Ansök om lån

Världens snabbaste bil – Den här modellen kör tomten! Publicerat 13 december 2021 under kategorin Bilinspiration

Undrar du också vilken bil tomten kör? För att hinna till alla hus i tid behöver tomten världens snabbaste bil – och dessa hastigheter kommer att chockera er! Industrin utvecklas ständigt och det krävs något alldeles extra för att slå rekorden. Vi har samlat ihop data om världens snabbaste bil och med denna bilens otroliga teknologi och mekanik så förstår vi verkligen hur tomten hinner med sitt schema!

Vilken var bilen att slå?

Sveriges egna Koenigsegg  

Det var faktiskt så att tomten körde en svensktillverkad bil, världens snabbaste bil var Sveriges egna Koenigsegg. 2017 åkte Koenigsegg till USA för att slå hastighetsrekordet som sattes av Bugatti Veyron Super Sport år 2010. Sträckan de använde var hela 19 km lång för att kunna komma upp i bilens topphastighet. Rekordet att slå var otroliga 430,98 km/h!

Detta rekordet slog Koenigsegg med sin Agera RS som lyckades komma upp i helt orimliga 447,23 km/h! Detta rekord slogs på en offentlig motorväg i Pahrump, Nevada. Vid dessa rekordförsök stängs självklart vägen av för testet och det utförs med ett överflöd av säkerhetsåtgärder. 

Hur går dessa rekorden till?

Det finns en stor skillnad mellan teoretiska topphastigheter och reella. Vad dessa rekord räknar, och vad denna artikel avser, är de reella testerna som görs. Men då uppstår följande frågor: Hur görs dessa tester? Vilka är reglerna?

För att kvalificeras för rekord ska följande uppfyllas: 

  • Bilen ska säljas kommersiellt
  • Testet ska utföras på en offentlig väg
  • Bilen ska ha normala däck
  • Testet ska utföras i motsatta riktningar för att sedan beräkna medelvärdet av hastigheten. 

Detta betyder alltså att bilen inte ska vara en konceptbil, den ska heller inte testas på en bana med perfekt underlag med däck speciellt framtagna för hastighet. Man gör sedan testet åt ett håll för att sedan köra samma sträcka tillbaka, detta görs för att få en bättre uppfattning om den verkliga topphastigheten samt för att motverka klimatet och vädrets påverkan på hastigheten. 

Efter detta kan man alltså analysera videomaterial, GPS:data och bilens interna mätare för att bedöma om det är världens snabbaste bil eller ej. 

Den nya mästaren är…

2020 SSC Tuatara

Så sent som i oktober 2020 satte SSC sig på jakt efter rekordet. De utförde testet efter flera månaders planering och förberedelse. Men innan vi dyker in på det faktiska rekordet så kan det vara bra att täcka bilen i sig. För många kan SSC vara ett okänt bilmärke, och med all rätt – de tillverkar hyperbilar, som är snäppet över superbilar. Superbilar är bland världens bästa, men hyperbilar sätter ribban ett steg högre och pressar tekniken och vår ingenjörskonst till sina gränser.

SSC Tuatara får sin kraft ifrån en 5.9 liters twin-turbocharged V8 med hela 1750 hästkrafter! Denna bil körs på Etanol, men kan även köras på bensin, dock sjunker den effektiva effekten till runt 1350 hästkrafter. SSC är ett amerikanskt bilmärke som tillverkar hyperbilar och deras nya Tuatara görs enbart i 100 exemplar och kostar över 2 miljoner dollar styck.

Den nya hastigheten att slå

Nu kommer vi alltså till själva rekordet. Vi vet att hyperbilen Tuatara redan sticker ut från mängden med sin otroliga kraft, och lika kraftiga prislapp. Denna bil har faktiskt två rekord, varav endast ett av dem anses som giltigt. I oktober 2020 körde bilen hela 508,72 km/h! Siffran i sig är helt vansinnigt hög. För att sätta det i perspektiv, så kör höghastighetståg i Sverige i ca. 250 km/h. Men detta rekord kom med sina problem, ett av många var att GPS:data och hastighetsdata inte stämde överens. 

De gjorde sedan om testet i början av 2021, dock på en flygbana vid Kennedy Space Center. Här slog bilen officiellt Koenigseggs rekord på 447,23 km/. 

Vad blev den nya siffran? Hela 455,28 km/h. 

Viktigt att ta hänsyn till här är att detta för tillfället eliminerar Tuataran från listan av hastighetsrekord eftersom de gjorde detta på en privat väg, men SSC har planer på att återvända till motorvägen och då vill de komma upp i sina 500 km/h igen!

Kommer tomten att byta upp sig?

Så vilken bil kör tomten?

Det finns ett gäng hyperbilar för tomten att välja mellan. Följs utvecklingen av tomten så kan vi gissa att det har stått såväl en Bugatti Veyron Super Sport som en Koenigsegg Agera RS i garaget. Nu för tiden kanske tomten kör sin egen SSC Tuatara, och det hade definitivt förklarat hur alla paket hinner delas ut i tid.

Men en sak är säker, dessa hyperbilar slår rekord som aldrig förr och de pressar tekniken, mekaniken och ingenjörskonsten till sina yttre gränser. När renarna får vila så kör definitivt tomten en av dessa hyperbilar, och vem vet, denna julen kanske vi ser tomten flyga förbi i över 500 km/h! 

Är du nu redo att investera i en ny bil? Kontakta oss här så hjälper vi dig med finansiera köpet!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

19 mars 2019

Upptäck nya Volvo V60 Cross Country!

Volvo V60 Cross Country är det senaste tillskottet i Volvo V60-familjen som bara växer. Den nya Cross Country-modellen bygger på den vanliga Volvo V60, som lanserades tidigare i år. Söker du en bil som du kan ta dig fram i tuff terräng med samtidigt som du inte vill kompromissa med design och …Läs mer »

5 februari 2018

5 heta nya bilar 2018

Nytt år, nya möjligheter och framförallt nya bilar! Inför det nya året har vi flera spännande modeller att vänta från både gamla och nya märken. I den här artikeln presenterar vi främst hybrid- och elbilar, men även bensin- och dieselbilar. Vi kikar på både budgetbilar och lyxigare va…Läs mer »

13 maj 2020

Här är världens snabbaste bilar!

Världens snabbaste bil är helt klart en eftertraktad titel! Att slå rekord är såklart eftersträvansvärt för vissa och i bilvärlden gillar man ju att vara bäst. I denna artikel ska vi kika på de sex snabbaste produktionsbilarna just nu. Detta vill du inte missa! Världens snabbaste bilar &…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilinspiration

Stäng