Ansök om lån

Vinterdäck – Allt du behöver veta! Publicerat 11 december 2019 under kategorin Bilsäkerhet

Vinterdäck, vinterdäck och åter vinterdäck. Nu är det den tiden på året då det är dags att sladdsäkra bilen. Och vinterdäck är verkligen en hel vetenskap. Turligt nog vet vi en hel del om just detta ämne. Nu när vintern är ett faktum tycker vi givetvis att det är på sin plats att dela med oss av allt vi vet om just däck som är anpassade för vintern. Vad behöver man veta? Hur ska man tänka? Vi har svaren!

När det råder vinterväglag i Sverige är man enligt Transportstyrelsen skyldig att använda vinter- eller dubbdäck. Om vinterväglag råder måste alltså din bil vara försedd med rätt typ av däck mellan 1 december – 31 mars. Det är däremot tillåtet att använda vinter- och dubbdäck mellan 1 oktober – 15 april. Med vinterväglag menas om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Om man inte har vinter- eller dubbdäck under angivna perioder och vinterväglag råder, då kan man om man blir tagen på bar gärning, få saftiga böter för sitt övertramp.

Däck – en hel vetenskap

vinterdäck 2

Det finns mycket att veta om däcken och alla fantastiska egenskaper de har. Förutom det faktum att det är däcken som får din bil att rulla, så är de faktiskt en viktig del av hur säker din bil är att köra. Det är väldigt viktigt att du använder rätt typ av däck för din bil. Vilken typ av däck du väljer är såklart också avgörande för hur din körupplevelse blir. De flesta däcktillverkarna har däck i olika prisklasser. Ofta erbjuder de en budget, mellan och premiumklass på sina däck.  

Däckets uppbyggnad

vinterdäck uppbygnad 3a

Däcken har såklart olika egenskaper beroende på om man har ett vinter- eller sommardäck. Men i det stora hela ser däckens uppbyggnad ut på liknande sätt. Själva stommen i däcket är gjord av textilcord som ligger i ett eller flera lager och hålls ihop av flera lager gummi. För att göra den relativt mjuka stommen styvare och mer stabil, använder man så kallade bälten som placeras diagonalt och tvärs över stomtrådarna. Som tätning mellan däck och fälg sitter klinchen som är ett gäng med stålvajrar. Yttersta lagret är själva slitbanan som är en kombination av natur- och syntetgummi. Vilken typ av gummi och mönster ett däck består av är det som avgör däckets egenskaper. Olika egenskaper är bland annat bromsförmåga, vattenevakuering, greppförmåga och riktningsstabilitet.

Däckmönster

vinterdäck däckmönster 4

Det finns olika typer av däckmönster. Däckmönstret påverkar däckets egenskaper på olika sätt till exempel drivförmåga, tålighet och grepp. Dessutom kan däckmönstret påverka saker som bullernivå, komfort och bränsleförbrukning. Olika typer av däckmönster är standard, asymmetriskt, längsgående eller tvärgående mönster. Alla mönster skapar olika egenskaper för däcket. 

Mönsterdjup

vinterdäck mönsterdjup 5

Mönsterdjupet på däcket skvallrar om hur däcket mår. Ett bra mönsterdjup betyder att din säkerhet är högre. Enligt svensk lag måste mönsterdjupet vara minst 1,6 mm men för att kunna köra på en fuktig körbana borde mönsterdjupet vara minst 3 mm. Under vinterväglag bör mönsterdjupet vara minst 3 mm för lätta fordon och personbilar klass 1. Tyngre fordon ska ha minst 5 mm mönsterdjup. Ett helt nytt däck har ofta ett mönsterdjup på 8-9 mm. Att köra på däck som har för litet mönsterdjup kan innebära en stor risk. 

Vinterdäck – Vilka olika varianter finns det?

vinterdäck varianter 6

Det finns olika typer av vinterdäck och du bör välja den typ som bäst passar det väglag du kör på. Bor du i norra delen av vårt land kanske du ofta kör i vinterväglag med svår halka och sämre vägar. Då gör du förmodligen rätt i att använda ordentliga dubbdäck. Kanske behöver du till och med utrusta bilen med snökedjor för att vara på den säkra sidan. Bor du däremot nära kusten eller i de södra delarna av landet, ja då kanske det räcker fint med ett par året-runt-däck eller friktionsdäck som de också kallas.

Nedan presenterar vi de olika däcken och deras egenskaper lite närmare.

Året-runt-däck

vinterdäck året runt 7

Kort beskrivet är året-runt-däck däck utan dubbar med tillräckliga egenskaper för att kunna kallas vinterdäck. Det finns både för- och nackdelar med att använda året-runt-däck. För vissa delar av landet är året-runt-däcken ett smidigt alternativ som gör det möjligt att köra på samma däck året runt. Några av fördelarna med året-runt-däck är:

 • De har bra väggrepp på både våt och torr mark.
 • Du slipper byta däck två gånger om året.
 • Då de saknar dubbar sliter de mindre på vägen.

Som nämnt finns det också några nackdelar med året-runt-däcken:

 • Alla året-runt-däck är inte godkända i Sverige.
 • De fungerar inte optimalt för mer extrema vinterväglag.

Om vi vill ha mer information om året-runt-däck, har vi tidigare skrivit en hel artikel om för- och nackdelar med året-runt-däck.

Dubbdäck

vinterdäck dubbdäck 8

Dubbdäck kan beskrivas som ett vinterdäck, som förutom att det har ett grövre mönsterdjup, även är försett med små dubbar. Detta för att ytterligare öka stabiliteten i väggreppet. Kör man på vägar med mer extremt vinterväglag är nog dubbdäcken ett säkrare alternativ. Några av dubbdäckens fördelar är:

 • De ger avsevärt mycket bättre väggrepp på vägar med svårt vinterväglag.
 • Dubbarna har en uppruggande effekt på vägen vilket ökar stabiliteten för efterkommande trafikanter.

Dubbdäcken har givetvis även en del nackdelar:

 • Dubbarna sliter på vägen och skapar i högre utsträckning spårbildning i vägen.
 • Dubbarna bidrar till ökat trafikbuller.

Om du vill veta mer om för- och nackdelarna med dubbdäck har vi givetvis en artikel på ämnet som du hittar här.

Hur väljer man rätt vinterdäck?

vinterdäck bilhandlare 9

Vi rekommenderar alltid att du utgår ifrån hur din verklighet ser ut. Behöver du ett däck som klarar lite tuffare vinterväglag kanske du ska satsa på dubbdäck. Bor du i en del av landet med mildra vintrar är kanske ett året-runt-däck fullt tillräckligt. Det kan vara bra att rådfråga din lokala däckhandlare eller bilmekaniker för att få ett expertutlåtande i just ditt fall. Det viktiga är att du får på dina vinterdäck i god tid innan första halkan kommer!

Guide: Byt till vinterdäck

Tire changing at car service

Vi har såklart även satt ihop en guide för hur själva däckbytet ska gå till, om du vill göra det själv och inte lämna in bilen på en firma som gör det åt dig. Här är en snabbguide:

 • Börja med rengöring & uppvärmning: Rengör först däck och fälg. Värm också upp dig lite grann så att du är varm i kroppen när du ska lyfta av och på däcken.
 • Se över din utrustning: Se till att du har bra handskar, domkraft och fälgkors som klarar jobbet.
 • Genomför själva bytet: När du är redo för själva bytet se då till att börja med att lossa på bultarna, lyft sedan bilen. När bilen är upplyft lyfter du av däcken.
 • Rengör innan nästa däck monteras: För att slippa dras med gammal smuts, rengör båda anläggningsytorna innan du monterar ditt däck.
 • Montera det nya däcket: Montera på det nya däcket och surra fast bultarna på rätt sätt.

Underhåll dina vinterdäck

vinterdäck underhåll

För att få en så lång livslängd som möjligt på dina vinterdäck, är det viktigt att du tar hand om dem på rätt sätt. Våra bästa tips är:

 • Se till att hålla däcken rena och fria från smuts.
 • Se till att däcken har rätt lufttryck.
 • Rotera däcken för att jämna ut slitaget.
 • Justera hjulinställningen om det behövs.

Artikeln ”Så här underhåller du dina däck på bästa sätt” ger dig lite mer råd och tips på hur du bör ta hand om dina vinterdäck för att på så sätt öka prestanda och livslängd.

Förvara dina vinterdäck

vinterdäck förvaring 12

En viktig förutsättning för att dina däck ska klara sig längre, är att du förvarar dem på rätt sätt när de inte används. Våra bästa tips när det gäller förvaring är:

 • Tvätta däcken noggrant innan du lägger dem på sin förvaringsplats.
 • Kontrollera lufttrycket i däcken.
 • Se till att däcken förvaras på en plats som har bra temperatur.
 • Märk upp däcken så att du vet vilket däck som ska sitta vart.
 • Kontrollera alltid mönsterdjupet för att försäkra dig om att däcket håller ytterligare en säsong.

Har man inte själv en bra förvaringsplats till sina däck kan man hyra in däcken hos olika firmor som vet allt om hur man på bästa sätt förvarar däck för att öka på deras livslängd. Vill du veta mer om däckförvaring? Läs hela vår guide till bästa däckförvaring.

Vid det här laget är du nog däckexpert och kan välkomna en vintersäsong med öppna armar! Kanske vill du uppdatera med en ny bil i vinter? Vi på MyMoney är experter på billån och hjälper dig gärna med allt som har med finansieringen att göra. Ansök enkelt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

6 april 2019

Påsktrafiken - så förbereder du dig bäst

Vinterdäck, vinterdäck och åter vinterdäck. Nu är det den tiden på året då det är dags att sladdsäkra bilen. Och vinterdäck är verkligen en hel vetenskap. Turligt nog vet vi en hel del om just detta ämne. Nu när vintern är ett faktum tycker vi givetvis att det är på sin plats att de…Läs mer »

5 september 2018

Dubbdäck - fördelar och nackdelar

Vinterdäck, vinterdäck och åter vinterdäck. Nu är det den tiden på året då det är dags att sladdsäkra bilen. Och vinterdäck är verkligen en hel vetenskap. Turligt nog vet vi en hel del om just detta ämne. Nu när vintern är ett faktum tycker vi givetvis att det är på sin plats att de…Läs mer »

24 juni 2019

Stöldsäkra bilen!

Vinterdäck, vinterdäck och åter vinterdäck. Nu är det den tiden på året då det är dags att sladdsäkra bilen. Och vinterdäck är verkligen en hel vetenskap. Turligt nog vet vi en hel del om just detta ämne. Nu när vintern är ett faktum tycker vi givetvis att det är på sin plats att de…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilsäkerhet

Stäng