Ansök om lån

Bildelar – våra bästa tips & råd Publicerat 19 februari 2018 under kategorin Bilsäkerhet

Bilar utsätts för stora påfrestningar och slits snabbare än många av våra andra ägodelar. Lyckligtvis är de konstruerade för att vara möjliga att reparera och nästan alla bildelar kan lagas eller bytas ut. Ofta överlämnar vi bilen åt en mekaniker när den inte fungerar som den ska. Med lite kunskap om olika bildelar kan du istället själv ta kontroll över situationen. Utbudet av information är mycket stort idag! I den här artikeln ger vi lite tips och råd om bildelar och hur du ska gå tillväga för att laga eller byta ut dessa. 

Vilka delar som slits mest på bilen beror mycket på hur den körs. Det beror också på och typ av vägar och väder den utsätts för. Ett fordon som körs mycket på kustnära grusvägar i Skåne utsätts för helt andra påfrestningar än en bil som framförs på vägar med tuffa vinterförhållanden i norra delen av Sverige. Generellt kan man dock säga att delar som bromsar, bilbatteriet, EGR-ventilen, insprutningsventil, strålkastarlampa, kompressor, drivremmar och partikelfilter hör till de bildelar som man kan behöva byta ut med jämna mellanrum. Vissa byten är enkla och billiga. Andra bildelar är så dyra att byta ut att det i vissa fall kan vara bättre att köpa en ny bil. Kamaxeln är ett exempel på en bildel som kan vara kostsam att byta. Genom att jämföra priser på de delar man behöver, går det dock att komma ner i pris. Ofta betalar man betydligt högre priser för delarna i verkstaden än när man köper dem själv. Tänk på detta när det gäller nya bildelar:

  • Använd prisjämförelsetjänster online
  • Vissa bildelar bör du ha hemma innan de måste bytas
  • Besiktningen ger dig bra information om kommande byten
  • Alla verkstäder arbetar inte med alla bildelsmärken
  • Lägst pris är inte alltid den bästa affären

Ta hjälp av proffsen med dina bildelar!

Om man inte själv är bra på att mecka med bilen, kan det vara komplicerat att köpa bildelar som man sedan ber någon annan att installera. Många verkstäder tar ut ett högre pris på själva arbetet om du inte köpt delar direkt av dem. Jämför priser och servicenivå mellan olika verkstäder innan du bestämmer dig. Ha framförhållning! Att byta bildelar i en ”nödsituation” blir ofta dyrare än att göra det innan det är försent. Att bilbatteriet går sönder är ett vanligt problem som främst inträffar på hösten när det slår om till lite kallare väder. Se då över äldre batterier i slutet av sommaren.

När du köper en begagnad bil är det mycket viktigt med tillförlitlig information om tidigare genomförda byten. Det påverkar värdet på bilen i väldigt hög grad. Vilken typ av bildelar du ska satsa på att köpa på egen hand beror mycket på hur kunnig du är när det handlar om byten och reparationer av bildelar. Har du en duktig mekaniker med god servicekänsla brukar du också kunna komma till verkstaden med delar som du hittat själv till fina priser. Att köpa bildelar handlar inte bara om att lösa problem, det kan också vara ett sätt att göra sin ögonsten lite mer personlig. Är olyckan framme och det blir dags att skaffa en helt ny bil, då hjälper vi dig såklart med billånet.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

5 september 2018

Dubbdäck - fördelar och nackdelar

Mellan 1 oktober och 15 april är det tillåtet att ha dubbdäck på bilen. Det finns både för- och nackdelar med att använda dubbdäck under vinterhalvåret. I denna artikel ska vi ställa dubbarna mot väggen och reda ut varför, eller varför inte, man bör använda dubbdäck.   Dubbdäck är…Läs mer »

12 augusti 2020

Bilförsäkring - allt du behöver veta!

Behöver du en bilförsäkring till din nya bil? Då kan du behöva göra lite research! Att försäkra sin bil är ett måste och det gäller att du har stenkoll på vad som ingår i just den försäkringen du väljer. I denna artikel ska vi ge dig våra bästa tips när det är dags att välja fö…Läs mer »

19 januari 2019

Hur väljer man bästa bilbarnstolen?

När vi väljer bilbarnstol är kraven på säkerhet och komfort stenhårda. En bra bilstol är en investering som räcker länge. Generellt sett så lönar det sig att betala lite extra för bättre kvalitet. Totalt så brukar barnet behöva byta stol tre gånger i takt med att de växer. Hur vet m…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilsäkerhet

Stäng