Vinterdäck – Allt du behöver veta! [Guide]

Publicerat 12 oktober 2020 under kategorin Bilsäkerhet

-

Vinterdäck och vinterväglag. När det är vinterväglag i Sverige mellan den 1 december – 31 mars, är du enligt Transportstyrelsen skyldig att använda vinter- eller dubbdäck. Med vinterväglag menas om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är dock tillåtet att använda vinterdäcken mellan 1 oktober – 15 april. Och vinterdäck är verkligen en hel vetenskap. Nu när vintern är ett faktum tycker vi givetvis att det är på sin plats att dela med oss av allt vi vet om just däck som är anpassade för vintern. Vad behöver man veta? Hur ska man tänka?

Vi guidar dig här!

Vinterdäck & däck – en hel vetenskap

vinterdäck 2

Det finns mycket att veta om däcken och alla fantastiska egenskaper de har. Förutom det faktum att det är däcken som får din bil att rulla, så är de faktiskt en viktig del av hur säker din bil är att köra. 

Det är väldigt viktigt att du använder rätt typ av däck för din bil. Vilken typ av däck du väljer är såklart också avgörande för hur din körupplevelse blir. De flesta däcktillverkarna har däck i olika prisklasser. Ofta erbjuder de en budget, mellan och premiumklass på sina däck.  

Däckets uppbyggnad

vinterdäck uppbygnad 3a

Däcken har såklart olika egenskaper beroende på om man har ett vinter- eller sommardäck. Men i det stora hela ser däckens uppbyggnad ut på liknande sätt. Själva stommen i däcket är gjord av textilcord som ligger i ett eller flera lager och hålls ihop av flera lager gummi

För att göra den relativt mjuka stommen styvare och mer stabil, använder man så kallade bälten som placeras diagonalt och tvärs över stomtrådarna. Som tätning mellan däck och fälg sitter klinchen som är ett gäng med stålvajrar. Yttersta lagret är själva slitbanan som är en kombination av natur- och syntetgummi. 

Vilken typ av gummi och mönster ett däck består av är det som avgör däckets egenskaper. Olika egenskaper är bland annat bromsförmåga, vattenevakuering, greppförmåga och riktningsstabilitet.

Däckmönster

vinterdäck däckmönster 4

Det finns olika typer av däckmönster. Däckmönstret påverkar däckets egenskaper på olika sätt till exempel drivförmåga, tålighet och grepp. Dessutom kan däckmönstret påverka saker som bullernivå, komfort och bränsleförbrukning. Olika typer av däckmönster är standard, asymmetriskt, längsgående eller tvärgående mönster. Alla mönster skapar olika egenskaper för däcket.


Mönsterdjup – Hur mår dina däck?

vinterdäck mönsterdjup 5

Mönsterdjupet på däcket skvallrar om hur däcket mår. Ett bra mönsterdjup betyder att din säkerhet är högre. Enligt svensk lag måste mönsterdjupet vara minst 1,6 mm, men för att kunna köra på en fuktig körbana borde mönsterdjupet vara minst 3 mm. Under vinterväglag bör mönsterdjupet vara minst 3 mm för lätta fordon och personbilar klass 1. Tyngre fordon ska ha minst 5 mm mönsterdjup. Ett helt nytt däck har ofta ett mönsterdjup på 8-9 mm. Att köra på däck som har för litet mönsterdjup kan innebära en stor risk.

Vilken storlek på däcken behövs? 

Hitta rätt dimension på dina däck genom att använda dig av ditt registreringsnummer när du söker efter däck till din bil.
Ett annat tips är att även kontrollera vilken storlek det är på de nuvarande däcken. Ibland kan bilen ha en annan storlek nu, än vad den hade när den registrerades som ny. Flera storlekar kan passa till samma bil, samt att tidigare ägare kan ha ändrat bilen.

På sidan av däcket kan du avläsa storleken. Det anges oftast så här: 205/45 R16. 205 står för bredden i millimeter och 45 är höjden i procent av bredden. R16 står för fälgdiametern (16 tum).

Vad ska man tänka på när man kör med nya däck?

Alla nya däck har en inkörningssträcka på ca 150 mil. Under denna period sätter däcket sig ordentligt på fälgen. Däck som är inkörda håller betydligt längre.

Under inkörningstiden ska man för optimalt resultat köra lite försiktigare och undvika kraftiga inbromsningar, rivstarter och skarpa kurvtagningar. Efter ca 10 mil med dina nya däck ska man även efterdra däckbultarna.


Vinterdäck – Vilka olika varianter finns det?

vinterdäck varianter 6

Om man inte har vinter- eller dubbdäck under angivna perioder och vinterväglag råder, då kan man om man blir tagen på bar gärning, få saftiga böter för sitt övertramp. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Det finns olika typer av vinterdäck och du bör välja den typ som bäst passar det väglag du kör på. Bor du i norra delen av vårt land kanske du ofta kör i vinterväglag med svår halka och sämre vägar.
Då gör du förmodligen rätt i att använda ordentliga dubbdäck. Kanske behöver du till och med utrusta bilen med snökedjor för att vara på den säkra sidan. Bor du däremot nära kusten eller i de södra delarna av landet, ja då kanske det räcker fint med ett par året-runt-däck eller friktionsdäck som de också kallas.

Nedan presenterar vi de olika däcken och deras egenskaper lite närmare.


Året-runt-däck

vinterdäck året runt 7


Kort beskrivet är året-runt-däck däck utan dubbar med tillräckliga egenskaper för att kunna kallas vinterdäck. Det finns både för- och nackdelar med att använda året-runt-däck. För vissa delar av landet är året-runt-däcken ett smidigt alternativ som gör det möjligt att köra på samma däck året runt. 

Några av fördelarna med året-runt-däck är:

  • De har bra väggrepp på både våt och torr mark.
  • Du slipper byta däck två gånger om året.
  • Då de saknar dubbar sliter de mindre på vägen.

Som nämnt finns det också några nackdelar med året-runt-däcken:

  • Alla året-runt-däck är inte godkända i Sverige.
  • De fungerar inte optimalt för mer extrema vinterväglag.

Om vi vill ha mer information om året-runt-däck, har vi tidigare skrivit en hel artikel om för- och nackdelar med året-runt-däck.

Dubbdäck

vinterdäck dubbdäck 8

Dubbdäck kan beskrivas som ett vinterdäck, som förutom att det har ett grövre mönsterdjup, även är försett med små dubbar. Detta för att ytterligare öka stabiliteten i väggreppet. Kör man på vägar med mer extremt vinterväglag är nog dubbdäcken ett säkrare alternativ. Några av dubbdäckens fördelar är:

  • De ger avsevärt mycket bättre väggrepp på vägar med svårt vinterväglag.
  • Dubbarna har en uppruggande effekt på vägen vilket ökar stabiliteten för efterkommande trafikanter.

Dubbdäcken har givetvis även en del nackdelar:

  • Dubbarna sliter på vägen och skapar i högre utsträckning spårbildning i vägen.
  • Dubbarna bidrar till ökat trafikbuller.

Om du vill veta mer om för- och nackdelarna med dubbdäck har vi givetvis en artikel på ämnet som du hittar här.

Hur väljer man rätt vinterdäck?

vinterdäck bilhandlare 9

Vi rekommenderar alltid att du utgår ifrån hur din verklighet ser ut. Behöver du ett däck som klarar lite tuffare vinterväglag kanske du ska satsa på dubbdäck. Bor du i en del av landet med mildra vintrar är kanske ett året-runt-däck fullt tillräckligt. Det kan vara bra att rådfråga din lokala däckhandlare eller bilmekaniker för att få ett expertutlåtande i just ditt fall. Det viktiga är att du får på dina vinterdäck i god tid innan första halkan kommer!

Guide: Byt till vinterdäck

Vi har såklart även satt ihop en guide för hur själva däckbytet ska gå till, om du vill göra det själv och inte lämna in bilen på en firma som gör det åt dig. Här är en snabbguide:

  • Börja med rengöring & uppvärmning: Rengör först däck och fälg. Värm också upp dig lite grann så att du är varm i kroppen när du ska lyfta av och på däcken.
  • Se över din utrustning: Se till att du har bra handskar, domkraft och fälgkors som klarar jobbet.
  • Genomför själva bytet: När du är redo för själva bytet se då till att börja med att lossa på bultarna, lyft sedan bilen. När bilen är upplyft lyfter du av däcken.
  • Rengör innan nästa däck monteras: För att slippa dras med gammal smuts, rengör båda anläggningsytorna innan du monterar ditt däck.
  • Montera det nya däcket: Montera på det nya däcket och surra fast bultarna på rätt sätt.

Underhåll dina vinterdäck

vinterdäck underhåll

För att få en så lång livslängd som möjligt på dina vinterdäck, är det viktigt att du tar hand om dem på rätt sätt. Våra bästa tips är:

  • Se till att hålla däcken rena och fria från smuts.
  • Se till att däcken har rätt lufttryck.
  • Rotera däcken för att jämna ut slitaget.
  • Justera hjulinställningen om det behövs.

Artikeln ”Så här underhåller du dina däck på bästa sätt” ger dig lite mer råd och tips på hur du bör ta hand om dina vinterdäck för att på så sätt öka prestanda och livslängd.

Förvara dina vinterdäck

vinterdäck förvaring 12

En viktig förutsättning för att dina däck ska klara sig längre, är att du förvarar dem på rätt sätt när de inte används. Våra bästa tips när det gäller förvaring är:

  • Tvätta däcken noggrant innan du lägger dem på sin förvaringsplats.
  • Kontrollera lufttrycket i däcken.
  • Se till att däcken förvaras på en plats som har bra temperatur.
  • Märk upp däcken så att du vet vilket däck som ska sitta vart.
  • Kontrollera alltid mönsterdjupet för att försäkra dig om att däcket håller ytterligare en säsong.

Har man inte själv en bra förvaringsplats till sina däck kan man hyra in däcken hos olika firmor som vet allt om hur man på bästa sätt förvarar däck för att öka på deras livslängd. Vill du veta mer om däckförvaring? Läs hela vår guide till bästa däckförvaring.

Vinterrusta bilen

Under vintern krävs extra förberedelser.Alla är vi bekanta med isiga bilrutor och frusna lås som krånglar till vardagen för oss bilister. Kanske dags att börja vinterrusta bilen med rattmuff, silikonspray och skaffa motorvärmare? 

När du ska vinterrusta bilen, tänk på detta:

  • Behandla bilens dörrlister – Införskaffa silikonspray. Har du en gammal bil kan du skaffa låsolja till dörrlåsen, smörj på detta innan det blir för kallt. 
  • Bilbatteriet – Är det fullladdat? Ett batteri laddar snabbare ur i kyla. Har du möjlighet så kontrollera även att batterivattnet täcker cellerna i vattnet. 
  • Vinterdäck – Kontrollera lufttryck och mönsterdjup. Glöm inte att se över reservdäcket också. 
  • Säkerhetsutrustning 
    • Reflexväst
    • Varningstriangel
    • Isskrapa och snöskyffel
    • Startkablar
    • Något att äta och dricka
  • Bilförsäkring – Skulle olyckan vara framme och du inte har korrekt försäkringsskydd kan du riskera att få en hög räkning från verkstaden. Även om du är försiktig och förberedd, är det lätt att råka ut för en olycka när det är halt ute. Är du osäker om du har en eller behöver teckna en ny, kan du gå in och jämföra här. Tänk på att en bra bilförsäkring inte bara är för din och din bils skull, den agerar även som säkerhet för dina medtrafikanter.
  • Övrigt – frostsäker spolarvätska, första-hjälpen kit, power bank, ficklampor med extra batteri och en bogserlina. Är det dessutom riktigt kallt så ta med dig filtar och varma kläder.

Så kör du säkert i vinter

Halt vinterväglag är orsaken till en stor del av alla bilolyckor, men det handlar även om svårigheter att hantera underlaget vid oförutsedda händelser. Visste du att 35 procent av alla svenskar inte tränat halkkörning sedan de tog körkort, och mer än hälften känner sig inte trygga att köra bil vid vinterväglag.

Förbered dig väl. Se till att mobilen är fulladdad och att du har en laddare i bilen, eller en powerbank. Skulle olyckan vara framme är det viktigt att kunna tillkalla hjälp. Använd bälte, var (självklart) nykter och glöm inte sms-förbudet om du sitter vid ratten. Och skulle du inte känna dig trygg i att köra, överväg andra färdsätt.

Kontrollera bilen. Under vintern är det även viktigt att hålla koll på glykol och lufttryck, med fel lufttryck, slits däcken och bilen blir svårare att hantera.

Ha tålamod. Några bra tips till dig som är trafikant på vinterväglag är att anpassa hastigheten efter väglaget och aldrig stressa fram. Håll avstånd! Även om kö bakom en plogbil kan vara väldigt frustrerande så gäller det att ha tålamod och visa hänsyn. 

Behöver du köra om på mitträckesvägar så tänk på att saltet har sämre verkan i omkörningsfilen, detta på grund av att det inte bearbetats tillräckligt av tyngre fordon. Använd små rattrörelser och undvik hårda inbromsningar. 
Vid en krissituation. Första prioritet är att varna dina medtrafikanter. Sätt på dina varningsblinkers, och har du möjlighet så sätt ut en varningstriangel på ett avstånd av 50-100 meter. När du är på tryggt avstånd så kan du larma räddningstjänsten och/eller bilbärgare.

Ny bil och nya vinterdäck i vinter?

Vid det här laget är du nog däckexpert och kan välkomna en vintersäsong med öppna armar! 

Kanske vill du uppdatera med en ny bil i vinter? Vi på MyMoney är experter på billån och hjälper dig gärna med allt som har med finansieringen att göra. Ansök enkelt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.