Ansök om lån

Bygga bastu – här är våra tips! Publicerat 28 augusti 2020 under kategorin Hus & Hem

Ska du bygga bastu? För den frusne är kanske en egen bastu drömmen! Inte dumt med en riktigt varm bastu att hoppa in i under årets kallare månader. Och när om inte nu är läge att bygga bastu? I denna artikel ska vi snacka bastu och allt vad det innebär, häng med!

För många är nog bastu förknippat med avkoppling och härliga stunder i goda vänners lag. Kanske är det ett sätt att koppla av eller meditera en stund? För vissa är det kanske rent av en rit som bör utföras med noga förberedelser. Oavsett anledningen att bygga bastu har vi här samlat våra tips och råd när du ska sätta igång bygget.  

Bygga bastu – Placering

bygga_bastu_bastustuga_2

Hur du ska planera ditt bastubygge beror ju såklart lite på var du ska placera din bastu. Är det en fristående bastu på tomten eller bryggan eller ska du bygga en bastu inomhus i badrum, gillestuga eller källare? Om du vill bygga en fristående bastustuga bör du ha koll på om det krävs bygglov eller ej. Det vanligaste är kanske att man väljer att bygga sin bastu i direkt anslutning till ett badrum. Viktigt att komma ihåg när man bygger bastu inomhus är att utrymmet där bastuaggregatet placeras måste ha mellan 190-210 cm i takhöjd beroende på aggregatets storlek. 

Aggregat

bygga_bastu_aggregat_3

Vilket aggregat du ska välja beror på hur stor bastu du ska bygga. För en större bastu krävs ett aggregat med större effekt. Vilket material du bygger bastun i (trä, glas, betong) avgör också hur stor effekt du behöver då olika material isolerar värmen olika bra. Tänk på att en bastu för hemmabruk bör vara ekonomiskt effektiv. 

Ventilation

bygga_bastu_ventilation_4

För att undvika dålig luft och en otrevlig bastuupplevelse, är det väldigt viktigt att din bastu förses med rätt ventilation. Tilluftsventilen måste placeras under bastuaggregatet och frånluftsventilen i taket eller högt upp på väggen mittemot tilluftsventilen. Hur stora ventilerna ska vara beror på hur stor bastun är. För att se till att bastun behåller värmen på ett bra sätt är det också viktigt att isolera väggarna ordentligt och på rätt sätt. 

Interiören

bygga_bastu_interiör_5

Hur bastun ska se ut invändigt kan man givetvis själv bestämma. I många fall beror ju bastuns invändiga utseende på hur stor bastun är. Bra träslag att använda till interiören är gran och asp som tål värmen i bastun på ett bra sätt. 

Olika bastutyper

bygga_bastu_varianter_6

Som med så mycket annat så finns det olika varianter av bastu man kan bygga. Nedan går vi igenom några av de vanligaste.

Vedeldad bastu

Den här varianten är kanske vanligast om man har en bastu som inte används så ofta. På landstället eller liknande. Den här typen kräver lite planering innan du kan njuta av en härligt uppvärmd bastu. 

Elektrisk bastu

Att välja en elektrisk bastu är nog det allra vanligaste alternativet. Med ett elektriskt bastuaggregat behöver du bara trycka på en knapp och vänta tills bastun är så varm som du önskar. 

Infraröd bastu

En bastu med infravärme fungerar lite annorlunda än de föregående två alternativen. Här värms man istället upp inifrån med hjälp av infravärme vilket gör att det inte blir samma yttre påverkan på kroppen som i en elektrisk eller vedeldad bastu. Den infraröda bastun anses ha goda hälsoeffekter som kan reducera stress och utmattning. 

Sugen på att fixa bastu än? Vi hjälper dig såklart med finansieringen om du behöver! Ansök enkelt om lån här. 

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

18 februari 2019

Så här fixar du bästa billånet!

Att låna pengar till din nya bil ska kännas tryggt, säkert och såklart vara en smidig process. Vare sig det gäller ett lån till din första bil eller till din nya familjebil så finns vi på MyMoney här för att hjälpa dig. Lånet skräddarsys för dig och efter dina förutsättningar och vi…Läs mer »

5 november 2018

Allt du behöver veta om billån!

Vi på MyMoney är experter på billån. Det finns i princip ingenting vi inte vet om processen kring att ansöka om ett billån. För många kan det säkert kännas svårt och krångligt med billån, det är det inte! För att bevisa det, har vi sammanställt den här artikeln som förhoppningsvis …Läs mer »

9 april 2018

Billån utan kontantinsats – funkar det?

Många långivare och banker kräver en rejäl kontantinsats för att du ska få möjlighet att låna till din drömbil. Vår filosofi är att alla ska ha möjlighet att göra ansökan om lån, hos oss kan du själv välja hur mycket du vill lägga kontant - om något alls. Vi har samlat våra bäst…Läs mer »

14 februari 2018

Bilfinansiering – så fixar du drömbilen.

För många är bilen en viktig del för att vardagen ska gå ihop - vi ska pendla till jobbet, skjutsa barnen till aktiviteter och storhandla. Drömbilen kan se ut på många olika sätt, för den stora familjen är det kanske en minibuss eller en stadsjeep och för andra hushåll en sportigare var…Läs mer »

6 juni 2017

Billån: 5 heta tips!

Vi har samlat några viktiga punkter i en checklista att tänka på när du ska låna pengar till din nya bil. Hur just ditt billån kommer att se ut och vad din månadskostnad kommer att bli beror på ett antal olika parametrar, börja med att bestämma dig för hur du vill att ditt upplägg ska se…Läs mer »

Visa allt i kategorin Hus & Hem

Stäng