Sluta rattsurfa – fokusera på körningen!

Publicerat 29 mars 2019 under kategorin Bilsäkerhet

-

Hör du till den skara som brukade köra bil samtidigt som du försökte skicka sms eller avverka samtal under färden? Som bekant är det numera förbjudet att rattsurfa. Från februari 2018 blev det förbjudet att hålla en telefon i handen under bilfärd. De senaste åren har det släppts en mängd rapporter med siffror som visar hur mycket olycksrisken ökar om man kör och pillar med mobilen samtidigt. Redan 2010 kom forskare fram till att rattsurfning till och med kan jämföras med rattfylla.

Enligt SVT Nyheter, har det sedan det blev det förbjudet att hålla mobilen i handen samtidigt som man kör bil,  väckts åtal eller delats ut böter i fler än 3 400 fall.  Sedan drygt 5 månader tillbaka är det även möjligt för polisen att dela ut en bot på 1 500 kronor direkt på plats till den som bryter mot förbudet, förutsatt att personen erkänner gärningen. Det skedde i 2 341 fall fram till 30 januari i år.

Strax innan lagförslaget lades fram, undersökte Trafikverket riskerna med att rattsurfa. Resultatet var nedslående och visade att en kort stunds tittande på mobilen kunde leda till olyckor med svåra skador. En vanlig fråga kring den nya lagen är om det nu helt plötsligt är förbjudet att prata i mobil i bilen? Det är det inte, så länge mobilen inte hålls i handen. Den som inte har ett fordon med inbyggd telefonifunktion, får helt enkelt investera i en handsfree-lösning. Lagen innebär även att vi får vänja oss vid att knappa in sådant som musikval eller gps-koordinater innan avfärd.

Vad säger den nya regeln?

Det bör kanske påpekas att lagen inte endast gäller mobiltelefoner utan även omfattar ”annan kommunikationsutrustning”. Exakt vad detta betyder är en tolkningsfråga, på polisens hemsida kan vi utläsa att begreppet kommunikationsutrustning till exempel innefattar handhållen gps. Vi listar några korta och överskådliga fakta om rattsurfningslagen för att visa vad den innebär i praktiken:

  • Lagen trädde i kraft den 1 februari 2018
  • Den är en skärpning av tidigare lagstiftning
  • Den kan ses som en del av nollvisionen
  • Lagen gäller även när du kör motorcykel eller moped
  • Lastbilsförare och busschaufförer innefattas givetvis också av bestämmelserna

Innan den nya lagstiftningen trädde i kraft var en av motargumenten att det skulle bli svårt att få folk att efterleva den nya regeln och ännu svårare att hitta de som bryter mot reglerna. För polisen i Stockholms län tog det dock endast ett dygn att registrera de första åtta förare som syndade mot det då pinfärska mobilförbudet. Att åka fast är förövrigt en ganska kostsam historia, bötessumman för rattsurfning ligger på 1500 kronor. I värsta fall kan du till och med bli av med körkortet. De enda som inte omfattas av förbudet är ambulans, polis och brandkår under utryckning.

Att rattsurfa innebär stora risker

Efterlevs då den nya lagen som förbjuder rattsurfning? Det är endast tiden som kan utvisa hur effektiv den faktiskt är. I Storbritannien, där man infört ett liknande förbud, visar statistiken att hela 11 miljoner förare fortsätter att använda sina mobiler på ett otillåtet sätt trots lagstiftningen. Att chansa och fippla med mobilen av gammal vana är dock ingen bra idé, vare sig för säkerheten eller ekonomin. Enligt Trafikverket räcker det att du tittar ned i två sekunder när du kör i 40 km/h för att rulla 22 meter utan kontroll. Det är ganska många meter för en potentiell olycka. För att få böter räcker det med att polisen sett att du håller i mobilen under körning. Så håll händerna på ratten och ögonen på vägen, det lönar sig både för dig och dina medtrafikanter! För vanliga frågor om regeln, kolla här.

Sugen på en bil utrustad med bra, inbyggda kommunikationsmöjligheter? Vi hjälper dig såklart med billånet, ansök direkt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.