Ansök om lån

Dränera husgrunden – våra tips! Publicerat 10 mars 2020 under kategorin Hus & Hem

Vad tänker du på när vi säger dränering? Vi gissar på att det inte är speciellt roliga tankar som dyker upp i huvudet! Nej, att dränera husgrunden är kanske inte jätteroligt – men ack så viktigt för både hus och hälsa! Nedan kan du ta del av våra bästa tips.

Dränera husgrunden – vad betyder det egentligen?

dränera-husgrund-2

De flesta dräneringsprojekten startar till följd av en besiktning. Som ny husägare får du ofta rekommendationen att dränera husgrunden och på den vägen är det. För att svara på frågan vad dränering är så innebär det konkret att man gräver diken för att leda bort oönskat grundvatten eller ytvatten från ett område. Antingen transporteras vattnet till en stenkista på tomten eller till en dagvattenledning. En otillräcklig dränering gör att man på sikt kan få problem med fukt i källare eller i husgrunden. Om dräneringen är lagd för mer än 25 år sedan bör du göra en utvärdering på hur väl vattentransporten bort från ditt hus fungerar. 

Tips 1 – förbered projektet väl

dränera-husgrund-projekt-3

Att dränera runt huset är ett dyrt, omfattande och tungt jobb som de flesta drar sig för att utföra själv. Man bör verkligen veta vad man sysslar med om man väljer att axla dräneringsjobbet på egen hand. Många husägare underskattar dessutom den stora mängd jord som grävs upp under en dränering. Vi rekommenderar att oavsett om du väljer att utföra delar av arbetet själv eller låter ett seriöst bolag ta sig an projektet, att sätta dig in i arbetets alla steg för att bli en bättre och kunnigare kund.  

Tips 2 – ta in offerter

dränera-husgrund-offert-4b

Fördelen med att låta en entreprenör sköta allt – från grävning till återställning, inklusive materialkostnader – är smidigheten och det faktum att du lättare vet vem du ska vända dig till om någonting går fel eller dräneringen över tid visar sig vara dåligt utförd. Nackdelen med att använda ett och samma bolag är att kostnaderna kan bli högre om du inte får en god och prisvärd offert. Se därför till att ta in offerter från olika markentreprenörer och jämför dessa. Du kan också välja att dela upp arbets- och materialkostnader på flera företag och entreprenörer. 

Tips 3 – ta det försiktigt

dränera-husgrund-sättningar-5

När du ska dränera husgrunden är det viktigt att tänka igenom säkerheten noga. Det är dessvärre inte ovanligt att dräneringsarbeten leder till olyckor. Det vanligaste problemet som uppstår är att marken runt ”gropen” blir instabil och leder till olika typer av ras. Du kan också framkalla sättningar i huset om du inte är försiktig. Det säger sig själv, men ju större del av dräneringsjobbet du väljer att utföra själv, desto mer fokus på säkerheten. 

Tips 4 – ställ dig frågan “är det värt det?”

dränera-husgrund-kostnader-6

Dränera huset, inte plånboken eller din personliga tidsbank. Förvissa dig alltid om att dräneringsarbetet och kostnaderna är nödvändiga. Du ska inte dränera om för sakens skull och kanske är ett fuktskydd tillräckligt istället för dränering? Det är skillnad på fukt och vatten och har du problem med fukt och mögel inomhus, måste du alltså försäkra dig om att problemen verkligen beror på en dålig dränering. Fukt kan nämligen inte ledas bort i en dräneringsledning.

Finansiering

dränera-husgrund-finansiering

Har du noggrant undersökt alternativen och har koll på att en dränering faktiskt är nödvändig – då kan vi hjälpa dig framåt! Kostnaderna för en ny dränering kan variera högst avsevärt beroende på hustyp och eventuella hinder på tomten. Räkna med att det kommer att kosta ca 150 000 kr för ett vanligt hus med källare. Här kan du snabbt och enkelt ansöka om lån!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

18 februari 2019

Så här fixar du bästa billånet!

Att låna pengar till din nya bil ska kännas tryggt, säkert och såklart vara en smidig process. Vare sig det gäller ett lån till din första bil eller till din nya familjebil så finns vi på MyMoney här för att hjälpa dig. Lånet skräddarsys för dig och efter dina förutsättningar och vi…Läs mer »

5 november 2018

Allt du behöver veta om billån!

Vi på MyMoney är experter på billån. Det finns i princip ingenting vi inte vet om processen kring att ansöka om ett billån. För många kan det säkert kännas svårt och krångligt med billån, det är det inte! För att bevisa det, har vi sammanställt den här artikeln som förhoppningsvis …Läs mer »

9 april 2018

Billån utan kontantinsats – funkar det?

Många långivare och banker kräver en rejäl kontantinsats för att du ska få möjlighet att låna till din drömbil. Vår filosofi är att alla ska ha möjlighet att göra ansökan om lån, hos oss kan du själv välja hur mycket du vill lägga kontant - om något alls. Vi har samlat våra bäst…Läs mer »

14 februari 2018

Bilfinansiering – så fixar du drömbilen.

För många är bilen en viktig del för att vardagen ska gå ihop - vi ska pendla till jobbet, skjutsa barnen till aktiviteter och storhandla. Drömbilen kan se ut på många olika sätt, för den stora familjen är det kanske en minibuss eller en stadsjeep och för andra hushåll en sportigare var…Läs mer »

6 juni 2017

Billån: 5 heta tips!

Vi har samlat några viktiga punkter i en checklista att tänka på när du ska låna pengar till din nya bil. Hur just ditt billån kommer att se ut och vad din månadskostnad kommer att bli beror på ett antal olika parametrar, börja med att bestämma dig för hur du vill att ditt upplägg ska se…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng