Ansök om lån

Så lär du dig köra bil säkrare i vinter Publicerat 5 december 2018 under kategorin Bilsäkerhet

Halt vinterväglag är orsaken till en stor del av alla bilolyckor, men det handlar även om svårigheter att hantera underlaget vid oförutsedda händelser. När vintern närmar sig är det många som ser fram emot ledighet och att få spendera julen med familjen. Är du en av dem som ska ut och köra bil i vinter? I så fall kommer här några tips på hur du kan bli en bättre och säkrare förare, både för dig själv och för dina medtrafikanter.

Visste du att 35 procent av alla svenskar inte tränat halkkörning sedan de tog körkort, och mer än hälften känner sig inte trygga att köra bil vid vinterväglag.

Förbered dig väl

När vinterns första halka och snöfall kommer så är det oftast som en överraskning för de flesta. Om du mitt i detta står redo att ge dig ut på vägarna, är det viktigt att du är förberedd på vad som kan komma. Håll koll på väderprognoserna som rör din färdrutt. Nyheterna och Trafikverket kommer ofta med uppdaterad lokal information. Se till att mobilen är fulladdad och att du har en laddare i bilen, eller en powerbank. Skulle olyckan vara framme är det viktigt att kunna tillkalla hjälp. Använd bälte, var (självklart) nykter och glöm inte sms-förbudet om du sitter vid ratten. Och skulle du inte känna dig trygg i att köra, överväg andra färdsätt.

Kontrollera bilen

Det finns vissa saker att förhålla sig till när man ska ut och köra bil på vintern. Vid vinterväglag måste du ha vinterdäck under perioden 1 december-31 mars. Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober-15 april. Tänk på att mönsterdjupet ska vara minst 3 mm på däck till personbil. Under vintern är det även viktigt att hålla koll på glykol och lufttryck, med fel lufttryck, slits däcken och bilen blir svårare att hantera. Vinterrusta gärna bilen med startkablar, snöborste, isskrapa, ficklampa samt extra kläder och filtar. Omkring fyra personer förolyckas varje år när de får punktering, motorstopp eller liknande på motorvägar runt om i landet. Glöm inte första hjälpen väskan och se till att din bil är redo för det oförutsedda.

Ha tålamod

Några bra tips till dig som är trafikant på vinterväglag är att anpassa hastigheten efter väglaget och aldrig stressa fram. Håll avstånd! Även om kö bakom en plogbil kan vara väldigt frustrerande så gäller det att ha tålamod och visa hänsyn. Behöver du köra om på mitträckesvägar så tänk på att saltet har sämre verkan i omkörningsfilen, detta på grund av att det inte bearbetats tillräckligt av tyngre fordon. Använd små rattrörelser och undvik hårda inbromsningar. Det mest förrädiska väglaget är den svarta halkan. Den kommer blixtsnabbt när vägarna fryser till och den syns inte. Låt fokus ligga på allas säkerhet och skynda långsamt.

Vid en krissituation

Om du ser eller är med om en olycka så är din första prioritet att varna dina medtrafikanter. Sätt på dina varningsblinkers, och har du möjlighet så sätt ut en varningstriangel på ett avstånd av 50-100 meter. Lämna sedan platsen. Det är inte säkert att vara kvar vid bilen eller på vägen. När du är på tryggt avstånd så kan du larma räddningstjänsten och/eller bilbärgare.

Är du på jakt efter säkrare bil i vinter? Då kan vi hjälpa dig med finansieringen, ansök om billån här! Vill du kanske veta mer om vinterdäck? Läs mer här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

29 mars 2019

Sluta rattsurfa - börja fokusera!

Hör du till den skara som brukade köra bil samtidigt som du försökte skicka sms eller avverka samtal under färden? Som bekant är det numera förbjudet att rattsurfa. Från februari 2018 blev det förbjudet att hålla en telefon i handen under bilfärd. De senaste åren har det släppts en män…Läs mer »

23 februari 2018

Övningsköra i snö - 5 tips!

Sverige har många olika väderlekar och fyra olika årstider som alla har sin charm. För övningsköraren kan det vara lite klurigt när både väder och väglag varierar. Speciellt knepigt kan det kännas när det blir snö och halt på vägarna. Många olyckor inträffar under vintern och då fr…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilsäkerhet

Stäng