Ansök om lån

Köpa begagnad elbil – tänk på detta! Publicerat 19 juli 2019 under kategorin Biltips

Ligger du i valet och kvalet om du ska köpa en begagnad elbil? Det finns mycket att tänka på och vi har därför tagit fram det viktigaste vi tycker att du bör ha i åtanke vid köp av en begagnad elbil. 

Elbilar är fortfarande relativt nytt på bilmarknaden, men vi kan redan nu se en ökning av försäljning av begagnade elbilar. Utvecklingen går snabbare för varje år och vi kan även se en förändring hos biltillverkarna. Idag läggs definitivt mer fokus på att skapa framtidens bilar drivna av el. 

Möjligheter att ladda din bil

begagnad elbil ladda 2

Funderar du på att köpa en begagnad elbil, eller elbil överhuvudtaget, måste du se över dina möjligheter och behov. Alltså, hur ser det ut med laddmöjligheter i de områden där du ofta kör? Vi har tidigare tagit fram en bra artikel med laddguide i Sverige, du hittar den här! Fundera också över vad du har för möjligheter att ladda bilen där hemma. Har du möjlighet att installera en laddstation? 

Dina körbehov

begagnad elbil 3

Andra faktorer som påverkar ditt beslut är dina körbehov. Bor du och rör sig mest i stadsmiljö? Då kan en begagnad elbil vara det perfekta valet för dig! Hur långt kör du dagligen? Eftersom räckvidden skiljer mycket mellan begagnade elbilar och helt nya. Eftersom utvecklingen hela tiden går framåt är detta en viktig fråga du måste ställa dig själv. 

Begagnad elbil – Räckvidd

begagnad elbil räckvidd 4

Räckvidden på en begagnad elbil är inte densamma som i en nytillverkad. Därför är det viktigt att du ser över hur långt du kör dagligen – och fundera över om bilen kommer orka ta dig till dina dagliga destinationer. Om du vet på ett ungefär hur långt du kör varje dag, kan du se om det kommer gynna dig att köpa en begagnad elbil. Vi vet inte riktigt än hur snabbt ett begagnat batteri tappar räckvidd, men enligt undersökningar från Norge (där nästan vartannat nybilsköp är en elbil) håller sig elbilarnas batteri bättre än vad man först trott att det skulle. Kommer bilens räckvidd räcka både sommar- och vintertid? På vintertid tappar elbilarnas batteri räckvidd då det, på grund av vädret, blir ett högre rullmotstånd på vägarna och ett högre luftmotstånd av den kalla luften.

Batteriet

begagnad elbil batteriet 5

Vid köp av begagnad elbil är det således väldigt viktigt att kolla bilens batteri. Batteriet är den viktigaste och dyraste delen i bilen och därför är det såklart viktigt att det är i så bra skick som möjligt. I en ny elbil ingår en batterigaranti på någonstans mellan 8-10 år(oftast). Ta reda på om batteriet fortfarande har en garanti. Det är även viktigt att inspektera laddsladdarna, så att de laddar batteriet som de ska.

Köpa begagnad elbil

begagnad elbil livsstil 6

Det är alltså en del du måste tänka på när du funderar på att köpa en begagnad elbil. Fundera på om det är värt för just dig och din livsstil. Vid köp av vilken begagnad bil som helst finns det alltid mycket att tänka på och här är en bra lista på allt du bör ha i åtanke. 

Så vill du ligga i framkant när det kommer till bilar och äga en elbil? Vi hjälper dig såklart med billånet – ansök direkt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

9 december 2018

Att tänka på när du fixar takboxen till skidresan

En takbox kan betyda mycket för dig som bilägare. Särskilt om du har en bil med ett lite mindre bagage eller intressen som gör att du ibland vill ta med dig skrymmande packning. Med en bra takbox kan du komma iväg på skidsemester med egna prylar istället för att hyra. På sommaren får du pl…Läs mer »

7 januari 2020

Familjebilar 2020

Ett nytt år, en ny familjebil? Det finns många optimala familjebilar på marknaden och utvecklingen går ständigt framåt när det kommer till säkerhet. Vi har scannat av marknaden för 2020 och här kommer våra tips på bästa familjebilarna 2020. Saker som utrymme och säkerhet står högt i …Läs mer »

11 februari 2017

Körkort - 5 värdefulla tips!

Att ta steget och äntligen få körkort är början på ett friare liv. Vi har samlat fem tips till dig som är på väg att ta körkort och drömmer om din första bil. 1. Övningskör och träna mycket! Oavsett vilken körskola du väljer, så är det både ekonomiskt och bra att träna och övni…Läs mer »

Visa allt i kategorin Biltips

Stäng