Ansök om lån

Hur funkar takräcke på bilen? – Allt du behöver veta inför ett köp Publicerat 11 maj 2018 under kategorin Biltips

Med ett takräcke ökar du lastkapaciteten på din bil. För många innebär denna utrustning även valmöjligheten att köpa en något mindre bil. Takräcken kan användas på flera olika sätt. Tåliga och lätta saker som till exempel cyklar, kan enkelt fästas direkt på räcket. Takräcket kan också användas som fästanordning för en rymlig takbox med lågt luftmotstånd.

Att köpa takräcke innebär att du står inför fler val än du kanske tror. Takräcken kan kosta allt från några hundra till ett par tusen kronor. Takräcken tillhör inte en produktkategori där du betalar en massa extra beroende på varumärket. Det är däremot räckets material och stabilitet du betalar för. Kommer du främst använda räcket för att ta med en cykel på dina resor? Då behöver du inte en lika avancerad modell i jämförelse med om du vill utnyttja lastkapaciteten maximalt.

Glöm inte säkerheten!

Funderar du på att köpa takräcke snart? Glöm då inte att tänka på säkerheten. Det är viktigt att skruva fast och fästa sakerna på räcket ordentligt, annars kan konsekvenserna för dig och dina medtrafikanter bli allvarliga. Många kanske tror att takräcken är förhållandevis enkla att hantera, men små skillnader i till exempel konstruktionen kan få stora konsekvenser. Bilar färdas i höga hastigheter, hastigheter som innebär påfrestningar på både material och konstruktion. När du vill kunna surra din last på räcket väldigt hårt, krävs det att fästanordningarna på takräcket är stabila. Annars kan de gå sönder när du surrar mer hårdhänt.

Takräcke – Kvalitet lönar sig

Det finns många olika modeller av takräcken ute på marknaden idag. Att satsa på kvalitet lönar sig när det gäller denna produktkategori. Exempel på en riktigt bra tillverkare av takräcken är Thule. Nedan har vi listat några saker du bör veta om takräcken, innan du börjar jämföra olika modeller. Ditt val av takräcke påverkar bland annat vad och hur mycket du kan lasta på din bil. Valet av takräcke påverkar även bilens köregenskaper. Med ett dåligt takräcke kan till exempel bränsleförbrukningen öka något. Detta är vad du bör tänka på:

  • Olika takräcken klarar olika tung last. Bedöm hur tungt och mycket du vill kunna lasta på bilen. Välj därefter ett räcke som med säkerhet klarar dina önskemål.
  • Bränsleförbrukningen. Takräcken kan ha effekt på hur mycket bränsle bilen förbrukar.
  • Satsa på ett takräcke med rejäl fästanordning.
  • Ett takräcke bör vara aerodynamiskt. Bedöm därför räckets luftmotstånd innan du gör ditt köp.
  • Bra takräcken är de som har en yta som förebygger repor. Om räcket är belagt med en yta av gummi minskar friktionen mot det du surrar fast på räcket och du minimerar risken för repor.
  • Du kan använda takräcke till att fästa en takbox. Är du ute efter ett takräcke som kan användas till detta kan du ofta köpa dessa tillsammans.

Ett bra takräcke ger frihet och flexibilitet. Det är lättare att köra med saker monterade på taket än med ett släp. Kanske är det läge att införskaffa ett takräcke innan bilsemestern? Kanske är det dags att köpa en helt ny bil? Vi hjälper dig med billånet!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

1 mars 2019

Familjebil 2019 - här är våra favoriter!

Vilka familjebilar är hetast 2019? Det ska vi undersöka i denna artikel! Svenskar gillar verkligen kombibilar och trots konkurrensen från SUVar på senare år, säljs det fortfarande många kombibilar varje år i Sverige. Det finns en hel uppsjö modeller och märken att välja mellan när det ko…Läs mer »

7 december 2018

Vägsalt - så blir du av med rostboven

Ett utmärkt sätt att förhindra halka, eller ett otyg som gör att bilen rostar i förtid? Åsikterna om vägsalt går isär. Klart är att det årligen sprids ut hela 250 000 ton salt på våra svenska vägar. Det utspridda saltet gör så att is och snö smälter även när temperaturen kryper n…Läs mer »

Visa allt i kategorin Biltips

Stäng