Att tänka på när du ska vara handledare vid övningskörning

Publicerat 7 mars 2018 under kategorin Biltips

-

Tålamod, lyhördhet och att inge en känsla av trygghet. De krav som ställs på dig som ska vara handledare vid övningskörning kan kännas överväldigande. Kanske särskilt om det är ditt eget barn som ska instrueras. Men med goda förberedelser och lite is i magen brukar det gå bra. Först och främst finns det officiella regler som gäller för alla handledare. Du måste vara över 24 år och en van bilförare som haft ditt körkort i minst fem år. Du får inte ha haft alkolås under de senaste tre åren och ditt körkort får inte ha varit återkallat i mer än tre månader under de senaste tre åren.

Innan du börjar som handledare ska du ha gått samma introduktionsutbildning som din elev. Observera att ni inte behöver gå utbildningen vid samma tillfälle. Denna utbildning registreras hos Transportstyrelsen och är giltig i fem år. Du kan alltså vara handledare åt flera olika elever under denna tidsperiod. När du fått ditt skriftliga bevis är det bara att köra igång. Innan din elev sätter sig bakom ratten är det en god idé att du förbereder er lektion. Försök att skala ner bilkörningen till det mest väsentliga. Börja med grunderna och tänk på att portionera ut lagom stora mängder kunskap åt gången. En del moment brukar ta betydligt mer energi och tid än andra. Det är helt normalt, låt de olika momenten ta den tid de tar. Det går till exempel inte att stressa fram elevens förmåga att växla. Eftersom fickparkering är ett stressmoment så har vi tagit fram en liten enkel guide på vad man kan tänka på för att det ska gå lite lättare. ”5 snabba för den perfekta fickparkeringen”.

Det är mycket att tänka på både vad gäller körning, teori och utbildning. Vi har sammanställt ett par av de viktigaste sakerna att tänka på i vår artikel om körkortstips.

Att tänka på inför övningskörning

Här kommer några råd innan du och din elev ger er iväg på er allra första tur:

  • Lägg upp övningarna stegvis, grunderna först!
  • Sätt upp mål för varje körtillfälle – små och större
  • Ställ frågor för att verifiera vad din elev förstått
  • Instruera, demonstrera och berätta
  • Var generös med beröm!

När du bestämt vilka moment ni ska öva på, måste du vara beredd på, att på ett så konstruktivt sätt som möjligt, kunna förklara varför dessa är viktiga. Det kan vara en god idé att diskutera föregående lektioner och koppla ihop dem med dagens övningskörning. Ett tips är att ge eleven läxor och kontrollera att eleven tagit till sig dessa. Under själva körningen bör du ställa frågor till eleven om dennes agerande i olika situationer. Tänk dock på att inte prata för mycket under lektionen. Detta skapar lätt stress. Om du vägleder eleven för mycket får denna heller inte en chans att själv reflektera över situationer som uppstått. Verkar din elev osäker på något eller kanske rent av rädd? Då kan det vara läge att stanna och diskutera igenom det som eleven undrar över.

Utvärdering och reflektion – en viktig del av övningskörningen

När ni avslutat er biltur är det dags för utvärdering, mötte ni det uppsatta målet? Låt eleven själv fundera över vilka delar som gått bra och vilka som varit mindre lyckade. Din roll är att få eleven att reflektera och bedöma sina egna färdigheter. Ni kan sedan tillsammans prata om hur dagens lektion gått. Diskutera vad ni behöver öva mer på. Underbygg dina argument med varför ni ska fortsätta öva på vissa moment. Om du är handledare för ditt barn bör du tänka på att vara neutral och försöka undvika konflikter. Sist men inte minst, glöm inte att slösa med beröm! Transportstyrelsen har tagit fram en lista med vanliga frågor och svar till blivande handledare, den hittar du här!

Vill du kanske förbereda inför årets kommande övningskörningar med en helt ny bil? Var lugn vi hjälper dig med lånen – ansök enkelt här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.