Ansök om lån

Förvara dina vinterdäck Publicerat 18 april 2018 under kategorin Biltips

Hör du till dem som staplar vinterdäcken under en presenning så fort du bytt till sommardäck? Då bör du definitivt tänka om. Ja, även du som rullar in dem i garaget och tänker att de håller sig fräscha då de är skyddade från väder och vind inomhus, bör fortsätta läsa den här texten. Här har vi nämligen samlat tips på hur du bäst förvarar dina vinterdäck. Att förvara däcken fel påverkar både deras livslängd och minskar säkerheten i trafiken. Dessutom är olika typer av däckförvaring bäst beroende på om du väljer att ta bort fälgarna eller inte.

Tar du bort fälgarna på dina vinterdäck så finns det bara ett sätt att förvara dem, stående. De ska alltså stå upp som de gör under bilens färd. Du får inte heller glömma att rotera dem, helst var fjärde vecka. Anledningen till att du bör snurra på dem är att de annars kan tappa formen. Däcken ska inte stå direkt på golvet utan gärna en bit upp, på en hylla till exempel. Anledningen till detta är helt enkelt för att skydda dem från smuts, damm och/eller spill från olika vätskor som ofta finns i garaget.

Däckförvaring med fälgarna kvar

Många förvarar sina däck med fälgarna på och då går det bra att både hänga upp dem eller att stapla dem på varandra. Även här gäller det att rotera däcken samt att inte låta dem ligga direkt på marken. En EU-pall, en kartong eller ett annat typ av skydd går utmärkt. Innan du förvarar och ställer undan vinterdäcken bör du kunna bocka av denna checklista:

  • Tvätta bort smuts från däck och fälgar
  • Kontrollera lufttrycket i däcken
  • Undvik en plats med solljus och hög värme
  • Märk däcken så du vet var på bilen de satt
  • Kontrollera mönsterdjupet – håller däcket en säsong till?

Att däcken bör rengöras beror på att salt och väta kan få dem att rosta. Sedan finns det ofta små stenar vinterdäckens mönster som kan skava och nöta på däcken om de inte plockas bort. Däck är tåliga men temperaturen påverkar livslängden och särskilt skadligt är det med solljus. En bra däckförvaring bör vara mörk och sval. Solljus torkar ut däcket och det i sin tur leder till att det spricker. En idealisk temperatur ligger kring +15 grader men så länge man inte överstiger +25 eller har minusgrader är det helt okej. Det bör inte heller vara en hög luftfuktighet där däcken förvaras.

Märk däcken!

Att märka däcken innan är ett smart drag. Det är inte för du ska kunna sätta på dem på exakt samma ställe nästa vinter, utan istället för att kunna sätta däcket där det INTE satt. Bilens däck slits nämligen ojämnt och genom att rotera dem varje säsong håller de längre. Tycker du att det innebär alldeles för mycket arbete kan du även anlita ett däckhotell. Vissa hotell erbjuder bara lagringsplats i rätt temperatur medan andra har full service med tvätt och rotation. Dessutom brukar en del kunna erbjuda fri montering när det är dags att svida om för att klara vinterväglag igen.

Vill du ha lite tips om sommardäck? Läs då vår artikel om det här. Behöver du inte nya däck utan istället en ny bil? Vi hjälper dig med billånet!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

15 augusti 2017

5 snabba för den perfekta fickparkeringen

Någonsin valt parkeringshuset bara för att slippa fickparkera? Alla har vi hamnat fel någongång och tvingats börja om. Några av oss kämpar på ganska länge innan vi hamnar rätt. Det är några få förunnat att regera som kungar på området. Vi syftar så klart på fickparkering. Här kom…Läs mer »

18 juni 2019

Minska din månadskostnad med bil - våra tips!

Livet med bil innebär stora friheter. Men, som vi alla vet, smakar det så kostar det! Att ha bil kan bli en dyr historia och ibland händer det oförutsedda saker som innebär utgifter man inte räknat med. Det finns såklart en hel del man kan göra för att begränsa sina månadskostnader när d…Läs mer »

Visa allt i kategorin Biltips

Stäng