Skrota bilen? Detta behöver du veta!

Publicerat 18 juli 2018 under kategorin Biltips

-

Är du ägare till en gammal bil som inte längre är värd att reparera? Då är det dags att skrota den! Att skrota bilen är viktigt inte minst ur miljösynpunkt. Att bara låta en bil stå är inte en hållbar lösning. Väljer du istället att skrota din bil gör du miljön en stor tjänst. Kanske känner du dig sedan redo att investera i en nyare bil, en som dessutom är bra för miljön? Vi ger våra bästa tips på hur du kan gå tillväga när det är dags att skrota din gamla pärla och istället satsa på nytt blod.

Det första du ska göra är att kontakta en auktoriserad bilskrotare. Då kan du vara säker på att bilen demonteras och återvinns på rätt sätt. En auktoriserad bilskrot separerar glas, metall, plast, däck och andra delar på bilen till återvinning, medan miljöfarliga ämnen som till exempel olja, kylarvätska och liknande förstörs på ett säkert sätt. Sedan 2015 säger lagen att minst 95 procent av bilens vikt skall återvinnas, läs bilskrotningsförordningen här.

Många kommuner erbjuder kostnadsfri skrotning

I de flesta kommuner är skrotning av bilen helt kostnadsfritt. Saknas det delar på bilen som till exempel växellåda eller däck kan det tillkomma en avgift. En del kommuner erbjuder även gratis hämtning av bilen om man inte kan leverera den själv medan andra hämtar mot en avgift. Det finns även förslag på att en skrotningspremie skall införas så att det uppmuntrar fler bilägare att skrota sina gamla bilar. Tanken med en skrotningspremie är att fler skall välja att skrota sina äldre, miljöfarliga bilar och istället köpa moderna och mer miljövänliga bilar. Här är några fördelar med att skrota bilen istället för att låta den stå:

●      De flesta delarna på bilen återvinns.

●      Miljöfarligt avfall tas om hand och förstörs på rätt sätt.

●      I de flesta kommuner är skrotning helt kostnadsfritt.

●      Skrotning medför ett miljövänligare bilbestånd i landet.

När du skall skrota bilen måste du se till att du har det senaste registreringsbeviset och giltig legitimation med dig. Kan du inte själv lämna in bilen till skrotningsstället kan du be någon annan att göra det åt dig. Denna person måste då ha med sig en fullmakt från dig. När du lämnar in bilen övergår ägandet till mottagaren och du har inte längre något ansvar för bilen. Ett mottagarbevis utfärdas och skickas till Transportstyrelsen för att bekräfta att du inte längre är ägare till bilen. Därefter kan du säga upp eventuella försäkringar du har på bilen. Finns redan inbetald fordonsskatt kan du få det beloppet återbetalt. Här är Transportstyrelsens information om avregistrering och skrotning.

Skrota bilen – gör en insats för miljön

Sammanfattningsvis kan man säga att det är viktigt att skrota gamla bilar som bara står och skräpar. Vid en skrotning kan man vara säker på att bilens alla delar tas om hand på rätt sätt och att det som kan återanvändas hittar rätt. Miljöfarliga ämnen deponeras och förstörs på ett säkert sätt. Väljer man att skrota sin gamla bil och istället investera i en nyare och mer miljövänlig bil gör man en stor insats för miljön. Om förslaget med en skrotningspremie antas kommer det med all säkerhet medföra att fler väljer att skrota sina gamla bilar och istället köpa ny. Väljer man en miljöbil kan man med det nya bonus malus-systemet dessutom göra en förmånlig affär. Att ta ett förmånligt billån och köpa en ny bil är en bra investering. Vi hjälper dig givetvis gärna när det är dags, ansök direkt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.