Ansök om lån

Spara pengar genom att gå över till värmepump Publicerat 29 januari 2020 under kategorin Hus & Hem

Att värma upp sin bostad kan bli en kostsam historia. Beroende på storlek på bostaden och val av uppvärmningsmetod kan prislappen skilja en hel del. I den här artikeln ska vi kika på hur du kan spara pengar på att välja ett uppvärmningssystem som använder värmepumpen till din bostad.

Olika typer av uppvärmning

värmepump olika typer 2b

Det finns en hel rad olika alternativ när det gäller uppvärmning av hus. Här nedan går vi kort igenom olika alternativ och för- och nackdelar.

Direktverkande el

värmepump direktverkande el 3

Under 70-talet var det många som installerade eldrivna element i hemmet då elen var billig. Med tanke på hur elpriserna har skjutit i höjden senaste åren är det idag inte ett speciellt kostnadseffektivt alternativ. Billig installation men dyrt i drift. 

Värmekostnad per år för normalstor villa: ca 20 000 kronor.

Oljeeldad panna

värmepump oljepanna 4

Här är en något föråldrad lösning. En oljeeldad panna består av flera delar, själva oljetanken en mindre dagtank, en brännare och en varmvattenberedare. Oljan brinner och värmer upp vattnet som i sin tur leds ut i vattenburna element. Att installera en ny oljepanna idag är varken ekonomiskt hållbart eller miljömässigt försvarbart. 

Värmekostnad per år för normalstor villa: ca 30 000 kronor.

Vedeldad panna

värmepump vedeldad panna 5

Kanske det äldsta sättet att värma hus. Principen är densamma som för den oljeeldade pannan men istället för olja använder man ved som man eldar med. Värmen som bildas värmer upp vattnet i varmvattenberedaren som sedan leds ut i vattenburna element i huset. Den här metoden kräver en hel del arbete då du själv måste tillsätta veden. Den här metoden är både kostsam och arbetsam.

Värmekostnad per år för normalstor villa: ca 20 000 – 40 000 kronor.

Pellets

closeup image of wood pellets

Elda med pellets istället för ved eller olja är mer effektivt men kräver en hel del yta att förvara pelletsen på. Dessutom måste du tömma aska ca en gång i veckan beroende på hur din panna ser ut.

Värmekostnad per år för normalstor villa: ca 20 000 – 40 000 kronor.

Fjärrvärme

värmepump fjärrvärme 7

Att värma huset med fjärrvärme är inte något som är tillgängligt för alla. Om ditt hus är anslutet till ett fjärrvärmenät kan du välja denna uppvärmningsmetod. Om du kan ansluta dig till ett fjärrvärmenät så skapas värmen någon annanstans och förs sedan via underjordiska rör hem till ditt hus. Du behöver dock installera en fjärrvärmeväxlare som kostar någonstans från 20 000 kronor beroende på modell. Ett billigare alternativ långsiktigt men kräver som sagt att du har möjlighet att ansluta till ett fjärrvärmenät. 

Värmekostnad per år för normalstor villa: ca 10 000 kronor

Varför du ska välja värmepump

värmepump värmepumpar 8

Ovan har vi listat uppvärmningsalternativ som alla har både för- och nackdelar men gemensamt för alla är att driftkostnaden per år ligger ganska högt. Väljer man istället ett alternativ med värmepump kan man räkna med lägre driftkostnader även om installationen ofta är dyrare. Nedan har vi listat några olika alternativ och deras för- och nackdelar.

Bergvärme

värmepump bergvärme 9

Att installera bergvärme är lite mer komplicerat. Men metoden går ut på att man borrar 50-200 meter ner i marken för att samla upp värme som sedan förs upp och omvandlas till värme som värmer upp ditt hus. En dyrare installation men en effektiv uppvärmningsmetod med lägre långsiktig kostnad. 

Installationskostnad för bergvärmepump: Ca 100 000 – 200 000 kronor

Värmekostnad per år för normalstor villa: ca 10 000 kronor

Sjövärme

värmepump sjövärme 10

Sjövärme är liknande bergvärmen men istället för att borra i marken, hämtar kollektorslangen värmen från en sjöbotten. Denna metod kräver såklart att du bor sjönära men är liksom bergvärmen en mer hållbar lösning både ekonomiskt och miljömässigt. 

Installationskostnad: ca 120 000 – 150 000 kronor

Värmekostnad per år för normalstor villa: ca 10 000 kronor

Grundvattenvärme

värmepump grundvattenvärme 11

Att värma med grundvattenvärme är samma princip som för berg- och sjövärme men man hämtar istället energin från grundvattnet i en brunn. Även detta ett stabilt och bra alternativ för att hålla uppvärmningskostnaderna nere på lång sikt. Dessutom miljövänligt.

Installationskostnad: ca 120 000 – 150 000 kronor

Värmekostnad per år för normalstor villa: ca 10 000 kronor

Solceller

värmepump solceller 12

Det här är ju kanske framtidens mesta uppvärmningsmetod! Mycket har hänt med solceller de senaste åren och utvecklingen går ständigt framåt. Installation av solceller är såklart också ganska kostsam men kan hålla dina energikostnader på en låg nivå när installationen väl är gjord. För mer info om solceller, kolla här!

Värme till huset behöver vi alla. Så här väljer du rätt värmepump. Behöver du ny värmepump och vill ha hjälp med finansieringen? Ansök om lån här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

18 februari 2019

Så här fixar du bästa billånet!

Att låna pengar till din nya bil ska kännas tryggt, säkert och såklart vara en smidig process. Vare sig det gäller ett lån till din första bil eller till din nya familjebil så finns vi på MyMoney här för att hjälpa dig. Lånet skräddarsys för dig och efter dina förutsättningar och vi…Läs mer »

5 november 2018

Allt du behöver veta om billån!

Vi på MyMoney är experter på billån. Det finns i princip ingenting vi inte vet om processen kring att ansöka om ett billån. För många kan det säkert kännas svårt och krångligt med billån, det är det inte! För att bevisa det, har vi sammanställt den här artikeln som förhoppningsvis …Läs mer »

9 april 2018

Billån utan kontantinsats – funkar det?

Många långivare och banker kräver en rejäl kontantinsats för att du ska få möjlighet att låna till din drömbil. Vår filosofi är att alla ska ha möjlighet att göra ansökan om lån, hos oss kan du själv välja hur mycket du vill lägga kontant - om något alls. Vi har samlat våra bäst…Läs mer »

14 februari 2018

Bilfinansiering – så fixar du drömbilen.

För många är bilen en viktig del för att vardagen ska gå ihop - vi ska pendla till jobbet, skjutsa barnen till aktiviteter och storhandla. Drömbilen kan se ut på många olika sätt, för den stora familjen är det kanske en minibuss eller en stadsjeep och för andra hushåll en sportigare var…Läs mer »

6 juni 2017

Billån: 5 heta tips!

Vi har samlat några viktiga punkter i en checklista att tänka på när du ska låna pengar till din nya bil. Hur just ditt billån kommer att se ut och vad din månadskostnad kommer att bli beror på ett antal olika parametrar, börja med att bestämma dig för hur du vill att ditt upplägg ska se…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng