Ansök om lån

Allt du vill veta om kaminer och pannor Publicerat 5 februari 2020 under kategorin Hus & Hem

Om du vill installera en ny kamin eller panna gäller sedan 1 oktober 2019 nya regler för detta. Reglerna gäller för utsläpp och verkningsgrad och ska tillämpas på alla nyinstallationer samt vid byte av ved- eller pelletseldad kamin eller panna. I denna artikel ska vi kolla närmare på vad som gäller i och med det nya regelverket.

Vilka kaminer och pannor berörs av det nya regelverket?

Vi börjar från början! När man ska installera en ny, byta ut eller renovera en kamin eller panna så gäller de nya reglerna. Reglerna gäller för:

Reglerna gäller dock inte för köksspisar (vedeldade spisar med syfte att laga mat), kakelugnar och öppna spisar.

När man ska bygga nytt

kamin-nybygge-3

Vid uppförandet av nya byggnader gäller såklart Boverkets byggregler som du hittar i sin helhet på Boverket.se. I regelverket hittar du exakt information om vilka utsläppsnivåer och verkningsgrad som är tillåtna. Vid uppförandet av nya byggnader är det viktigt att ta hänsyn till dessa regler då pannor och rumsvärmare i nya byggnader ska användas i många år framöver. Det är inte förbjudet att återanvända gamla kaminer och pannor så länge dessa uppfyller de nya kraven. 

Vad gäller vid renovering/ombyggnad i redan existerande byggnader?

kamin-byta-kamin-4

När du vill renovera eller byta ut en kamin eller panna är reglerna lite olika beroende på hur ändringarna ser ut. Beroende på hur stor ändringen är kan reglerna vara mer eller mindre flexibla. Exakt vad som gäller för vilket scenario hittar du här.

Hur vet jag att min nya kamin eller panna uppfyller kraven?

När du köper en ny kamin måste denna uppfylla vissa krav. Den måste vara CE-märkt och därmed ha en prestandadeklaration. I prestandadeklarationen framgår vilka egenskaper produkten har och vilka krav som ställs från Boverkets byggregler. Kraven handlar om koldioxidutsläpp samt verkningsgrad och i prestandadeklarationen finns information som du får jämföra med Boverkets regler. Det är tillverkaren som tar fram prestandadeklarationen så det är viktigt att man stämmer av så att produkten uppfyller kraven från Boverket. 

Varför har man ändrat reglerna?

I grund och botten handlar det om att man vill begränsa de skadliga koldioxidutsläppen. Det är Sveriges Riksdag som beslutat om de nya kraven. Genom att reglera bestämmelserna kring detta kan man säkerställa att de kaminer och pannor vi använder ger mer värme men mindre utsläpp. Det handlar helt enkelt om att effektivisera dessa produkters funktion. 

Glöm inte brandsäkerheten

Som alltid när man eldar är det viktigt att tänka på brandsäkerheten. Det ska finnas brandskydd i alla bostäder, för dig och dina grannars skull. Se till att ha en brandvarnare installerad hemma. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap är den myndighet som informerar om brandskydd och sotning, läs mer på deras hemsida. 

Vill du installera en ny kamin eller panna? Vi hjälper dig med finansieringen, ansök direkt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

18 februari 2019

Så här fixar du bästa billånet!

Att låna pengar till din nya bil ska kännas tryggt, säkert och såklart vara en smidig process. Vare sig det gäller ett lån till din första bil eller till din nya familjebil så finns vi på MyMoney här för att hjälpa dig. Lånet skräddarsys för dig och efter dina förutsättningar och vi…Läs mer »

5 november 2018

Allt du behöver veta om billån!

Vi på MyMoney är experter på billån. Det finns i princip ingenting vi inte vet om processen kring att ansöka om ett billån. För många kan det säkert kännas svårt och krångligt med billån, det är det inte! För att bevisa det, har vi sammanställt den här artikeln som förhoppningsvis …Läs mer »

9 april 2018

Billån utan kontantinsats – funkar det?

Många långivare och banker kräver en rejäl kontantinsats för att du ska få möjlighet att låna till din drömbil. Vår filosofi är att alla ska ha möjlighet att göra ansökan om lån, hos oss kan du själv välja hur mycket du vill lägga kontant - om något alls. Vi har samlat våra bäst…Läs mer »

14 februari 2018

Bilfinansiering – så fixar du drömbilen.

För många är bilen en viktig del för att vardagen ska gå ihop - vi ska pendla till jobbet, skjutsa barnen till aktiviteter och storhandla. Drömbilen kan se ut på många olika sätt, för den stora familjen är det kanske en minibuss eller en stadsjeep och för andra hushåll en sportigare var…Läs mer »

6 juni 2017

Billån: 5 heta tips!

Vi har samlat några viktiga punkter i en checklista att tänka på när du ska låna pengar till din nya bil. Hur just ditt billån kommer att se ut och vad din månadskostnad kommer att bli beror på ett antal olika parametrar, börja med att bestämma dig för hur du vill att ditt upplägg ska se…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng