Ansök om lån

Vi granskar klassikern – DeLorean DMC-12 Publicerat 15 januari 2019 under kategorin Bilinspiration

Vi åker tillbaka till framtiden, närmare bestämt till 70-talet när John Z DeLorean gör verklighet av sin vision. En av bilhistoriens mest hypade modeller, mycket tack vare sin roll i filmtriologin ”Tillbaka till framtiden” då skådespelaren Michael J Fox i rollen som Marty McFly körde en DMC-12. Och den riktiga historien om DeLorean bjuder minst lika mycket spänning som filmen. Följ med oss när vi granskar klassikern DeLorean DMC-12. 

DeLorean lanserades som bilen som aldrig skulle bli gammal. Men trots vilja, stor kreativitet och en klar vision är bilens historia en av de kortaste.

 

DeLoreans historia

john z delorean

Under 1970-talet jobbade John Z DeLorean som designchef hos General Motors. Trots att detta var ett toppjobb strax under VD:n så tyckte John Z inte att han hade tillräckligt mycket frihet för sitt skapande. Och efter ett turbulent avslut startade John Z sin egen verksamhet den 24 oktober 1975. Hans dröm var att lansera en bil som aldrig skulle bli gammal. Till sin hjälp hade han flera investerare, en av dessa var brittiska staten som lånade ut 530 miljoner pund för att John Z skulle lägga sin nya fabrik i Dunmurry på Nordirland och på så vis skapa 2000 nya jobb. Företaget DeLorean Motor Company (DMC) startades och 1976 visades första prototypen upp. Denna fick dock arbetas om ordentligt, och inte förrän 1981 lanserades bilen DeLorean DMC-12. Fabriken var modern för sin tid och kunde enligt beräkningar producera 30 000 bilar per år. Men 1983 gick företaget i konkurs med endast omkring 9000 tillverkade bilar. Historien om DeLorean DMC-12 var över innan den ens hann börja.

 

Design

delorean prototyp

Vid prototypen 1976 upptäcktes en rad problem. John Z hade köpt patent till en plastgjutningsmetod som möjliggjorde en stark, lätt och billig grundstomme. Den dömdes ut och bilen försågs med en kryssram av samma typ som finns i Lotusbilar. Motorn blev en V6:a som sänktes från 170 till 130 hästkrafter, sedan höjdes bilen för att möta de amerikanska kraven som fanns på stötfångare. DeLorean hade antingen femväxlad manuell låda eller trestegsautomat.  Med de karakteristiska måsvingedörrarna på karossen, designad av ItalDesign fick DeLorean det futuristiska utseende som än i dag är kopplat till bilen.

 

Äga en DeLorean DMC-12

delorean dmc12

Intresset för DeLorean är uppåtgående. I Texas finns ett företag som i många år har kämpat för rätten att återuppta tillverkningen. Och till mångas stora glädje går det nu att förbeställa en egen DMC-12 från företagets hemsida. Priset beräknas bli omkring 900 000 kronor. Är du däremot intresserad av den äldre modellen så finns det största utbudet i USA. Där går en bil i bra skick loss på runt 200 000 kronor. Sedan tillkommer frakt, tull och moms såklart. I Sverige är det få DeLorean som byter ägare, det finns bara runt 60 exemplar och större delen av dessa står uppställda på museer och i privata samlingar. Har du tur och hittar en till salu kan du räkna med att få betala runt 300 000 kronor. Och visst kan det vara värt pengarna när du köper din helt egna framtidsmaskin.

Är du redo för en framtidsmaskin? Då kan vi hjälpa dig med finansieringen, ansök om billån här! Är du intresserad av att importera en bil? Läs om hur det kan löna sig här!

 

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

8 augusti 2017

Polisens nya vrålåk

Visst känns det viktigt att polisen kör runt i de absolut bästa, mest gedigna bilarna som finns när de är ute och gör gatorna säkrare? Du vet kanske att den svenska polisen sedan länge kört Volvo. Nu ersätts favoriten XC70 med nya V90 Cross Country. Vi gillar testet som Teknikens Värld gj…Läs mer »

18 september 2019

Månadens lyxbil: Toyota GR Supra

Toyota GR Supra – renaste körupplevelsen någonsin enligt Toyota. Toyota GR Supra är femte generationen av Supra, som enligt Toyota är skapad för leverera en körupplevelse i toppklass. Både på racerbanan och på vägarna.  Toyotachefen Aiko Toyoda håller Supra väldigt nära hjär…Läs mer »

28 september 2020

Monsterbilar - riktiga värstingar!

Monsterbilar – extrema bilar när de är som allra bäst! Oavsett om det gäller storlek, prestanda eller snygghet, har vi samlat de monsterbilar vi tycker är coolast! Häng med när vi spanar in några riktiga värstingar. Monsterbilar Många förknippar kanske termen monsterbilar med monste…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilinspiration

Stäng