Ansök om lån

Påsktrafiken – så förbereder du dig bäst Publicerat 6 april 2019 under kategorin Bilsäkerhet

Det är i samband med storhelger vi ser flest olyckor längs de svenska vägarna. Det är inte så konstigt och beror helt enkelt på att många av oss väljer att ta bilen för att hälsa på släkt och vänner. Påsken är inget undantag. Väderförhållandena i påsktrafiken kan vara svåra att förutse och nästan varje år innebär det problem. Förutom olyckor är köbildning något som många drabbas av i påsktrafiken. Men är man bara väl förberedd, kan man skapa goda förutsättningar för säker bilkörning. Och samtidigt komma fram i tid.

Påskhelgen kan infalla under en period som sträcker sig över cirka tre veckor och det är en av anledningarna till att vädret kan variera kraftigt under påsken. Man kan mötas av allt från snöoväder till vårvärme på vägarna. Det är inte ovanligt att det råder omkörningsförbud på vägar med halt väglag under påskhelgen. Om påskledigheten för dig till fjällen kan du komma att färdas längs mindre vägar som egentligen inte är optimerade för den mängd bilar som kör längs dem under helgen. Skärtorsdagen är av tradition en av de värsta trafikdagarna på hela året.

Tips för säker bilkörning

Välj gärna vägar med mitträcken och trafiksäkerhetskameror om du vill minska olycksrisken. En annan bra strategi kan vara att ta en omväg och välja vägar som inte lika trafikerade. Här är vår lista med tips på vad man kan göra för att få en så bekväm resa som möjligt.

  • Se till att vara ordentligt utvilad innan du påbörjar körningen
  • Var förberedd på dåligt väder
  • Planera din rutt väl. Välj vägar som är bättre optimerade för mycket trafik om möjligt
  • Se till att ha goda marginaler för att undvika stressad körning
  • Serva bilen om du ska köra långt
  • Ta del av trafikinformation innan och under resan

Väldigt många trafikolyckor inträffar på grund av trötta förare. Ska man ge sig ut på en lång bilresa under en av de tuffaste trafikdagarna på året borde det vara en självklarhet att se till att man gör det väl utsövd. På trafikverkets hemsida hittar du aktuell information om vad som för tillfället gäller på vägarna. Säker bilkörning handlar mycket om att vara förberedd. Är det lynnigt väder som väntar, är det bra att ha isskrapa och bogserlina i bilen. Med kunskap och framförhållning kan du dessutom undvika de värsta köbildningarna. Om du ska köra längre än du brukar och är lite osäker på bilen, är det en bra ide att se över den innan resan. Vilken typ av däck du har på bilen är en typisk sak att ha koll på. Vill du läsa mer om för- och nackdelar med året-runt-däck, gör du det här.

Tidsplanering för säker bilkörning

Du som räknar med att vara framme vid en viss tidpunkt och har någon som väntar på destinationen utsätts för ett extra stressmoment, som i värsta fall kan öka olycksrisken. Ha inte för bråttom utan se till att ha bra marginaler när du planerar. Det är bättre att göra ett extra stopp eller komma fram tidigt, än att lägga i en extra växel för att komma fram i tid. Om du följer de enkla råden i den här artikeln har du faktiskt skapat riktigt goda förutsättningar för en trevlig bilfärd. Även under eventuellt svårare trafikförhållanden under påskhelgen. Lycka till!

Behöver du uppgradera till ny bil inför påskhelgens körning? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig med allt gällande billånet.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

16 mars 2018

Hund i bil - våra bästa tips!

Har du koll på de regler som gäller när du tar med dig jycken på en biltur? Enligt svensk lag är en hund i bil att betrakta som last och ska därför säkras som sådan. Även om du inte ser någon likhet mellan din fyrbente vän och en rejäl resväska, blir båda tunga vid en hård inbromsnin…Läs mer »

19 februari 2018

Bildelar - våra bästa tips & råd

Bilar utsätts för stora påfrestningar och slits snabbare än många av våra andra ägodelar. Lyckligtvis är de konstruerade för att vara möjliga att reparera och nästan alla bildelar kan lagas eller bytas ut. Ofta överlämnar vi bilen åt en mekaniker när den inte fungerar som den ska. Med…Läs mer »

13 juni 2019

Lastsäkring - Säkra på rätt sätt!

Lastsäkring är A och O när du ska frakta större föremål än vanligt. Ibland kan det ju som bekant hända att man behöver lasta sin bil med lite otymplig last. I vissa fall hade man kanske behövt en lastbil för att få in långa brädor, nya möbler eller annan skrymmande last. Men ja, vem k…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilsäkerhet

Stäng