Ansök om lån

Byta däck på bilen – så gör du! Publicerat 25 oktober 2018 under kategorin Bilsäkerhet

Byta däck på bilen är en enkel match! I alla fall om man vet hur man ska göra. I vissa fall kan man ju dessutom hamna i en situation som kräver att man vet hur man ska göra. Alla kan ju till exempel råka ut för en punktering. Har man då kunskap om hur man byter däck på bilen, kan man på egen hand byta däcket och ta sig vidare. Vi vill gärna sprida kunskapen och har därför sammanställt en liten guide!

Mellan 1 december och 31 mars ska man ha vinterdäck på bilen om vinterväglag råder. Från den 1 oktober till den 15 april får man lov att ha dubbdäck om det råder vinterväglag. Dessutom kan dessa datum förlängas om vinterväglag råder även innan eller efter dessa datum. Se viktig information om vinterdäck på Transportstyrelsen.

Byta däck på bilen – så här gör du!

Istället för att lämna in bilen på en verkstad när det är dags att byta däcken, kan du med rätt förberedelser och kunskap enkelt göra det själv. Inte bara får du en chans till lite härligt handarbete, du sparar även pengar!

Börja med rengöring och uppvärmning

Innan du börjar pilla på bultar och däck, är det trevligt att rengöra däck och fälg. Införskaffa valfri fälgrengöring till detta och titta gärna på vår artikel om miljövänliga bilvårdsprodukter innan du väljer produkt. Under tiden ditt rengöringsmedel får verka, kan det vara en god idé att värma upp kroppen lite. Att byta däck kan vara ett tungt jobb och med en uppvärmd kropp kan man undvika onödiga skador.

Se till att du har rätt utrustning

Ja utrustningen är viktig för att smidigt lyckas med däckbytet. Se till att du har bra arbetshandskar, en domkraft som funkar och ett fälgkors i modell rejäl. Ett fälgkors i för klent utförande kommer inte funka, du behöver stadiga grejer! Se också till att du har åtminstone någon bromskloss att placera framför något av bilens däck, så att bilen inte börjar rulla under pågående däckbyte. Det underlättar givetvis om du genomför bytet på plan mark.

Starta själva däckbytet

Så är det dags att sätta igång! Det första du ska göra är att lossa på bultarna. Ibland kan man behöva lite smörjmedel för tröga bultar som inte vill lossna. När du lossat lite på bultarna är det dags att lyfta bilen. När du sedan ska lyfta av däcken, tänk på att stå nära bilen. Om man lyfter nära kroppen får man mer kraft. Var också försiktig vid tunga lyft och undvik att överbelasta ryggen.

Rengör innan nästa däck monteras

Innan du drar på nästa däck, se till att anläggningsytorna på både bil och fälg är rena. Ofta kan man behöva torka bort smuts som samlats här innan man lyfter på det nya däcket. Se också till att behandla bultarna med lite fett innan de skruvas på plats igen. Det underlättar för nästa däckbyte.

Montera det nya däcket

Så är det dags att montera det nya däcket. Se till att du har ett bra däck med tillräckliga mönsterdjup och rätt lufttryck. När du vrider på bultarna igen, är det viktigt att de vrids på i rätt vinkel. Undvik att skada gängorna då detta kan bli en kostsamt att reparera om skador uppstår. Vrid åt ordentligt men tänk på att du ska kunna vrida loss bultarna för ett eventuellt däckbyte med de verktyg du har i bilen. Om oturen kommer på besök med en punktering till exempel. När du kört bilen några mil är det bra att dubbelkolla så att bultarna sitter stadigt på plats.

Förvara dina däck

När du monterat av dina däck gäller det såklart att förvara dessa på rätt sätt. Om några månader är det dags för däckbyte igen och då är det skönt om däcken är i toppskick! Läs gärna våra tips om däckförvaring.

Nu är du fullfjädrad däckbytarexpert! Härligt va? Skulle du vara mer intresserad av en ny bil, med däck och allt, hjälper vi dig gärna med billånet. Ansök enkelt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

5 september 2018

Dubbdäck - fördelar och nackdelar

Mellan 1 oktober och 15 april är det tillåtet att ha dubbdäck på bilen. Det finns både för- och nackdelar med att använda dubbdäck under vinterhalvåret. I denna artikel ska vi ställa dubbarna mot väggen och reda ut varför, eller varför inte, man bör använda dubbdäck.   Dubbdäck är…Läs mer »

14 mars 2018

Allt du behöver veta om sommardäck

Vad du väljer att köra på för däck har stor betydelse för din bils prestanda och din körupplevelse. Det gäller inte bara på vintern utan ditt val av sommardäck påverkar också säkerheten och bränsleekonomin ute på vägarna. Funderar du på om det är dags att investera i nya däck elle…Läs mer »

19 januari 2019

Hur väljer man bästa bilbarnstolen?

När vi väljer bilbarnstol är kraven på säkerhet och komfort stenhårda. En bra bilstol är en investering som räcker länge. Generellt sett så lönar det sig att betala lite extra för bättre kvalitet. Totalt så brukar barnet behöva byta stol tre gånger i takt med att de växer. Hur vet m…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilsäkerhet

Stäng