Köpa husbil – Det här ska du tänka på!

Publicerat 21 juni 2021 under kategorin Biltips

-

Ett hem på hjul som du kan resa och uppleva nya platser med – Samtidigt som du har med dig alla bekvämligheter som du kan behöva under din resa, på plats i din alldeles egna husbil. Husbil har blivit ett populärt alternativ till husvagn de senaste åren och vi förstår verkligen varför. Här finns det oändliga möjligheter för att lätt kunna ge sig ut på äventyr längs med vägarna. Vilken frihet! Men vad behöver man tänka på innan man köper en husbil? Vi ger dig våra allra bästa tips!

Husbil – Vilken modell ska man välja? 

Det du först och främst måste fundera lite över är vad du har för behov när det gäller husbilen – Hur många ska den kunna rymma, hur stor eller liten behöver bilen vara för att du ska kunna köra den, hur långa turer har du tänkt att ta osv. Nedan hittar du några av de olika husbilsmodellerna som finns ute på marknaden nu. Det finns en modell som passar för alla behov!

  • Helintegrerad husbil.

En helintegrerad husbilsmodell är en husbil där förarhytten är en integrerad del av bilen. Det går att vända på förarsätena så att dessa kan användas som en del av det övriga möblemanget. Detta är den mest exklusiva modellen och också den som kostar lite mest. De helintegrerade husbilarna är stora och rymliga, innehåller flest bekvämligheter och går även att använda och bo i under vintern. En modell för dig som vill ha lite mer lyx och utrymme.

  • Halvintegrerad husbil.

Den här husbilsmodellen är lite mindre och med färre sovplatser än den helintegrerade. Framstolarna är ofta svängbara och kan användas som en extra umgängesyta. En lite mindre och kompaktare husbil men ändå med de flesta bekvämligheter som man behöver. 

  • Alkovbilar

Vill du ha en mindre husbil som är smidig att köra men ändå rymmer en hel del? Då är alkovbilen ett bra alternativ för dig. Här är förarhytten och sätena avskilda från de övriga ytorna. Ovanför förarhytten finns en liten sovalkov. Oftast är alkovbilarna lite högre än de andra husbilarna och kan därför rymma en våningssäng. Perfekt för den lilla familjen. Dock är alkovbilarna inte optimala att användas under vintertid.

  • Vans 

Även kallade skåpbilar, kompaktbilar eller “plåtisar”. Med en bostadsinredd skåpbil har du en bil som både är lätt att köra och parkera; Den är liten och kompakt och tar lite plats. Det finns både färdiginredda skåpbilar men du kan även köpa oinredda varianter och därmed också bestämma själv hur du vill ha det i din husbil. Ett roligt och billigt alternativ för dig som föredrar en lite enklare husbil. En skåpbil kan dock bli lite för kall att bo i under vintern. 

  • Campers

En camper är en kombination av husbil och pickup. På campern finns det en  avtagbar bomodul som du kan ta av och på vid behov. Även denna husbils-variant är lättkörd och smidig. Bo-utrymmet är något begränsat och passar bäst för dig som kanske föredrar det lite enklare husbilslivet. En stor fördel för dig som funderar på att skaffa en camper är att det finns vissa modeller som man även kan bo i under vinterhalvåret. 

Inredning & förvaring.

Förvaringen är något av det allra viktigaste att tänka på när man väljer husbil; Vad finns det för förvaringslösningar i bilen och får allt du behöver ta med dig plats? För dåligt med förvaringsutrymmen kan göra det något kompakta husbilslivet ganska så krångligt. Så ta en bra titt på vad du vill få plats med och vilken husbilsmodell som uppfyller dessa krav. 

Förvaring bör gå före inredning när det gäller val av husbil – Inredningen kan du alltid förändra med hjälp av lite färg, tyg osv. medan förvaring kan vara lite svårare att lösa i efterhand.

Vad får du köra?

Innan du köper en husbil är det viktigt att du kollar upp vilken typ av husbil som du får köra. Nya husbilar räknas som personbilar klass II och får köras av personer som innehar ett körkort som är taget innan den 1 juni 1996. Lite äldre husbilar kan klassas som lastbilar och får då enbart köras av personer som har ett C-körkort, om husbilens totalvikt uppgår till 3,5 ton. Läs mer här.

Pris – Vad kostar det?

Att köpa en helt ny husbil kan kosta allt mellan 500 000 kr upp till flera miljoner, men genomsnittspriset för en ny husbil ligger på ca 800 000 kr. Innan du går vidare med ditt köp bör du göra en översiktsbudget för drift- och försäkringskostnader, bränsle, kostnader för eventuell ställplats och vinterförvaring etc. När du väl har fått en tydlig bild av vad du har för budget att röra dig med kan du lugnt gå vidare med ditt husbilsköp.

Behöver du hjälp med ditt köp? Vi på My Money kan hjälpa dig med finansieringen och även guida dig till ett husbilsköp som passar dig och just dina behov. Är du sugen på att komma ut på vägarna med din husbil så snart som möjligt? Kontakta oss så hjälper vi dig direkt! Du hittar alla våra kontaktuppgifter här.

/Vännerna på My Money

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.