Ansök om lån

Månadens lyxbil: BMW Z4 Publicerat 20 augusti 2019 under kategorin Bilinspiration

En ny lyxbil att grotta ner oss i står på schemat för denna artikel. BMW Z4 kommer från BMWs Z-serie som är en samling roadster-modeller från den tyska biltillverkaren. Z står för zukunft – det tyska ordet för framtid. Bara det säger ju en hel del om denna modellserie! Häng med när vi spanar in vår favvo i Z-serien, Z4!

Första generationen Z

bmw z1

För att få ett hum om hur Z4:an uppkom börjar vi från start. Från 1989 till 1991 lanseras och produceras BMW Z1. Z1:an har ett väldigt säreget drag – dess dörrar öppnas varken utåt eller uppåt. Men hur öppnas de då, tänker ni säkert nu. Jo, dörrarna öppnas genom att de hissas ner i dörrtröskeln! Väldigt ovanligt och bilen tillverkades faktiskt endast i 8 000 exemplar. 

Andra & tredje generationen Z

bmw z3 james bond golden eye_3

Andra generationen eller BMW Z3 tillverkas under åren 1995-2002 och är den första massproducerade roadstern av BMW. Denna pärla introducerades för första gången i Bondfilmen GoldenEye och lanserades som årsmodell 96 därefter. Mer än 15 000 bilar hade redan sålts när bilen introducerades – vi misstänker en viss Bondfeber.

Tredje generationen, BMW Z8, designas av dansken Henrik Fisker och produceras mellan åren 2000-2003. Z8:an skapades med en av BMWs populära konceptbilar i åtanke, nämligen BMW Z07.

Fjärde generationen Z – välkommen BMW Z4

BMWZ4 e85_4

Så har vi äntligen kommit fram till stjärnan i denna artikel nämligen den första BMW Z4! Denna modell är även känd som E85 och designades även denna av en dansk, Anders Warming. Initialt fanns bilen endast som en roadster-modell men en coupé-modell lanserades 2006. Produktionen skedde mellan 2002-2008. 

Femte generationen

BMW_Z4__5

Generation fem produceras mellan 2009-2016 och är den första modellen med en nedmonterbar hardtop. Detta betydde att det inte längre fanns en roadster och en coupé-modell. Nu fick man istället båda i en! Tillverkningen flyttades nu från Spartanburg i USA till Regensburg i Tyskland. 

Sjätte generationen Z4

bmw_z4_roadster_6

Så är vi i samtid! I augusti 2018 annonserades den nya (tredje) generationen, BMW Z4. Soft-topen är tillbaka och bilen säljs i tre olika utföranden i Sverige – BMW Z4 M40i, Z4 Sportline och Z4 M Sport. Prestandan kan man såklart inte anmärka på, och väljer man värstingvarianten kan man räkna med att göra 0-100km/h på 4,5 sekunder. Detta med nätta 340 hästkrafter innanför huven. Priset varierar såklart efter vilka tillval man gör men ligger på mellan ca 455 000 till 637 000 kronor.   

Sugen på en BMW Z4? Fixa billånet hos oss! Vill du läsa om andra lyxbilar? Här hittar du mer om Mercedes AMG GT Roadster, Rolls Royce Phantom eller Polestar 2.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

28 september 2020

Monsterbilar - riktiga värstingar!

Monsterbilar – extrema bilar när de är som allra bäst! Oavsett om det gäller storlek, prestanda eller snygghet, har vi samlat de monsterbilar vi tycker är coolast! Häng med när vi spanar in några riktiga värstingar. Monsterbilar Många förknippar kanske termen monsterbilar med monste…Läs mer »

21 januari 2020

Tidernas coolaste bilar - enligt oss!

Coola bilar finns det gott om, det är något som är säkert! Men det finns ju några modeller som verkligen står ut i mängden. Vi har såklart sammanställt en lista med coola bilar som ni kan få njuta av. Hoppas ni håller med oss! DeLorean DMC-12 Det här är en riktig klassiker. Känd från …Läs mer »

8 maj 2019

Månadens lyxbil: Rolls Royce Phantom

“In a world where unique is rarely experienced, Phantom is unmatched. Unrivalled. One of one.” Så beskriver Rolls-Royce Motor Cars sin signaturbil Phantom. Rolls-Royce Phantom 1 lanserades för första gången redan 1925 – och har sedan dess kommit i ett flertal versioner. Senaste lanseri…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilinspiration

Stäng