Vägsalt – så blir du av med rostboven

Publicerat 7 december 2018 under kategorin Biltips

-

Ett utmärkt sätt att förhindra halka, eller ett otyg som gör att bilen rostar i förtid? Åsikterna om vägsalt går isär. Klart är att det årligen sprids ut hela 250 000 ton salt på våra svenska vägar. Det utspridda saltet gör så att is och snö smälter även när temperaturen kryper ner under nollstrecket. Problemet är att vägsalt innehåller kalciumklorid eller natriumklorid. Dessa ämnen är frätande och bilar som kör på saltade vägar har visat sig rosta snabbare än bilar som endast körs på osaltat underlag. Du som är rädd för rostskador behöver dock inte misströsta, det finns sätt att minska saltets påverkan på din bil.

Salt är ett billigt alternativ som kommit att användas i stor utsträckning för att minska halka. Det används även i viss uträckning på grusvägar för att dessa ska damma mindre. Faktum är att användningen av vägsalt har minskat kraftigt våra svenska vägar. Vägsaltets absoluta storhetstid var 90-talet. Förutom att vägsaltet är ett gissel för svenska bilägare, så har det kommit rapporter som visat att det är dåligt ur miljösynpunkt. Saltet hamnar i grundvattnet och riskerar att hota dricksvattenförsörjningen. Det finns alternativ till vägsalt och ett av dem är det organiska ämnet kaliumformiat. Detta är dock ett betydligt kostsammare alternativ. Chanserna att det ska ersätta vägsaltet anses därför vara mycket låga.

Så blir du av med vägsaltet

vägsalt rost vårda din bil

Om du är bekymrad över hur vägsaltet påverkar din bil, kan det vara bra att veta att det faktiskt går att bli av med saltet och i förlängningen undvika rost. Lösningen stavas kallavfettning. Rengöringen med detta petroliumbaserade medel bör utföras på följande sätt:

  • Tvätta på en avsedd tvättplats (petrolium är tyvärr inte miljövänligt)
  • Kallavfettningen är inte spädbar, den ska användas på torr bil
  • Använd medlet från bilens nederkant, upp till mitten av dörrarna
  • När saltet är borta ska bilen sköljas
  • Tvätta med bilschampo, skölj igen och vaxa bilen

Att kallavfetta bilen kräver en del tid, men det lönar sig i längden. Man bör vara medveten om att vägsalt börjar fräta i varmare temperaturer. Det är i regel inne i värmen i garaget som den största rostskadan sker. Om du förvarar din bil varmt om natten, bör du alltså vara extra noga med att tvätta underredet på bilen. När du tvättar bilen är det en god idé att passa på att vaxa eller lackförsegla bilen då detta ger ett extra skydd mot vägsalt.

Vägsalt – både bra och dåligt

vägsalt rostbov vårda din bil

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att vägsalt har räddat många liv ute på de svenska vägarna. Problemet är att det har skapat en hel del rostskador på bilar på grund av sin frätande karaktär. Just i Sverige är dessa typer av skador extra vanliga på eftersom vi har långa vintrar och rikligt med vägsalt på vägarna. Som bilägare kan det vara väldigt frustrerande. Det går dock att minska risken för rost betydligt. Om man tvättar bilen ofta under vintern för att ta bort saltrester med kallavfettning så har man kommit en bra bit på väg mot en rostfri bil. För fler tvättips till bilen, se här.

Är det kanske dags att köpa ny bil? Vi hjälper dig med allt som berör billånet. Läs mer om varför du ska bli kund hos oss här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.