Ansök om lån

Dags att byta tak på villan? Här är våra tips! Publicerat 18 februari 2020 under kategorin Hus & Hem

Byta tak är kanske inte favoritgrejen att lägga pengar på, men det kan bli ännu mer kostsamt att vänta för länge. Taket är det som skyddar ditt hus mot väder och vind och utan ett tak i gott skick kan man få många problem. Häng med när vi ger våra bästa tips när det är dags att lägga nytt tak på villan!

Byta tak kräver god planering

byta-tak-planering

Att byta tak är såklart inget man gör i en handvändning och kräver således sin planering. Se till att du har en tydlig plan över ditt takbyte och stressa inte igenom denna fas. Med en ordentlig planering på plats kommer ditt takbyte gå smidigt och du kan känna dig tryggare under processen. 

Välj rätt tak

byta-tak-taktyper

En viktig del i ett takbyte är såklart att välja rätt typ av tak till ditt hus. Det finns många olika typer av tak såsom betongpannor, plåttak, lertegelpannor och papptak m. fl. Det vanligaste är nog att man väljer samma tak som redan ligger på huset och det är nog i de flesta fall ett smart val. Om man ska byta till en ny typ av tak är det viktigt att man har koll på vilka förändringar det innebär. Om det nya taket till exempel är tyngre har det en direkt inverkan på huset. Här finns en bra artikel om olika taktyper. När man sedan har valt vilken typ av tak man vill ha är det också viktigt att välja produkter av bra kvalitet. En annan sak man kan fundera över är om man vill installera solpaneler i samband med det nya taket. Läs gärna med om solceller här.

Glöm inte grundarbetet och var noggrann med detaljerna

byta-tak-grundarbete-4

En viktig sak att tänka på vid takbyte är att lägga en hel del kärlek och omsorg på undertaket. Ofta är det grundarbetet som gör helheten och ger ett bra slutresultat. Andra detaljer som skorstenshuv, takrännor, vindskivor och skorstensbeslag är också viktiga att tänka på. För ett perfekt slutresultat krävs detaljplanering. 

Byt tak i rätt tid

byta-tak-gammalt-tak

En viktig del i att slippa onödig stress eller tråkiga extrakostnader är ju att byta tak i rätt tid. Ett friskt och väl fungerande tak är A och O för att slippa problem som till exempel läckage. Rekommendationen är att man gör en översyn av taket ett par gånger om året för att upptäcka eventuella skavanker. Ett gammalt tak behöver inte alltid bytas ut utan kan kräva lite extra underhåll. 

Byta själv eller ta hjälp?

byta-tak-takmontör

Som med andra stora ingrepp på huset kan det vara en god idé att ta hjälp av en expert när det kommer till själva arbetet. Har man inte själv den kompetens som krävs för att utföra själva takbytet, rekommenderar vi alltid att man tar hjälp av en takmontör som har stenkoll på läget. Som med de flesta andra entreprenörer gäller det att ta in flera offerter för att jämföra pris och vad som ingår. Var noggrann här och se till att ställa rätt frågor. När man tar hjälp av en entreprenör är det också viktigt att ha koll på vilka garantier de lämnar på utfört arbete. 

Tänk ekonomiskt

byta-tak

Att byta tak är inte den billigaste investeringen för ditt hus men kan såklart löna sig i längden. Ett hus med ett nytt och fint tak blir givetvis mer värt vid en eventuell försäljning än ett hus med ett gammalt och slitet tak. Man får nog räkna med minst 100 000 kronor för ett nytt tak med en entreprenör som utför jobbet. Glöm inte att ett takbyte är avdragsgillt! Här kan du läsa mer om Rotavdraget. Ofta kan man behöva hjälp med finansieringen och då hjälper vi på MyMoney gärna till! Ansök om lån här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

18 februari 2019

Så här fixar du bästa billånet!

Att låna pengar till din nya bil ska kännas tryggt, säkert och såklart vara en smidig process. Vare sig det gäller ett lån till din första bil eller till din nya familjebil så finns vi på MyMoney här för att hjälpa dig. Lånet skräddarsys för dig och efter dina förutsättningar och vi…Läs mer »

5 november 2018

Allt du behöver veta om billån!

Vi på MyMoney är experter på billån. Det finns i princip ingenting vi inte vet om processen kring att ansöka om ett billån. För många kan det säkert kännas svårt och krångligt med billån, det är det inte! För att bevisa det, har vi sammanställt den här artikeln som förhoppningsvis …Läs mer »

9 april 2018

Billån utan kontantinsats – funkar det?

Många långivare och banker kräver en rejäl kontantinsats för att du ska få möjlighet att låna till din drömbil. Vår filosofi är att alla ska ha möjlighet att göra ansökan om lån, hos oss kan du själv välja hur mycket du vill lägga kontant - om något alls. Vi har samlat våra bäst…Läs mer »

14 februari 2018

Bilfinansiering – så fixar du drömbilen.

För många är bilen en viktig del för att vardagen ska gå ihop - vi ska pendla till jobbet, skjutsa barnen till aktiviteter och storhandla. Drömbilen kan se ut på många olika sätt, för den stora familjen är det kanske en minibuss eller en stadsjeep och för andra hushåll en sportigare var…Läs mer »

6 juni 2017

Billån: 5 heta tips!

Vi har samlat några viktiga punkter i en checklista att tänka på när du ska låna pengar till din nya bil. Hur just ditt billån kommer att se ut och vad din månadskostnad kommer att bli beror på ett antal olika parametrar, börja med att bestämma dig för hur du vill att ditt upplägg ska se…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng