Ansök om lån

Fortkörning och böter – allt du behöver veta Publicerat 27 februari 2020 under kategorin Bilsäkerhet

Fortkörning och böter är två vanliga problem i trafiken. I denna artikel ska vi gå igenom vanliga regler som man kanske inte har koll på och därför ligger i riskgruppen för att dra på sig onödiga böter.  

Fortkörning och böter – ett vanligt problem

Det är väldigt vanligt att bilförare kör för fort och bryter mot andra trafikregler i Sverige. En vanlig ursäkt när man blir stannad för fortkörning är att man är stressad och har bråttom någonstans. En ursäkt som såklart inte anses godtagbar. Hastighetsbegränsningar och andra trafikregler finns såklart till för att efterlevas. Det handlar om trafiksäkerhet och är viktigt för att trafiken ska vara en säker miljö att vistas i.  Vi har sammanställt en liten lista över de sämsta bortförklaringarna i trafiken. Mest så att du vet vad det inte är lönt att skylla på.

Bötesbelopp vid fortkörning

Bötesbeloppen är lite olika beroende på vilken väg man kör för fort på. På vägar med lägre hastighetsbegränsningar är bötesbeloppen högre än på vägar med högre hastighetsbegränsningar. 

Vägar med 50 km/h eller lägre

På vägar där hastighetsbegränsningen är 50 km/h eller lägre gäller följande bötesbelopp vid fortkörning. 

 • 1-10 km/h över ger bötesbeloppet 2 000 kronor
 • 11-15 km/h över ger bötesbeloppet 2 400 kronor
 • 15-20 km/h över ger bötesbeloppet 2 800 kronor
 • 21-25 km/h över ger bötesbeloppet 3 200 kronor
 • 26-30 km/h över ger bötesbeloppet 3 600 kronor
 • 31 km/h och över ger bötesbeloppet 4 000 kronor 

Vägar med andra hastighetsbegränsningar

På övriga vägar gäller nedan bötesbelopp vid fortkörning.

 • 1-10 km/h över ger bötesbeloppet 1 500 kronor
 • 11-15 km/h över ger bötesbeloppet 2 000 kronor
 • 15-20 km/h över ger bötesbeloppet 2 400 kronor
 • 21-25 km/h över ger bötesbeloppet 2 800 kronor
 • 26-30 km/h över ger bötesbeloppet 3 200 kronor
 • 31-35  km/h över ger bötesbeloppet 3 800 kronor 
 • 36 km/h och över ger bötesbeloppet 4 000 kronor

När man blir av med körkortet

Vid allvarliga trafiköverträdelser kan polisen välja att dra in ditt körkort. Hur länge ditt körkort blir indraget avgörs av hur allvarlig din trafikförseelse är. I vissa fall kan man få en varning men gäller det grövre överträdelser ska polisen omhänderta ditt körkort om det är troligt att Transportstyrelsen kommer återkalla ditt körkort. Exempel på situationer då polisen drar in ditt körkort är;

 • Rattfylleri eller grov vårdslöshet i trafiken
 • Smitning från olycksplats
 • Trafikbrott som fortkörning, inte stannat vid stopp, för kort avstånd till framförvarande bil etc.  

Om man fått körkortet indraget skickas anmälan och ditt körkort till Transportstyrelsen inom 48 timmar där ärendet utreds. Transportstyrelsen kontaktar sedan dig för att höra din utsago av händelsen innan de fattar beslut om indragning av körkortet. Blir körkortet indraget är det Transportstyrelsen som beslutar om längden på spärrtiden. Tiden för spärrtiden börjar gälla från det datum polisen tagit körkortet.

Förbud mot rattsurfning

Från och med februari 2018 är det förbjudet att använda telefonen när man kör och det räknas som grund för böter om man blir påkommen. Förbudet gäller när man håller i telefonen. Det är alltså okej att ta ett samtal via hörlurar eller bilens högtalare när man kör. Här hittar du en artikel om rattsurfning.

Vi hoppas du ska slippa tråkiga böter och vill uppmana dig att köra på ett ansvarsfullt och säkert sätt. När du behöver finansiering till en ny bil hjälper vi dig snabbt och enkelt, ansök direkt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

26 november 2019

Världens sämsta bilförare hittar du här!

Då har det blivit dags att göra en liten undersökning. Vi har grottat ner oss i spännande statistik kring vilka som är världens sämsta bilförare! Känner du någon som kör riktigt dåligt? Det gör vi nog alla! I den här artikeln ska vi se var i världen vi hittar de sämsta bilförarna, h…Läs mer »

12 augusti 2020

Bilförsäkring - allt du behöver veta!

Behöver du en bilförsäkring till din nya bil? Då kan du behöva göra lite research! Att försäkra sin bil är ett måste och det gäller att du har stenkoll på vad som ingår i just den försäkringen du väljer. I denna artikel ska vi ge dig våra bästa tips när det är dags att välja fö…Läs mer »

9 januari 2019

Vägmärken - har du koll på de vanligaste?

Vägmärken gör vägarna säkrare. Alla som pluggat för att ta det efterlängtade körkortet, har noggrant lärt sig vad de olika skyltarna betyder. Samtidigt är de flesta av oss medvetna om hur snabbt man kan glömma.. Vad är t.ex. skillnaden mellan påbudsmärken, väjningspliktsmärken, anvis…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilsäkerhet

Stäng