Vägmärken – har du koll på de vanligaste?

Publicerat 9 januari 2019 under kategorin Bilsäkerhet

-

Vägmärken gör vägarna säkrare. Alla som pluggat för att ta det efterlängtade körkortet, har noggrant lärt sig vad de olika skyltarna betyder. Samtidigt är de flesta av oss medvetna om hur snabbt man kan glömma.. Vad är t.ex. skillnaden mellan påbudsmärken, väjningspliktsmärken, anvisningsmärken, förbudsmärken och varningsmärken? I den här artikeln friskar vi upp ditt minne och ger exempel på vilka märken som tillhör de olika vägmärkesgrupperna. Kort och gott lär vi dig det som din gamla körskollärare absolut inte vill veta att du redan glömt!

Vägmärken historiskt

Man tror att Sveriges första vägmärken kom till för över 1000 år sedan. Det kunde vara uppmärkta stenar eller budskap inristade i träd. Under början av 1900-talet, när bilen blev allt vanligare i Sverige, ökade behovet av ett tydligt och mer enhetligt vägmärkningssystem. År 1931 fastställdes en europeisk standard för vägmärken som spreds runt om i Europa. Där lades grunden för de vägmärken du ser på vägarna idag. Färgerna kan skilja sig lite åt beroende i vilket land du kör, men i övrigt är märkena oftast desamma. Nuvarande märken regleras av en förordning från 2007 och delas in i olika grupper

Vägmärkesgrupper

Påbudsmärken innehåller en uppmaning som du är skyldig att följa. Väjningspliktsmärken är de märken som betyder att du måste väja eller stanna. Anvisningsmärken berättar vad som gäller för en viss sträcka eller väg. Varningsmärken varnar för olika faror, medan förbudsmärken är den grupp som förbjuder dig att göra vissa saker. Nedan följer en lista med exempel på märken från de olika grupperna:

  • Påbjuden körbana – påbudsmärke som visar vilket körfält du ska välja

  • Stopplikt – ett väjningspliktsmärke som anger att du måste stanna bilen

  • Motorväg – anvisningsmärke som anger att motorväg gäller för följande sträcka

  • Varning för barn – varningsmärke som varnar för barn i området

  • Förbud mot infart med fordon – förbudsmärke vid exempelvis enkelriktat

Det här är såklart bara ett axplock av alla vägmärken vi ofta stöter på. De vanligaste märkena kommer nog de flesta ihåg, t. ex. hastighetsbegränsningar och parkeringsförbud. Men hur många av oss kan beskriva hur vägmärket för förbud mot trafik med fordon lastat med farlig gods ser ut? Eller vägmärket för varning för svag vägkant eller hög körbanekant? Även om vi helst inte vill erkänna det, har vi en tendens att glömma den här typen av information. Det är också lättare att glömma bort det vi inte kommer i kontakt med så ofta. Om du har svårt att komma ihåg alla vägmärken kan du, när du övar, säga dem högt och upprepa dem samtidigt som du knyter din näve. Forskare menar att det är ett bra sätt att memorera saker du lär dig.

Kom ihåg att friska upp minnet!

Förhoppningsvis har den här listan med vägmärken friskat upp ditt minne en liten aning. Kanske kommer du ihåg hur du satt och tragglade både trafikregler och vägmärken inför teoriprovet? Även om det är lätt att skratta åt hur mycket man kan glömma, är det som bekant viktigt att fräscha upp minnet ibland. Vägmärkena är ju inte där för att vara till besvär, utan finns där av en anledning. I slutändan gäller det såväl din som dina medtrafikanters säkerhet. Glöm nu inte att läsa listan igen högt för dig själv, samtidigt som du knyter din näve!

Är det så att du håller på eller funderar på att ta körkort så har vi satt ihop en utförlig guide ”Ta körkort – så lyckas du!” som förhoppningsvis kan ge dig lite råd och tips för att det ska gå så smidigt som möjligt.

Behöver du kanske också behöver friska upp minnet när det gäller varför du ska bli kund hos MyMoney? Läs här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.