Företagsleasing

Företagsleasing – Vi reder ut begreppen

Volvo – ett av de mest leasade bilmärkena i Sverige

Vad innebär leasing?

Leasing innebär att personen eller företaget hyr varan/produkten under en period för en månadskostnad, istället för att köpa den. Funktionen blir således viktigare än själva ägandet. Företag som leasar binder inte heller upp sitt eget kapital i varan/produkten, utan kan istället använda det till annat i verksamheten. Leasingobjektet fungerar också som säkerhet för finansieringen, inga andra säkerheter behövs.

Finansiell leasing vs Operationell leasing

Det finns två olika typer av leasing som skiljer sig åt i form och bokföringsmetod, Finansiell leasing och Operationell leasing.

Finansiell leasing har traditionellt sett varit den vanligaste formen i Sverige (till skillnad från de flesta andra länder, där Operationell leasing är mycket mer dominerande). Den mest avgörande skillnaden är vem som står risken för bilens restvärde när leasingavtalet löper ut. Vid Operationell leasing är det leasingföretaget som står tar risken för restvärdet. Det är alltså leasingföretaget som förlorar på om restvärdet är lägre än beräknat och också de som vinner på om restvärdet är högre än beräknat. Vid Finansiell leasing är det istället leasetagaren som står risken för restvärdet.

Finansiell leasing

Liknar ett lån med leasingobjektet som säkerhet. Det innebär att personen som leasar t.ex. leasar en bil, betalar en fast månadskostnad till leasingföretaget, men är ansvarig för bilen under leasingperioden. Det betyder att personen som hyr betalar själv för exempelvis underhåll, drivmedel, försäkringar och reparationer. Finansiell leasing kan därmed ses som ett köp, men där köpet förfaller efter att leasingperioden gått ut. Leasetagaren är då skyldig att antingen köpa loss produkten eller hitta en annan leasetagare. Investeringen i produkten tas in i företagets balansräkning.

Operationell leasing

Liknar traditionell långtidshyra där leasingföretaget fortfarande har ansvar för produkten när den är uthyrd. Den här typen av leasing är vanligast internationellt sett och innebär att försäkringar, underhåll och övriga kostnader som kan uppstå betalas av leasingföretaget. Leasingföretaget tar tillbaka produkten efter att leasingavtalet gått ut. Det innebär också att leasetagaren inte har någon restvärdesrisk. Operationell leasing tas inte upp i balansräkningen då produktens värde i sammanhanget blir ointressant. Det blir istället en hyreskostnad som bokförs som en direkt kostnad. Företaget får bättre soliditet då det egna kapitalet inte används.

Vårt råd är att vara noggrann när det är dags att leasa företagsbil. Ta reda på exakt vad som gäller för just ditt avtal. Vi kan självklart alltid hjälpa dig. Ring oss på 0770-17 60 60 eller fyll i namn och telefonnummer här, så ringer vi upp dig.

Hett just nu är att leasa miljöbil – läs mer.

Lycka till med leasingen!

/Vännerna på MyMoney 

Volkswagen – ett av de mest leasade bilmärkena i Sverige

Köpa bil

Framtiden är här: Tyskland testar självkörande bilar

Helt autonoma bilar som kör sig själva. Det låter som taget ur en sci-fi film men faktum är att utvecklingen kring självkörande bilar har gått fort. Det som låter som en framtidsvision kan snart vara tillgängligt för vanliga bilköpare.…

5 snabba

5 tips när du tvättar bilen

Nu är vintern slut (förhoppningsvis) och nyttan av en biltvätt håller i sig längre. Dags att få din käraste ägodel att skina som solen. Vi har listat 5 bra tips som du bör kolla in: Testa en skumspruta Nymodigheter?…

Sälja bil

Så får du bäst betalt för din bil

Alla vill ha så mycket som möjligt när det är dags att sälja bilen. Här kommer våra tips för att maximera beloppet:   Ha koll på pappren! Du måste kunna visa upp för köparen att du betalt in vägskatten,…

Fler kategorier