Ansök om lån

Tänk på detta när du ska installera nya fönster Publicerat 25 mars 2020 under kategorin Hus & Hem

Dags för nya fönster? Visste du att upp till en tredjedel av husets värme kan gå förlorad till följd av dåligt isolerade, underhållna eller felaktigt monterade fönster? I denna bloggartikel ger vi dig våra bästa tips inför ditt fönsterbyte – för att minska energikostnader, öka ljusinsläpp och på köpet öka värdet på din bostad. Häng med! 

Nya fönster – låt oss prata karmar!

byta-fönster-1

Börja med att välja vilka fönster du vill ha. Först ut är att avgöra vilken typ av karm du önskar. De vanligaste alternativen på marknaden är aluminium, trä eller PVC. Viktigast är dock att man köper fönster som harmonierar med huset, så att man inte gör avkall på husets själ. Tips! Läs artiklarna Välj rätt fönster och Fönster – rätt form, material och placering för mer inspiration.

3 snabba

  • Aluminiumklädda fönster är ett bra material som många leverantörer lämnar goda garantier för och de kräver minimalt underhåll.
  • Träfönster kan vara väldigt vackra, men tänk på att de påverkas av väder och vind, angrips av svamp och kräver regelbunden underhållning. 
  • PVC-fönster har blivit vanligare på senare år och kommer med många fördelar såsom lång livslängd och att de är underhållsfria. 

Hur fångar man husets själ?

byta-fönster-5

För Svenska Fönster priset vinnaren Anna Chavepayre klingar fönster synonymt med husets själ. För henne är fönstret allt: ljuset, luften & rörelsen.

 “Att välja rätt slags fönster kan förändra hela huset”.

Anna betonar vikten av att låta sina fönster fånga husets själ och hur viktigt det är att tänka på vad du vill att ditt/dina nya fönster kan och ska göra, istället för hur de ser ut. Undvik att snöa in för mycket på material och yta när du står inför ditt stundande fönsterbyte. Våga gå på känsla (och välj hantverkare/firma med omsorg!). Vilka egenskaper behöver de nya fönstren ha för att passa just dina behov?

Öppningsbara fönster eller inte?

nya-fönster-öppningsbara-4

Utifrån en ekonomisk synpunkt är det helt klart mest fördelaktigt att välja icke öppningsbara fönster (fasta fönster) vid ett fönsterbyte, då dessa är betydligt billigare. Tänk dock på att förutom faktumet att det av säkerhetsskäl måste vara minst ett fönster i varje rum som är helt öppningsbart, så är det även viktigt för att säkerställa en bra ventilation och möjligheten att kunna putsa fönstret. Ett fönster på andra våning bör därför vara öppningsbart så att du slipper balansera på en stege. Det fasta fönstret används huvudsakligen där du ej behöver kunna ventilera och där du vill maximera mängden glas i fönstret, eftersom fasta fönster har mindre karm = mer ljusinsläpp. 

2- eller 3-glasfönster?

byta-fönster-2

Av majoriteten att döma är 3-glasfönster idag den stora vinnaren. Det är nämligen vad den stora skalan väljer när det är dags för nya fönster. Och att 3-glas är bättre än två säger sig väl självt. 3-glas är numera standard för energieffektiva fönster och är upp till 70 procent mer energisnåla än gamla 2-glasfönster. Detta leder oss in på begreppet U-värde som är måttet på den energi som fönster och andra byggnadsmaterial släpper igenom = ju lägre U-värde desto bättre isolering. Glöm inte att dubbelkolla detta när du tittar på de olika fönsteralternativen! Ett bra fönster ska i de flesta fall släppa in solvärmen men samtidigt förhindra att den sköna rumsvärmen försvinner ut. 

Byta själv eller ta hjälp?

nya-fönster-hantverkare-6

Vår erfarenhet inom området visar på att det oftast är bättre att anlita en hantverkare än att ge sig på att installera sina nya fönster själv. Du kan välja att själv köpa dina fönster och sedan anlita en fackman för att utföra själva installationen, men många firmor erbjuder både fönster och arbete till ett paketpris. Sådana helhetslösningar blir oftast även billigast (såvida du inte har egna kontakter som kan ge dig ett bra inköpspris) och på köpet slipper du stress och oro. Välj firma med omsorg, så att arbetet blir korrekt från början! Om inte kan priset för ditt fönsterbyte snabbt springa iväg och i slutändan bli högre än väntat. Och det vill vi ju inte. Kolla därför med flera olika hantverksfirmor och jämför deras pris för fönsterbyte (kostnadsfri tjänst där du kan ta in prisförfrågningar) innan du bestämmer dig för vem du ska anlita.

Vad kan det kosta?

nya-fönster-kostnad-7

Det finns inget standardsvar på frågan om vad det kostar att byta fönster, för det beror på en massa faktorer: hur många, hur stora, hur energieffektiva och vilket material de är tillverkade av. Att anlita en hantverkare brukar landa på någonstans mellan 400-600 kronor för en timmes arbete (generellt sett tar det ca fyra timmar att montera ett fönster från början till slut). Sedan beror det ju så klart på hur många fönster du ska installera och hur mycket arbete som krävs för varje fönster.

Du kan räkna med ungefär 1000-2000 kronor per fönster, men glöm inte att du har möjlighet att utnyttja ROT-avdraget för att få ner priset för ditt fönsterbyte! Vi hjälper dig med lånet, ansök direkt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

18 februari 2019

Så här fixar du bästa billånet!

Att låna pengar till din nya bil ska kännas tryggt, säkert och såklart vara en smidig process. Vare sig det gäller ett lån till din första bil eller till din nya familjebil så finns vi på MyMoney här för att hjälpa dig. Lånet skräddarsys för dig och efter dina förutsättningar och vi…Läs mer »

5 november 2018

Allt du behöver veta om billån!

Vi på MyMoney är experter på billån. Det finns i princip ingenting vi inte vet om processen kring att ansöka om ett billån. För många kan det säkert kännas svårt och krångligt med billån, det är det inte! För att bevisa det, har vi sammanställt den här artikeln som förhoppningsvis …Läs mer »

9 april 2018

Billån utan kontantinsats – funkar det?

Många långivare och banker kräver en rejäl kontantinsats för att du ska få möjlighet att låna till din drömbil. Vår filosofi är att alla ska ha möjlighet att göra ansökan om lån, hos oss kan du själv välja hur mycket du vill lägga kontant - om något alls. Vi har samlat våra bäst…Läs mer »

14 februari 2018

Bilfinansiering – så fixar du drömbilen.

För många är bilen en viktig del för att vardagen ska gå ihop - vi ska pendla till jobbet, skjutsa barnen till aktiviteter och storhandla. Drömbilen kan se ut på många olika sätt, för den stora familjen är det kanske en minibuss eller en stadsjeep och för andra hushåll en sportigare var…Läs mer »

6 juni 2017

Billån: 5 heta tips!

Vi har samlat några viktiga punkter i en checklista att tänka på när du ska låna pengar till din nya bil. Hur just ditt billån kommer att se ut och vad din månadskostnad kommer att bli beror på ett antal olika parametrar, börja med att bestämma dig för hur du vill att ditt upplägg ska se…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng