Ansök om lån

Dags att bygga pool? Här är våra tips! Publicerat 3 april 2020 under kategorin Hus & Hem

Nu vill vi bygga pool! Sakta men säkert börjar Sverige vakna ur sin vinterdvala och vi tar ännu ett kliv närmare sommar och värme! Dagens artikel är tillägnad dig som drömmer om en sommar med maximal njutning – en egen pool! 

Bygga pool

Denna lilla miniguide är en handbok till dig som i hög grad valt att bemästra ditt poolprojekt på egen hand. Att bygga sin egen pool är faktiskt både lättare och går snabbare än vad många tror. Malin Skiöld arbetar som trädgårdsdesigner och har lång erfarenhet inom området. Malin ser poolen i sig som en möjlighet att skapa ett extra härligt och användbart trädgårdsrum med fokus på umgänge och gemenskap. Här delar hon med sig av sina bästa tips:

  • Jag tycker att man ska arbeta upp en rumskänsla omkring poolen, med väggar om man behöver insynsskydd, kanske en pergola, gärna något regnskydd och förstås olika växtmaterial. Det viktiga är att man tänker till så att det blir behagliga ytor där man vill vara mycket.

Först ut – att välja pooltyp 

Ofta beror valet av pool på trädgårdens förutsättningar. En upphöjd pool är oftast det enklaste och billigaste alternativet. Denna pooltyp passar extra bra på en suterrängtomt, då man kan placera poolen i en sluttning och bygga in den i en uteplats. Har du en helt jämn tomt utan nivåskillnader är det dock snyggast att bygga en markpool som smälter in i trädgården. Var dock medveten om att för markpool tillkommer arbete med schaktningskostnader och eventuella sprängningsarbeten. Ett annat alternativ är att gjuta poolen på plats och klä den med kakel eller mosaik. Detta är dock inte lika vanligt då priset i de flesta fall är betydligt högre.

bygga-pool-linerpool-3b


Denna artikel avser installation av en så kallad linerpool. En linerpool behöver inte gjutas och består av en baskonstruktion som grävs ner och kläs med liner; en formsvetsad poolduk av pvc, som monteras som ytskikt i poolen. Baskonstruktionen är oftast gjord av stål eller trä. Detta sägs vara den enklaste, snabbaste och billigaste vägen till en nedgrävd pool. 

Ovanjordspool/Upphöjd pool

  • Placeras ovan jord
  • Kräver inget eller lite markarbete
  • Finns i väldigt enkla konstruktioner

Markpool

  • En markpool grävs ner under mark
  • Kan antingen köpas prefabricerat eller gjutas direkt på plats
  • En gjuten pool kan utformas efter behov och smak
  • Värdehöjande för tomten och huset

Vilken poolstomme ska jag välja? 

bygga-pool-poolstomme-4

När du har tagit fram en ”spegelslät” betongplatta är det dags att montera stommen. Att välja poolstomme är det viktigaste beslutet inför ditt poolbygge och idag finns det ett flertal stommar att välja mellan på marknaden. Du kan bygga din egen pool i trä, betong eller stål. Om du är någorlunda händig gör du och en vän detta på ca 16 timmar, men det är även vanligt att anlita kunniga entreprenörer för att utföra delar av poolbygget istället för att göra allt själv. Poolkungen, Sveriges största pool- och spabadsföretag, rekommenderar kundfavoriten; ECO Premium som du och dina vänner monterar på 3-4 dagar, enligt företaget själva. 

Fördelar & nackdelar med liner  

bygga-pool-liner-5

Nästa steg i processen är att noggrant städa ur poolen och placera ut bottenmattan. När du dubbelkollat så att alla skarvar på poolväggarna, botten och topprofiler har försetts med vävtejp är det dags att montera din pool liner-duk. Fördelen med en linerpool är att själva linern inte behöver underhållas, men det är viktigt att känna till att livslängden uppges vara 10-15 år (därefter måste linern bytas), vilket är långt ifrån lika länge som en gjuten pool. 

Vad kostar det?  

Beroende på vilken pooltyp och modell du väljer att köra på så kommer också kostnaden att skilja sig. En bra början är att räkna med att bara inköp av poolen och tillhörande material kommer att landa på från 80 000 kronor och stiga uppåt 300 000 kronor beroende på storlek och modell. 

Ett prisexempel på en materialsats för en linerpool på 4×8 meter är 110 000 kronor, men då tillkommer schaktning, deponi, installation och ytåterställning. Vill du dessutom ha ett trädäck eller liknande runt poolen måste du lägga till detta i din kostnadskalkyl. Tänk på att du inte kan använda rot-avdraget för byggnation av utomhuspool eller en pool nedsänkt i altanen. Läs mer om rot-avdraget här.

Ofta kan man behöva hjälp med finansieringen och då hjälper vi på MyMoney gärna till! Ansök om lån här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

18 februari 2019

Så här fixar du bästa billånet!

Att låna pengar till din nya bil ska kännas tryggt, säkert och såklart vara en smidig process. Vare sig det gäller ett lån till din första bil eller till din nya familjebil så finns vi på MyMoney här för att hjälpa dig. Lånet skräddarsys för dig och efter dina förutsättningar och vi…Läs mer »

5 november 2018

Allt du behöver veta om billån!

Vi på MyMoney är experter på billån. Det finns i princip ingenting vi inte vet om processen kring att ansöka om ett billån. För många kan det säkert kännas svårt och krångligt med billån, det är det inte! För att bevisa det, har vi sammanställt den här artikeln som förhoppningsvis …Läs mer »

9 april 2018

Billån utan kontantinsats – funkar det?

Många långivare och banker kräver en rejäl kontantinsats för att du ska få möjlighet att låna till din drömbil. Vår filosofi är att alla ska ha möjlighet att göra ansökan om lån, hos oss kan du själv välja hur mycket du vill lägga kontant - om något alls. Vi har samlat våra bäst…Läs mer »

14 februari 2018

Bilfinansiering – så fixar du drömbilen.

För många är bilen en viktig del för att vardagen ska gå ihop - vi ska pendla till jobbet, skjutsa barnen till aktiviteter och storhandla. Drömbilen kan se ut på många olika sätt, för den stora familjen är det kanske en minibuss eller en stadsjeep och för andra hushåll en sportigare var…Läs mer »

6 juni 2017

Billån: 5 heta tips!

Vi har samlat några viktiga punkter i en checklista att tänka på när du ska låna pengar till din nya bil. Hur just ditt billån kommer att se ut och vad din månadskostnad kommer att bli beror på ett antal olika parametrar, börja med att bestämma dig för hur du vill att ditt upplägg ska se…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng