Ansök om lån

Hund i bil – våra bästa tips! Publicerat 16 mars 2018 under kategorin Bilsäkerhet

Har du koll på de regler som gäller när du tar med dig jycken på en biltur? Enligt svensk lag är en hund i bil att betrakta som last och ska därför säkras som sådan. Även om du inte ser någon likhet mellan din fyrbente vän och en rejäl resväska, blir båda tunga vid en hård inbromsning. De flyger som projektiler och skadar allt i sin väg. Hunden ska alltså transporteras säkert för att inte utsättas för onödiga faror. Låt hunden färdas bakom galler eller i en hundbur som monteras i bagageutrymmet. Detta ger både hunden och övriga passagerare ett bättre skydd vid en eventuell krock. 

Låter du din hund ligga i en utställningsbur under bilfärder? Då är det dags att tänka om! En sådan bur är inte det bästa valet ur ett säkerhetsperspektiv. Satsa istället på en bra och säker hundbur som är avsedd för bagageutrymmet.

Hund i bil – tänk säkerhet!

Det finns ett stort utbud av bra hundburar på marknaden. Hos vissa tillverkare är det dessutom möjligt att beställa specialtillverkade burar som är måttanpassade för just din bilmodell. Burar i plast erbjuder inte alls samma säkerhet som de som är tillverkade i aluminium eller stål. Ett annat säkert alternativ är att införskaffa ett speciellt hundsäkerhetsbälte. Detta bör vara i ett robust utförande. Dessutom ska säkerhetsbältet vara vadderat så att det inte skaver eller gör illa din fyrbenta kompis. Här följer en lista med saker du bör tänka på när du tar med hunden i bilen:

  • Hunden ska sitta i bilbur, bakom lastgaller eller med hundsäkerhetsbälte
  • Lämna aldrig hunden utan uppsyn vid +25°C eller under -5°C
  • Hunden bör rastas och få vatten minst var sjätte timme
  • Ett värmande underlag är bra när det är kallt ute
  • Solgardiner skyddar hunden mot värme

Att ha en lös hund i bilen är inte bara oansvarigt ur säkerhetssynpunkt, det kan även leda till ganska saftiga böter. När du väl placerat hunden i eller bakom en säkerhetsanordning så bör du inte glömma att den övriga lasten ska vara fastspänd. En hund i bil bakom lastgaller ska inte sitta tillsammans med lös packning som riskerar att skada den. Ska du bila med jycken utomlands? En semesterresa kräver extra förberedelser. Då gäller det att noga sätta sig in i vilka regler som gäller i de länder ni tänkt passera. Ofta behövs id-märkning, EU-pass, vaccination mot rabies och anmälan hos tullen.

Hund i bil? Lämna den inte!

Sist men inte minst så bör du aldrig lämna hunden ensam i bilen under några längre stunder. En bil som lämnats på en parkeringsplats i gassande solsken blir snabbt en dödsfälla. Man måste vara medveten om att hundar inte svettas som oss människor, detta gör att de lätt blir överhettade. Även om det är tidigt på dagen och molnigt ute så kan temperaturen i bilen stiga snabbt. Tecken på att hunden är för varm är att den börjar flåsa, får röda munslemhinnor eller blir apatisk. Om du har en hund i bilen får du helt enkelt anpassa bilresan efter din fyrbenta kompis. Se till att storhandla innan ni ger er av och stanna för matpauser på rastplatser eller andra ställen där hundar är välkomna.

Kanske har du redan ögonen på en bil som är perfekt för familj och hund? Vi hjälper dig med finansieringen, ansök enkelt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

27 februari 2020

Fortkörning och böter - allt du behöver veta

Fortkörning och böter är två vanliga problem i trafiken. I denna artikel ska vi gå igenom vanliga regler som man kanske inte har koll på och därför ligger i riskgruppen för att dra på sig onödiga böter.   Fortkörning och böter – ett vanligt problem Det är väldigt vanl…Läs mer »

26 november 2019

Världens sämsta bilförare hittar du här!

Då har det blivit dags att göra en liten undersökning. Vi har grottat ner oss i spännande statistik kring vilka som är världens sämsta bilförare! Känner du någon som kör riktigt dåligt? Det gör vi nog alla! I den här artikeln ska vi se var i världen vi hittar de sämsta bilförarna, h…Läs mer »

6 april 2019

Påsktrafiken - så förbereder du dig bäst

Det är i samband med storhelger vi ser flest olyckor längs de svenska vägarna. Det är inte så konstigt och beror helt enkelt på att många av oss väljer att ta bilen för att hälsa på släkt och vänner. Påsken är inget undantag. Väderförhållandena i påsktrafiken kan vara svåra att f…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilsäkerhet

Stäng