Ansök om lån

Lastsäkring – Säkra på rätt sätt! Publicerat 13 juni 2019 under kategorin Bilsäkerhet

Lastsäkring är A och O när du ska frakta större föremål än vanligt. Ibland kan det ju som bekant hända att man behöver lasta sin bil med lite otymplig last. I vissa fall hade man kanske behövt en lastbil för att få in långa brädor, nya möbler eller annan skrymmande last. Men ja, vem kör omkring i en lastbil hela dagarna?! Vi ska ge dig våra bästa tips när det kommer till lastsäkring och att märka upp utskjutande last på bästa sätt!

För att undvika att du förändrar bilens köregenskaper på ett negativt sätt, och för att se till att inte orsaka problem för dina medtrafikanter, är det viktigt att du har koll på hur du lastar din bil. I den här artikeln ska vi gå igenom hur du ska tänka när du behöver lasta bilen mer än vanligt.

Lastsäkring inuti bilen

lastsäkring_2

Om du behöver lasta in saker i bilen är det smart att fundera över hur du lastar in föremålen. Dåligt lastade föremål kan fara runt och vid en eventuellt kraftig inbromsning kan lösa föremål komma farandes och skada både förare, passagerare och bilens interiör. Våra bästa tips är:

  • Placera lasten mot ryggstöd och sidor i största möjliga mån.
  • Last som lätt tippar är bäst att lägga ner.
  • Använd lastöglor om det finns. Gärna också spännband för att verkligen hålla fast lasten.

 Utskjutande last

 Utskjutande last

Om du till exempel har varit och köpt virke till ett byggprojekt, är det viktigt att du märker upp den utskjutande lasten på ett korrekt sätt. Om lasten skjuter ut mer än en meter måste denna märkas upp så att det är väl synligt för övriga trafikanter. I dagsljus gäller en rödgul flagga både fram- och baktill. I mörker ska utskjutande last framtill märkas upp med vitt ljus och vit reflex och baktill gäller rött ljus och röd reflex. Utskjutande last på sidorna måste inte märkas upp men den får inte sticka ut mer än 20 cm på någon sida. Den totala bredden på fordon och last får ej överstiga 260 cm.

Lasta på takräcke

lastsäkring_lasta på tackräcke

När du lastar på takräcket på bilen är det viktigt att du surrar fast lasten ordentligt för att undvika att lasten lossnar. Spännband är bra att använda, se bara till att du har tillräckligt kraftiga spännband till lasten du surrar fast. Kolla också upp hur mycket last du kan lasta på taket på din bilmodell för att undvika onödiga skador på bilen. Mer om takräcken hittar du här!

Lasta enligt konstens alla regler

lastsäkra

Sist men inte minst vill vi bara påminna om att det är av yttersta vikt att du lastsäkrar på ett sätt som garanterar att det blir en säker färd från A till B. Om du skulle tappa last och/eller orsaka en olycka, är det du som gjort dig skyldig till detta och kan, i värsta fall, åtalas för vårdslöshet i trafiken. Så, lastsäkra, lastsäkra, lastSÄKRA.

Sugen på en lite mer lastvänlig bil? Vi hjälper dig med billånet – ansök här!

/Vännerna på MyMoney
S

Relaterade artiklar

27 februari 2020

Fortkörning och böter - allt du behöver veta

Fortkörning och böter är två vanliga problem i trafiken. I denna artikel ska vi gå igenom vanliga regler som man kanske inte har koll på och därför ligger i riskgruppen för att dra på sig onödiga böter.   Fortkörning och böter – ett vanligt problem Det är väldigt vanl…Läs mer »

14 mars 2018

Allt du behöver veta om sommardäck

Vad du väljer att köra på för däck har stor betydelse för din bils prestanda och din körupplevelse. Det gäller inte bara på vintern utan ditt val av sommardäck påverkar också säkerheten och bränsleekonomin ute på vägarna. Funderar du på om det är dags att investera i nya däck elle…Läs mer »

13 april 2018

Bälteskudde - säkerhet för äldre barn i bil

När det gäller användning av bilbarnstol för små barn är det ingen som skulle komma på tanken att skippa den i bilen. För de äldre barnen är det kanske inte lika självklart för alla. Har du koll på vilka regler som gäller och hur du låter dem färdas på ett säkert sätt under bilfä…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilsäkerhet

Stäng