Tänk på detta när du ställer av sommarbilen!

Publicerat 15 oktober 2018 under kategorin Biltips

-

När sommarens ljumma vindar slutat blåsa och ersatts av kyliga höstvindar, är det nog dags att ställa av sommarbilen. Hur tråkigt det än kan kännas, är det dags att ordna med vinterförvaringen till din sommarpärla. Vi har sammanställt en artikel med våra bästa tips när du ska ställa av bil, häng med!

Att ställa av bil innebär kort och gott att man kan slippa betala fordonsskatt och trafikförsäkring för en bil under en period då man inte använder den. Smart om man har bilar eller andra fordon som endast lämpar sig för vissa årstider.

Ställa av bil – Så gör du!

Det finns tre olika sätt att genomföra sin avställning. Alla tre gör du via Transportstyrelsen. Man kan välja att göra det via deras e-tjänst, via deras app eller skriftligen via sitt registreringsbevis. Väljer man det sistnämnda måste man beställa hem sitt registreringsbevis, kryssa i rutan för avställning och signera innan man skickar in detta till Transportstyrelsen. En viktig sak att tänka på innan du skickar in din ansökan om avställning, är att du inte kan begära avställning från ett datum bakåt i tiden. Avställningen gäller helt enkelt från den dag som den fullständiga ansökan inkommit till Transportstyrelsen.

Varför ställa av sin bil?

Om man har en bil som man endast använder under sommarhalvåret och sedan ställer undan under höst- och vinterhalvåret, kan man ställa av den för att slippa betala onödiga avgifter under tiden man inte använder bilen. Du slipper betala trafikförsäkring och fordonsskatt på din bil så länge den är avställd. Genom att ställa av din sommarbil kan du då spara pengar som du kanske hellre använder till underhåll av bilen du kör under vinterhalvåret. Kanske behöver du nya vinterdäck? Vi har skrivit en artikel med för- och nackdelar för dubbdäck. Eller kanske vill du köpa lite härliga uppgraderingar till nästa säsong för sommarbilen!

Undantag för vägtrafikregisteravgift

Även om du ställer av din bil, måste du ändå betala vägtrafikregisteravgiften. Denna avgift betalar man för alla bilar, motorcyklar, motorredskap, terrängvagnar och släpvagnar till Transportstyrelsen för att täcka kostnader för att driva och utveckla vägtrafikregistret. Man kan även vara skyldig att betala denna avgift som en engångsavgift för vissa fordon. Avgiftens användningsområden kan innefatta kostnader för utveckling och anpassning av trafikregistret, kostnader inom it-områden och tjänster som ägarbyten, av- och påställning och diverse kundtjänstverksamhet. Här hittar du aktuella avgifter för registerhållning.

Om du kör en avställd bil

I regel får du inte lov att köra ett fordon som är avställt. På den frågan finns endast ett undantag och det gäller för färd till och från besiktning. Då måste du dock välja kortaste vägen som är möjlig till besiktningsstället. Dessutom måste fordonet vara trafikförsäkrat och fordonsskatten betald. Man får heller inte lov att bogsera ett avställt fordon.

Avregistrera ditt fordon

Kanske var detta sista sommaren med din sommarbil? Då kan du istället välja att avregistrera din bil. Detta ska du göra om du aldrig mer ska köra fordonet. Ett avställd fordon finns fortfarande kvar i registret, ett avregistrerat fordon gör inte det. Blir det istället tal om att skrota bilen, har vi tidigare skrivit en artikel på ämnet, den hittar du här.

Nu vet du allt som är värt att veta när det gäller att ställa av din sommarbil. Är det dags att uppgradera vrålåket inför nästa sommar? Vi hjälper dig med billånet, ansök enkelt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.