Ansök om lån

Påsktrafiken – så förbereder du dig bäst Publicerat 6 april 2019 under kategorin Bilsäkerhet

Det är i samband med storhelger vi ser flest olyckor längs de svenska vägarna. Det är inte så konstigt och beror helt enkelt på att många av oss väljer att ta bilen för att hälsa på släkt och vänner. Påsken är inget undantag. Väderförhållandena i påsktrafiken kan vara svåra att förutse och nästan varje år innebär det problem. Förutom olyckor är köbildning något som många drabbas av i påsktrafiken. Men är man bara väl förberedd, kan man skapa goda förutsättningar för säker bilkörning. Och samtidigt komma fram i tid.

Påskhelgen kan infalla under en period som sträcker sig över cirka tre veckor och det är en av anledningarna till att vädret kan variera kraftigt under påsken. Man kan mötas av allt från snöoväder till vårvärme på vägarna. Det är inte ovanligt att det råder omkörningsförbud på vägar med halt väglag under påskhelgen. Om påskledigheten för dig till fjällen kan du komma att färdas längs mindre vägar som egentligen inte är optimerade för den mängd bilar som kör längs dem under helgen. Skärtorsdagen är av tradition en av de värsta trafikdagarna på hela året.

Tips för säker bilkörning

Välj gärna vägar med mitträcken och trafiksäkerhetskameror om du vill minska olycksrisken. En annan bra strategi kan vara att ta en omväg och välja vägar som inte lika trafikerade. Här är vår lista med tips på vad man kan göra för att få en så bekväm resa som möjligt.

  • Se till att vara ordentligt utvilad innan du påbörjar körningen
  • Var förberedd på dåligt väder
  • Planera din rutt väl. Välj vägar som är bättre optimerade för mycket trafik om möjligt
  • Se till att ha goda marginaler för att undvika stressad körning
  • Serva bilen om du ska köra långt
  • Ta del av trafikinformation innan och under resan

Väldigt många trafikolyckor inträffar på grund av trötta förare. Ska man ge sig ut på en lång bilresa under en av de tuffaste trafikdagarna på året borde det vara en självklarhet att se till att man gör det väl utsövd. På trafikverkets hemsida hittar du aktuell information om vad som för tillfället gäller på vägarna. Säker bilkörning handlar mycket om att vara förberedd. Är det lynnigt väder som väntar, är det bra att ha isskrapa och bogserlina i bilen. Med kunskap och framförhållning kan du dessutom undvika de värsta köbildningarna. Om du ska köra längre än du brukar och är lite osäker på bilen, är det en bra ide att se över den innan resan. Vilken typ av däck du har på bilen är en typisk sak att ha koll på. Vill du läsa mer om för- och nackdelar med året-runt-däck, gör du det här.

Tidsplanering för säker bilkörning

Du som räknar med att vara framme vid en viss tidpunkt och har någon som väntar på destinationen utsätts för ett extra stressmoment, som i värsta fall kan öka olycksrisken. Ha inte för bråttom utan se till att ha bra marginaler när du planerar. Det är bättre att göra ett extra stopp eller komma fram tidigt, än att lägga i en extra växel för att komma fram i tid. Om du följer de enkla råden i den här artikeln har du faktiskt skapat riktigt goda förutsättningar för en trevlig bilfärd. Även under eventuellt svårare trafikförhållanden under påskhelgen. Lycka till!

Behöver du uppgradera till ny bil inför påskhelgens körning? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig med allt gällande billånet.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

26 november 2019

Världens sämsta bilförare hittar du här!

Då har det blivit dags att göra en liten undersökning. Vi har grottat ner oss i spännande statistik kring vilka som är världens sämsta bilförare! Känner du någon som kör riktigt dåligt? Det gör vi nog alla! I den här artikeln ska vi se var i världen vi hittar de sämsta bilförarna, h…Läs mer »

18 juni 2018

Framtiden är här - allt om självkörande bilar

Självkörande bilar är inte längre ett hisnande framtidsscenario. Utvecklingen går i en rasande takt och i dag förutspås den här typen av teknik bli verklighet även för oss vanliga människor. Detta inom en relativt snar framtid. Stora tillverkare som Volvo och BMW går i bräschen för att…Läs mer »

9 januari 2019

Vägmärken - kan du de vanligaste?

Vägmärken gör vägarna säkrare. Alla som pluggat för att ta det efterlängtade körkortet, har noggrant lärt sig vad de olika skyltarna betyder. Samtidigt är de flesta av oss medvetna om hur snabbt man kan glömma.. Vad är t.ex. skillnaden mellan påbudsmärken, väjningspliktsmärken, anvis…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilsäkerhet

Stäng