sin privatekonomi kan det vara svårt att veta hur den rent konkret ska se ut och vad som ska läggas in i den. För den som inte känner för att sätta upp en stor excel-fil så finns det flera tillgängliga budgetmallar att hitta på nätet. En busenkel budgetkalkyl kan du göra på till exempel Konsumentverkets hemsida.

För den som ändå vill göra en egen modell att hålla sig till så kan man utgå från 50/30/20-regeln. Denna enkla regel går ut på att du fördelar din inkomst enligt följande:

50% Behov: Till den här kategorin räknas allt det som vi stolpade upp i det första stycket. Alltså, allting som är nödvändigt att du betalar för innan allt annat ska betalas.

30% Nöje: Lite kul måste man ju få ha ibland och därför finns den här kategorin. Den här procentandelen av budgeten ska gå till det som sätter guldkant på tillvaron.

20% Sparande: För att kunna säkra för framtiden så behöver också en del av din inkomst gå till sparande. Såsom pensionssparande och investeringar i aktier och fonder – Utgifter som kan ge avkastning på lite längre sikt helt enkelt.

På detta enkla sätt får du en bra överblick på hur mycket av dina pengar som ska gå till vad och undviker att lägga pengar på onödiga utgifter.

4. Går din budget ihop?

När du gått igenom alla dina inkomster och utgifter och fått en god inblick i hur din ekonomi vanligtvis brukar se ut är det dags att ställa sig frågan: Går min budget ihop? 

Om svaret är nej på den frågan måste man börja titta närmare på vart i budgeten som det glappar – Vad spenderar du onödigt mycket pengar på och hur kan du göra för att göra så att det slutar läcka pengar just där. Ofta är det oförutsedda utgifter och spontanköp som kan orsaka stora hål i plånboken.

5. Budget med buffert 

En av de allra viktigaste posterna i din budget är att se till så att det finns utrymme för att skapa en buffert. Buffert fungerar som en bra och pålitlig backup för eventuella oförutsedda utgifter. Här rekommenderar vi att man har sparat minst två månadslöner för att kunna täcka akuta utgifter. Om du har möjlighet bör du lägga undan cirka 10% av din inkomst varje månad för att kunna spara ihop till din buffert. 

MyMoney – Vi finns här för att hjälpa dig!

Tycker du fortfarande att det verkar knepigt att få koll på privatekonomin? Oroa dig inte! Vi finns här för att svara på dina eventuella frågor och hjälpa dig att komma igång med budgeteringen. 

Kontakta oss här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.