Ansök om lån

Dubbdäck – fördelar och nackdelar Publicerat 5 september 2018 under kategorin Bilsäkerhet

Mellan 1 oktober och 15 april är det tillåtet att ha dubbdäck på bilen. Det finns både för- och nackdelar med att använda dubbdäck under vinterhalvåret. I denna artikel ska vi ställa dubbarna mot väggen och reda ut varför, eller varför inte, man bör använda dubbdäck.  

Dubbdäck är som bekant ett vinterdäck som förutom att det har ett grövre mönster än sommardäcken, även är försedda med små dubbar. Dessa dubbar i metall sticker ut från däckets kontaktyta, och hjälper till att skapa ett bättre grepp på olika typer av ishalka.

Fördelar med dubbdäck

Det finns givetvis en massa fördelar med att använda dubbdäck. Kan man öka säkerheten i trafiken med dubbdäck är det kanske incitament nog för många att göra så. Här nedan listar vi några fördelar med dubbdäcken.

Bättre väggrepp på isväglag

Det här är den mest framträdande fördelen. Dubbarna som sticker ut från däcket pressas ju ner i isen på vägen under färden och ökar på så vis stabiliteten under körningen. I jämförelse med vinterdäck utan dubbar kan man förkorta bromssträckan avsevärt med dubbdäcken. Under vinterhalvåret i Sverige är det som bekant väldigt mörkt och mycket vilt som rör sig på och längs våra vägar. Att kunna förkorta sin bromssträcka denna tiden om året kan betyda att man slipper vara med om en olycka. Har man otur och råkar ut för en viltolycka, kan du läsa våra tips på hur du bör agera i denna artikel. Även styrförmågan ökar med dubbdäcken.

Hjälper efterkommande trafikanter

Dubarnas har en uppruggande effekt på väglaget vilket medför att väggreppet blir bättre för efterkommande fordon. Ju mer polerad vägbanan är, ju sämre grepp. Du som kör med dubbdäck gör alltså de som inte använder dubbdäck en tjänst!

Nackdelar med dubbdäck

Som med det mesta, har dubbarna såklart också en negativ inverkan. Här är några saker att fundera över innan du investerar i nya dubbdäck.

Dubbarna sliter på vägarna

När vägarna inte är täckta med snö och is, har dubbarna en uppslitande inverkan på vägbanan. På vägar som är hårt trafikerade kan det leda till spårbildning på vägarna vilket medför sämre vägar året runt.

Försämrad luftkvalitet

Dubbdäckens uppruggande effekt på vägbanan gör att små partiklar från både dubbarna och vägbanan sprids i luften. Dessa små partiklar kan vara skadliga för oss människor att andas in. Detta kan orsaka stora problem i områden och städer med mycket tät trafik. Det finns studier som indikerar att omkring 200 personer per år i Sverige dör i förtid på grund av dessa partiklar.

Ökat buller

Dubbarna bidrar till ökat trafikbuller, både i och utanför fordonet. Ofta är kvaliteten på dubbdäcket avgörande för hur mycket de väsnas.

Välj däck med omsorg

Beroende på var i landet man bor och hur mycket man använder sin bil under vinterhalvåret, är det bra att fundera över vilken typ av däck man sätter på bilen. Kör du mycket på is- och snöbelagda vägar kanske dubbdäck är ett bättre val för dig. Bor du däremot längre söderut eller längs kusterna där vägarna mer sällan blir isiga kanske vinterdäck utan dubbar funkar bra. Funderar du kanske på året-runt-däck? Vi har tidigare skrivit en artikel med för- och nackdelar med dessa, läs den här.

Behöver du uppdatera till en ny bil inför höst och vinter? Vi hjälper dig med billånet!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

14 mars 2018

Allt du behöver veta om sommardäck

Vad du väljer att köra på för däck har stor betydelse för din bils prestanda och din körupplevelse. Det gäller inte bara på vintern utan ditt val av sommardäck påverkar också säkerheten och bränsleekonomin ute på vägarna. Funderar du på om det är dags att investera i nya däck elle…Läs mer »

19 januari 2019

Hur väljer man bästa bilbarnstolen?

När vi väljer bilbarnstol är kraven på säkerhet och komfort stenhårda. En bra bilstol är en investering som räcker länge. Generellt sett så lönar det sig att betala lite extra för bättre kvalitet. Totalt så brukar barnet behöva byta stol tre gånger i takt med att de växer. Hur vet m…Läs mer »

19 februari 2018

Bildelar - våra bästa tips & råd

Bilar utsätts för stora påfrestningar och slits snabbare än många av våra andra ägodelar. Lyckligtvis är de konstruerade för att vara möjliga att reparera och nästan alla bildelar kan lagas eller bytas ut. Ofta överlämnar vi bilen åt en mekaniker när den inte fungerar som den ska. Med…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilsäkerhet

Stäng