Inspiration

Med 2017 i backspegeln

Det gångna året har kantats av spännande nyheter och debatter vad gäller bilar. Vi har skrivit om allt från att svenskar blir glada av att köpa bil, den ökande utvecklingen av självkörande bilar, nya läckra sportbilar på marknaden, bonus-malus, företagsleasing, den livliga debatten om dieselbilar samt så klart 5 snabba om allt från hur du bäst vårdar din bil, till fickparkering, vinterdäck och tips inför bilköpet.

Hos oss hittar du även framöver biltips, råd och rön. Följ med oss på en spännande resa in i 2018. Här är 5 punkter som vi ser som aktuella för det nya året:

  • Intelligent automatisering – Autonoma system blir allt viktigare för företag. Det gäller inom de flesta branscher och 2018 blir de självkörande bilarnas år, de sätts verkligen på kartan och blir en självklarhet för gemene man.
  • Inga mobiler i handen – Från och med 1 februari 2018 blir det olagligt att köra bil med mobiltelefon i handen. Alltså, inga samtal, sms eller liknande. Handsfree måste användas. Det är ett förtydligande av att det tidigare stod i lagen att det var förbjudet att hantera mobilen så att det ”menligt inverkar på körningen”.
  • Fler elbilar – Antalet laddbara fordon ökar stadigt, och vi tror på en rejäl framfart även under kommande år. Nu inför regeringen även ett “ladda-hemma-stöd” för dem som installerar hemmaladdare för bilar. Det träder i kraft i februari 2018.
  • Förmånsvärdet för tjänstebilar – Det beskattningsbara värdet av bilförmån 2018 höjs.  Höjningen blir dock marginell. Riksgälden har bestämt statslåneräntan till 0,49 procent. Det ränterelaterade beloppet beräknas till 75 procent av statslåneräntan multiplicerat med nybilspriset för bilmodellen. Eftersom statslåneräntan för 2018 inte når upp över golvet (på 0,50 procent), så höjs inte den ränterelaterade delen av förmånsvärdet. Basbeloppet 2018 höjs med 700 kr till 45 500 kr. Eftersom 31,7 procent av basbeloppet ska ingå i förmånsvärdet, höjer det värdet av alla bilförmåner med 220 kr per år, eller knappt 20 kr i månaden. Räkna ut ditt förmånsvärde här.
  • Trängselskatt – Förutom att bonus-malus-systemet införs, så måste tjänstebilisterna skatta för trängselskatteförmånen ur egen ficka från och med 2018. Beloppen kan variera men cirka 700 kronor mindre i plånboken per månad är vad många har att vänta sig.

Alltså stort fokus på koldioxidutsläppen, elbilar, miljö och teknik under nästa år. För att det inte ska svida alltför mycket i plånboken rekommenderar vi att valet av tjänstebil övervägs noga.

God jul och gott nytt år önskar vännerna på MyMoney

Bil Inspiration

Volvos självkörande bil testas nu av familjer

Volvo kallar det Drive Me –  världens största test för självkörande bilar för vanliga människor i trafik. Upp till hundra självkörande bilar ska testas av familjer i Göteborg. Drive Me började redan 2013 och nu är det alltså äntligen…

5 snabba

5 snabba – förhandla ner bilpriset

Funderar du på att köpa en bil via en bilhandlare? Här har vi samlat 5 tips som kan hjälpa dig att få bästa möjliga pris. 1. Få med lite extra Du kan till exempel förhandla fylld bensintank, motorvärmare eller…

Bil Inspiration

In-car Delivery – nyheten inom nätshopping

Bild: Volvo Cars Volvo Cars imponerar med sin nya tjänst In-Car Delivery. Alla vet vad home delivery är – att få något som man köpt på nätet levererat hem till dörren. Varför skulle inte kunder som shoppar på nätbutiker…

Vad ska man tänka på när man köper miljöbil?
Köpa bil

Vad ska man tänka på när man köper en miljöbil?

Det har under många år varit kristallklart att bensindrivna bilar är en skada för miljön och att vi på något sätt måste minska koldioxidutsläppen. Runt om i världen forskas det på miljövänliga alternativ på flera olika sorters drivmedel. Flera…

Fler kategorier