Ansök om lån

Så skyddar du bilen mot stenskott! Publicerat 17 maj 2019 under kategorin Biltips

Hunden hoppar in i bilen, barnvagnen ska ut eller en sten träffar mitt i vindrutan. Detta är alla exempel på vardagshändelser som lätt kan göra märken i lacken eller glasrutan på bilen. I den här artikeln ska vi ge tips på hur du kan skydda din pärla mot stenskott. Det kanske inte är så kul att lägga pengar på något som inte syns så väl, men när du upptäcker hur effektivt det är kan det verkligen vara värt! Så här enkelt kan du hålla din bil i toppklass, utan att det behöver synas!  

Förebygg stenskott

stenskott bodyfence stenskottsfolie_2

Motorhuven och den främre delen av bilen är ställen som är mest utsatta för stenskott. Repor och stenskott orsakar stora skador på bilen, vilket avsevärt minskar bilens andrahandsvärde. Vill du slippa fula märken och värdeminskning så är det ett transparent stenskottskydd som gäller! Med en lackskyddsfilm eller stenskottsfolie (bodyfence på engelska) kan du sätta stopp för envisa stenskott. Annat du kan tänka på är att du alltid ska hålla ett bra avstånd till bilen framför, samt vara försiktig när du kört om en bil och ska svänga in framför. Dubb kan nämligen lossna från fordonets däck och ge stenskottsliknande skador.

Så fungerar en lackskyddsfilm/stenskottsskydd

stenskott bodyfence lackskyddsfilm_3

Det är inte alltid så kul att lägga pengar på något som kanske inte syns, men när man vet hur effektivt det är så är det oftast värt! Lackskyddsfilm är det bästa skyddet du kan få och en del tillverkare ger dig dessutom livstidsgaranti.        

Hexis Bodyfence är en av flera lackskyddsfilmer som skyddar mot stenskott, med både skyddande och självläkande egenskaper, och den är helt transparent. Dessutom underlättar filmen rengöringen genom att förhindra smuts att fästa på lacken. De självläkande egenskaperna aktiveras genom direkt solljus eller varmt vatten. Spana in monteringsfilmen nedan!

https://www.youtube.com/watch?v=yk33cN8qUMM

Lackskyddsfilmen skyddar din bil mot:

 • Stenskott
 • Repor
 • Dörruppslag
 • Insekter
 • Enklare vandalisering

Exempel på vanligt utsatta ytor: Framstötfångare, instegslister, lackerade backspegelskåpor, strålkastarglas, stötfångare bak under koffert, skärmkanter, a-stolpar, insida av dörrhandtag och ovanför vindrutan.

Stenskottsskydd – Spray

stenskottsskydd spray

Hos din bilhandlare kan du även hitta stenskottsskydd i form av spray. Det tål tvätt med avfettningsmedel, samt går att lacka över med billack. Läs alltid produktinformationen för att vara säker på vilka instruktioner och egenskaper som gäller för respektive märke.

Gör det själv

stenskott laga själv

Vill du hellre utföra arbetet på egen hand och få ner kostnaderna så kan du använda något av följande:

 • Stenskottsskydd spray – Spraya skyddet på bilen och vänta i allt från 15 minuter till 2 timmar. Läs instruktionerna väl innan du börjar. Här hittar du spray mot stenskott.  
 • Stenskottsskydd film – Beställ antingen på löpmeter, helrulle eller färdigskuren. Välj en basic film för enklare typ av montering och kortare hållbarhet – eller satsa på en lite mer avancerad film med längre hållbarhet och fler fördelar. Glöm inte att köpa till en toningskrapa! Här hittar du skyddsfilm.

Så lagar du ditt stenskott – 4 tips!

stenskott laga själv
 1. Vänta inte för länge med att laga stenskottet. En hel vindruta förbättrar sikten, du blir säkrare i trafiken och det höjer andrahandsvärdet på din bil. En liten spricka kan snabbt bli till en stor spricka över hela vindrutan, och en mer omfattande reparation är ett faktum.
 2. Undvik vatten och spolarvätska i stenskottet.
 3. I nödläge – Tejpa över med en genomskinlig packtejp provisoriskt. Har du vägarna förbi en vänlig glasmästare kan denne möjligtvis förse dig med speciella, genomskinliga “plåster” att ha i beredskap i bilen, med extra starkt lim.
 4. Boka tid online och lämna in din bil för att få stenskottet lagat. Här kan du boka din tid hos Carglass direkt! Fyll i några enkla uppgifter och boka när det  passar dig. Här kan du skaffa dig ett kostnadsfritt prisförslag från Autoexperten. Priset beror främst på tre faktorer; Typ av skada (Stenskott eller större spricka), vilken bilruta som är skadad och om din bilförsäkring innefattar glasskador.
 5. Vill du laga det själv? Testa ett hemma-kit för permanent reparation av stenskott i vindrutan. Tänk på att ett dåligt lagat stenskott inte går att göra om, så gör ordentlig research innan du sätter igång.  

När du ändå gör bilen fin kanske du vill passa på att tvätta den ordentligt? Här är våra tips för invändig– samt utvändig tvätt.

Kanske är det dags för en helt ny bil? Vi hjälper dig med billånet om så är fallet. Ansök enkelt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

25 juni 2018

Dags för bilbesiktning? Förbered dig så här!

Börjar det bli dags för bilbesiktning? För en del kan det kännas lite nervöst när det börjar bli dags att besiktiga bilen. För vissa av oss är det kanske också lite svårt att veta hur bra bilen egentligen presterar. Reglerna för bilbesiktning har dessutom nyligen förändrats. De nya bes…Läs mer »

11 juni 2018

Så här fixar du repor i lacken!

Repor i lacken är otroligt irriterande. Nya såväl som äldre bilar löper lika stor risk att drabbas, och det är inte kul att råka ut för detta som ägare av en ny och fin bil. Visst kan man låta lackera om sin bil eller fixa enskilda repor hos ett proffs, men det finns faktiskt en hel del du…Läs mer »

7 december 2018

Vägsalt - så blir du av med rostboven

Ett utmärkt sätt att förhindra halka, eller ett otyg som gör att bilen rostar i förtid? Åsikterna om vägsalt går isär. Klart är att det årligen sprids ut hela 250 000 ton salt på våra svenska vägar. Det utspridda saltet gör så att is och snö smälter även när temperaturen kryper n…Läs mer »

Visa allt i kategorin Biltips

Stäng